Ελλάδα|26.10.2018 09:18

Παρανάλωμα πυρός 3.000 στρέμματα δάσους στη Σιθωνία

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Περισσότερα από 3.000 στρέμματα πευκόφυτης έκτασης, από το ύψος του κάμπινγκ του Αρμενιστή μεχρι τη Σάρτη, κατέστρεψε μέχρι στιγμής η μεγάλη πυρκαγιά στη Σιθωνία Χαλκιδικής. Η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι πολυ καλύτερη σε σχέση με χθες, αφού το πύρινο μέτωπο έχει περιοριστεί σε ένα σημείο πάνω από το κάμπινγκ του Πλατανιτσίου και από την πυροσβεστική υπηρεσία εκφράζεται η εκτίμηση ότι μέχρι το μεσημέρι η πυρκαγιά θα έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο. Σε αυτό συμβάλλει και το γεγονός ότι οι άνεμοι είναι πλέον πολύ ασθενείς.

Αυτήν τη στιγμή για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν δύο καναντέρ κι ένα ελικόπτερο, ενώ μάχη με τις φλόγες δίνουν ακόμα 160 πυροσβέστες με οχήματα και πεζοπορο τμήμα αποτελούμενο από 73 άντρες. Όπως είπε στο ethnos.gr ο αντιδήμαρχος Σιθωνίας, Κυπαρίσσης Ντέμπλας, υπάρχει ανησυχία μήπως έχουν καεί 1-2 κατοικίες στην περιοχή της Αχλάδας, κάτι που ήδη ερευνά η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Βελτίωση από τη νύχτα

Το γεγονός ότι οι άνεμοι είχαν κοπάσει  σημαντικά από χθες το απόγευμα συνέβαλε στο να βελτιωθεί από τη νύχτα η κατάσταση στη Σιθωνία. Αργά το βράδυ κατέστη δυνατό  να κατασβεστει εντελώς το μέτωπο πάνω από τη Σάρτη, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι του χωριού να περάσουν τη νύχτα στο σπίτι τους, περισσότερο ήρεμοι σε σχέση με το μεσημέρι.

Νωρίτερα, βέβαια, οι πύρινες φλόγες έφτασαν στο λιμανάκι της Σάρτης, Αχλάδα, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να εκκενωθούν τα λίγα σπίτια που βρίσκονται στο σημείο. Επίσης, η φωτιά έφτασε και στην πύλη του κάμπινγκ του Πλατανιτσίου, αλλά η έγκαιρη επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων είχε ως αποτέλεσμα να σωθεί η επιχείρηση και να καταστραφεί μόνο ένα πολύ μικρό μέρος της.

Η πυρκαγιά ξέσπασε λιγο πριν τις 6.00 το πρωί της Πέμπτης, σε σημείο μεταξύ του κάμπινγκ του Αρμενιστή και της παραλίας Καβουρότρυπες. Εικάζεται ότι ξεκίνησε, όταν, λόγω των ισχυρών ανέμων δέντρο έπεσε σε στύλο της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σπινθήρες. 

Πολλοί στύλοι της ΔΕΗ στην περιοχή της Σιθωνίας βρίσκονται μέσα σε πυκνό δάσος. Εδώ και χρόνια η τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση ζητούν να απομακρυνθούν, ωστόσο, μέχρι να ξεσπάσει η χθεσινή καταστροφή, αυτό δεν κατέστη δυνατό.

φωτιά Σιθωνία