Ελλάδα|25.04.2020 13:45

How it works, οδηγός για συνταξιούχους και βιβλίο για τα παιδιά και τον κορονοϊό στο Εθνος της Κυριακής

Newsroom

Από τις 26 Απριλίου και κάθε τελευταία Κυριακή του μήνα, μαζί με το ΕΘΝΟΣ της Κυριακής έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα το διάσημο αγγλικό περιοδικό How it works! Ένα περιοδικό επιστήμης και τεχνολογίας γεμάτο με συναρπαστικές πληροφορίες για τον κόσμο μας και το σύμπαν.  

Το How it Works απευθύνεται σε όλη την οικογένεια διότι παρουσιάζει βατά και ευκολονόητα ακόμα και τα πιο περίπλοκα θέματα, εξηγώντας τον κόσμο γύρω μας με σαφή, έξυπνο και έγκυρο τρόπο. Γι' αυτό και αποτελεί ένα από τα πιο επιτυχημένα περιοδικά παγκοσμίως. Κείμενα από ειδικούς κάθε τομέα, εξειδικευμένες πληροφορίες και η καταπληκτική εικονογράφηση, βοηθούν το κοινό του να κατανοήσει και να διερευνήσει τα θαύματα του σύγχρονου κόσμου. Το εισαγωγικό σημείωμα κάθε τεύχους, υπογράφει o επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, κ. Διονύσης Σιμόπουλος.

Το περιοδικό θέτει ερωτήματα για τον άνθρωπο, τον κόσμο γύρω μας, τη φύση αλλά και ολόκληρο το σύμπαν με μοναδική ύλη και συναρπαστική θεματολογία.

Επιστήμη: Μάθετε γεγονότα με μικρά και εύχρηστα διαγράμματα και χάρτες. Ένας ολοκληρωμένος οδηγός για τον πλανήτη μας, τα ζώα, το σώμα μας και τον τρόπο με τον οποίο η επιστήμη επηρεάζει την καθημερινή μας ζωή.

Τεχνολογία: Ανακαλύψτε πώς λειτουργούν τα καθημερινά αντικείμενα, αλλά και τις ικανότητες φουτουριστικών gadgets.

Μεταφορές: Μάθετε για την καταπληκτική τεχνολογία για μερικά από τα πιο γρήγορα οχήματα στον κόσμο, ανακαλύψτε πώς μια νέα γενιά αεροσκαφών αλλάζει τον τρόπο που ταξιδεύουμε και ποια θα είναι τα τρένα και τα αεροπλάνα του μέλλοντος.

Περιβάλλον: Γνωρίστε εκπληκτικά φυτά και ζώα, πώς τα ηφαίστεια και οι σεισμοί μπορούν να εξαπολύσουν τεράστιες δυνάμεις, καθώς και τα πιο ακραία και ασυνήθιστα καιρικά φαινόμενα.

Διάστημα: Κάντε ένα εικονικό ταξίδι στο διάστημα και γνωρίστε τα θαύματα που συμβαίνουν πέρα ​​από την ατμόσφαιρα της Γης, όπου οι γαλαξίες συγκρούονται, τα αστέρια μετατρέπονται σε σουπερνόβα και πολλά άλλα.

Ιστορία: Ανακαλύψτε θαύματα του αρχαίου κόσμου, διάσημα κτίρια, πρωτοποριακά όπλα και πολέμους, επαναστατικές εφευρέσεις και προϊστορικά πλάσματα που κάποτε ζούσαν στη Γη.

Η ΗΡΩΙΔΑ ΜΟΥ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ

Πώς τα παιδιά μπορούν να αντιμετωπίσουν τον COVID-19

Η Σάρα, αναζητώντας τις ιδιαίτερες ικανότητες που διαθέτει για να αντιμετωπίσει τον κορονοϊό, ξεκινά ένα ταξίδι συνάντησης με άλλα παιδιά σε όλον τον πλανήτη ώστε όλοι μαζί να εντοπίσουν τις ειδικές δυνάμεις που έχουν για να προστατέψουν τον εαυτό τους και τους άλλους σε αυτή την ιδιαίτερη συνθήκη της πανδημίας. Η Σάρα ταξιδεύει με τη βοήθεια του φανταστικού της φίλου, του Άριο και φτάνει τελικά και στη χώρα μας.

Η ιστορία «Η Ηρωίδα μου είσαι Εσύ, Πώς τα παιδιά μπορούν να αντιμετωπίσουν τον COVID-19» εξηγεί πώς τα παιδιά μπορούν να προστατέψουν τον εαυτό τους, τις οικογένειες και τους φίλους τους από τον κορονοϊό και επιπλέον πώς να διαχειριστούν δύσκολα συναισθήματα όταν αντιμετωπίζουν τις γρήγορες αλλαγές που οδηγούν σε μια νέα πραγματικότητα. Το βιβλίο μπορεί να το διαβάσει ένα παιδί ή μια μικρή ομάδα παιδιών, ηλικίας 6 έως 10 ετών, μαζί με έναν γονιό, έναν φροντιστή ή έναν/μία εκπαιδευτικό. Δεν προτείνεται να διαβάσουν το βιβλίο αυτό μόνα τους τα παιδιά χωρίς την υποστήριξη ενός ενήλικα.

Πώς φτιάχτηκε αυτή η ιστορία

Πρόκειται για μια ιστορία που φτιάχτηκε για και από τα παιδιά σε όλο τον κόσμο.  Πιο συγκεκριμένα, αποτελεί ένα έργο το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο δράσεων της Ομάδας Αναφοράς για την Ψυχική Υγεία και την Ψυχοκοινωνική Στήριξη σε Καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης της Μόνιμης Δι-Υπηρεσιακής Επιτροπής (Inter-Agency Standing Committee Reference Group on Mental Health and Psychosocial Support in Emergency Settings - IASC MHPSS RG). Η συγκεκριμένη Ομάδα Αναφοράς αποτελείται από πάνω από 30 μέλη και έχει ως στόχο τη συνεργασία μεταξύ φορέων των Ηνωμένων Εθνών, Διεθνών Οργανώσεων, Πανεπιστημίων και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για την προώθηση και διάδοση καλών πρακτικών που αφορούν την ψυχολογική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Για τη δημιουργία της ιστορίας, πάνω από 1,700 παιδιά, γονείς, φροντιστές και εκπαιδευτικοί σε όλο τον κόσμο αφιέρωσαν τον χρόνο τους και μοιράστηκαν την εμπειρία τους για το πώς αντιμετωπίζουν την πανδημία του COVID-19. Η εμπειρία αυτή αποτέλεσε τη βάση στην οποία στηρίχτηκε η συγγραφέας και εικονογράφος Ηelen Patuck ώστε η ιστορία και τα μηνύματά της να εκφράζουν όσο το δυνατό περισσότερο τα παιδιά στις διάφορες χώρες του κόσμου. Η ιστορία της Σάρας και του Άριο έχει ήδη μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Οι μεταφράσεις διατίθενται ελεύθερα στην ιστοσελίδα της Μόνιμης Δι-Υπηρεσιακής Επιτροπής (ΙASC MHPSS RG) και είναι προσβάσιμες στον εξής σύνδεσμο: https://interagencystandingcommittee.org/iasc-reference-group-mental-health-and-psychosocial-support-emergency-settings/my-hero-you

Η Ελληνική μετάφραση/προσαρμογή

Η μετάφραση/προσαρμογή στα Ελληνικά έγινε ύστερα από συνεννόηση με την IASC MHPSS RG από τις Ευδοκία Λαγάκου, Μαρία Βλασσοπούλου και Ελένη Λαζαράτου για την Υπηρεσία Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων (ΥΨΥΠΕ), Α΄ Ψυχιατρική Κλινική, Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων της ΥΨΥΠΕ για την πρόληψη σε αυτές τις παράξενες  μέρες αβεβαιότητας και ανατροπών. Οι όμορφες εικόνες μαζί με το σαφές και χωρίς υπερβολικές λεπτομέρειες περιεχόμενο διατηρούν την έννοια του φανταστικού και του παραμυθιού και πραγματικά αποτέλεσαν το ουσιαστικό κίνητρο για να προχωρήσουμε στη μετάφραση/προσαρμογή αυτής της ιστορίας. Ελπίζουμε το ταξίδι της Σάρα και του Άριο με τις όμορφες εικόνες τους να γίνουν αφορμή για σκέψη και ουσιαστική κουβέντα με τα παιδιά!

Οι δράσεις πρόληψης της ΥΨΥΠΕ με αφορμή τον Covid-19

H ΥΨΥΠΕ έχει την έδρα της στο Κέντρο Κοινοτικής Ψυχικής Υγιεινής Βύρωνα - Καισαριανής της Ά Ψυχιατρικής Κλινικής (Αιγινήτειο Νοσοκομείο) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Παρέχει υπηρεσίες ψυχικής υγείας σε παιδιά, εφήβους ως 18 ετών και τους γονείς τους που κατοικούν στους δήμους Βύρωνα, Καισαριανής, Δάφνης και Ζωγράφου. Οι δράσεις πρόληψης της Υπηρεσίας μας αυτό το διάστημα της πανδημίας αφορούν:

  • τη συμμετοχή μας στο «Πρόγραμμα Ψυχοεκπαίδευσης για την Ενδυνάμωση της  Ψυχικής Ανθεκτικότητας απέναντι στην Πανδημία Covid-19» της Α' Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής του Αιγινητείου Νοσοκομείου (https://apsych.med.uoa.gr/ ) με υλικό για παιδιά και οικογένειες
  • τη συμμετοχή μας στην τηλεφωνική γραμμή βοήθειας 10306 για παροχή ψυχολογικής υποστήριξης σε όλη τη χώρα  στο πλαίσιο του προαναφερόμενου προγράμματος
  • την πρωτοβουλία με τίτλο «PANDEMental» η οποία απευθύνεται σε παιδιά και οικογένειες των πολιτών των ευρωπαϊκών χωρών που ζουν στην Ελλάδα  καθώς και σε άλλες χώρες της Ευρώπης με έμφαση σε αυτές τις χώρες που έχουν περισσότερο πληγεί από την πανδημία (Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελβετία, Ολλανδία). Σε περίπτωση που τα παιδιά και οι έφηβοι αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας εξαιτίας της πανδημίας του Covid - 19 και των μέτρων αποκλεισμού, οι γονείς τους μπορούν να απευθύνουν σχετικό αίτημα στην ηλεκτρονική διεύθυνση pandemental.project@gmail.com στα Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά και Γερμανικά. Στη συνέχεια, μέλη του προσωπικού της ΥΨΥΠΕ επικοινωνούν μαζί τους ηλεκτρονικά ή μέσω τηλεφωνικού ραντεβού. 

ΜΥΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΓΙΔΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ

Οδηγός για τους συνταξιούχους

  • Πού οδηγείται το ΣτΕ και πότε βγαίνει η απόφαση
  • Ημερομηνίες – κλειδιά για τις πληρωμές και τις δόσεις
  • Με ποιο τρόπο επηρεάζεται το σχέδιο από την κρίση του κορονοϊού
  • Πότε θα δοθούν τα αναδρομικά του νέου νόμου
  • Πίνακες και αναλυτικά παραδείγματα για Δημόσιο, ΙΚΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ
  • Οι διεκδικήσεις ανά μήνα και το «πακέτο» του 11μηνου
  • Οι 3 ταχύτητες που βρίσκονται στο τραπέζι για τα κομμένα δώρα
  • Τι θα γίνει με τις επικουρικές.
  • Τι λένε οι ειδικοί επί της κοινωνικής ασφάλισης.

Στο TV ΕΘΝΟΣ που κυκλοφορεί με το Εθνος της Κυριακής

Ο Γρηγόρης Αρναούτογλου σε μια εφ’ όλης της ύλης αποκλειστική συνέντευξη απαντά για πρώτη φορά στον Αντώνη Κανάκη. Επίσης μιλά για την επαγγελματική του διαδρομή, τη φετινή τηλεοπτική σεζόν, τη σύντροφό του Νάνσυ Αντωνίου και τις δύσκολες μέρες της καραντίνας.

Συνέντευξη Γιώργος Γιαννόπουλος: Η συμμετοχή στο «J2US» του Open, η αγάπη του για το τραγούδι, η καραντίνα και η καλλιτεχνική του διαδρομή

8 λέξεις αποκλειστικό: Χωρισμός Μάρκου – Ναυσικάς όταν η σειρά επιστρέψει στις οθόνες μας και μια καταγγελία σοκ για σεξουαλική παρενόχληση.

Ρεπορτάζ: Το ξεκαθάρισμα λογαριασμών Έλενας Χριστοπούλου – Βίκυς Καγιά στο Instagram και οι ίντριγκες στην τελική ευθεία του «Master Chef»

Έξτρα ένθετο Life «Μένουμε σπίτι»

Πρωτομαγιά: Οδηγός κηπουρικής  με 10 λουλούδια για να ομορφύνουμε το μπαλκόνι, πρωτότυπες συνταγές για πικ νικ στη βεράντα μας και 6 διαφορετικά smoothies που θα μας δώσουν ενέργεια και ευεξία. Ακόμη: Οι καλύτερες επιλογές στην tv για τα παιδιά, πρεμιέρες σειρών και ταινιών στη συνδρομική τηλεόραση.

Όπως κάθε εβδομάδα το αναλυτικό πρόγραμμα της εβδομάδας στην τηλεόραση και  οι αστρολογικές προβλέψεις για κάθε ζώδιο από τη Βίκη Παγιατάκη.

TV Έθνοςhow it worksΕΘΝΟΣ της Κυριακήςπροσφορές