Ελλάδα|23.04.2020 11:09

Απρίλιος με χιονοπτώσεις: Στα... λευκά περιοχές της Δυτ. Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Ηπείρου

Newsroom

Μπορεί να μπαίνουμε στον Μάιο, ωστόσο, από τα ξημερώματα χιονίζει στα ορεινά της Φλώρινας της Κοζάνης, των Γρεβενων και της Καστοριάς.

Ενδεικτικό είναι ότι από τα ξημερώματα της Πέμπτης ξεκίνησε η χιονόπτωση σε Γαλατινή, Νεάπολη και Τσοτύλι. Εδώ και λίγες ώρες χιονίζει στο Σπήλαιο Γρεβενών και στο Νυμφαίο.

Ντύθηκε στα λευκά η Καρδίτσα

Στα λευκά ξύπνησαν τα ορεινά της Καρδίτσας το πρωί της Πέμπτης (23.4) όσο και αν φαντάζει απίθανο για την εποχή που διανύουμε.

social media/Karditsa Live Net

Συγκεκριμένα όπως καταγράφει το KarditsaLive.Net από αργά το βράδυ της Τετάρτης χιονοπτώσεις σημειώθηκαν πρόσκαιρα ακόμα και στα 600 μέτρα υψόμετρο με την ελαφρά χιονόστρωση να ξεκινά από τα 750 μέτρα. Περί τα 3-5 εκατοστά χιόνια στο περιμετρικό δίκτυο της λίμνης Πλαστήρα ενώ στους αυχένες Αγίου Νικολάου (1500 μ) και Τυμπάνου (1600μ.) το ύψος του χιονιού προσεγγίζει τα 30 εκατοστά!

Εκχιονιστικά μηχανήματα τόσο της Π.Ε. Καρδίτσας όσο και των Δήμων πραγματοποίησαν και συνεχίζουν όπου απαιτείται τις απαιτούμενες εργασίες αποχιονισμού στα ορεινά σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου σε Αργιθέα, Λίμνη Πλαστήρα και στην περιοχή της Ρεντίνας προς Ζαχαράκη.

Από το πρωί ελαφρά χιονόπτωση παρατηρείται πάνω από τα 1.300 μέτρα ενώ χαμηλότερα ψιλόβροχο. Η θερμοκρασία στον 1 βαθμό Κελσίου. Το κύμα της κακοκαιρίας αναμένεται σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα τις επόμενες ώρες να υποχωρήσει...

social media

Χιονίζει και στα Τρίκαλα-Στα λευκά Ελάτι-Περτούλι

Iσχυρή χιονόπτωση, με το χιόνι να έχει φτάσει τα δέκα εκατοστά, σημειώνεται στα ορεινά της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων και σε υψόμετρο πάνω από 1.000 μέτρα.

Δεκαπέντε μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων ρίχνουν αλάτι και καθαρίζουν το επαρχιακό και εθνικό οδικό δίκτυο, το οποίο είναι ανοικτό χωρίς προβλήματα στις μετακινήσεις, σύμφωνα με όσα δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης. Το χιόνι που έπεσε ήταν αρκετό και μάλιστα από την Ελάτη και πάνω (υψόμετρο 700 μ.) το έχει στρώσει.

social media/Λιβάδι Ολύμπου

Στα λευκά και το Λιβάδι Ολύμπου

Μπορεί το ημερολόγιο να γράφει 23 Απριλίου, όπως το σκηνικό σε ορεινές περιοχές του νομού Λάρισας, παραπέμπει στον… χειμώνα!

Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από την Πρωινή Εφημερίδα Λιβαδίου, στις οποίες φαίνεται πως το Λιβάδι Ελασσόνας έχει ξυπνήσει ντυμένο στα λευκά. Η χιονόπτωση σημειώθηκε το βράδυ. 

Όσοι ξύπνησαν πρωί αντίκρυσαν στις αυλές και στις στέγες των σπιτιών χιονισμένες. Όπως ανέφεραν ο πρώην δήμαρχος Ολύμπου και μόνιμος κάτοικος Κοκκινοπηλού Γιώργος Καστανάρας και ο Χαράλαμπος Μητώνας από το Λιβάδι, απ΄όπου και η φωτογραφία, το χιόνι που έπεσε μέχρι τις παρυφές του Πυθίου, αρχίζει να λιώνει καθώς η θερμοκρασία αυτή την ώρα κυμαίνεται στην περιοχή από 0 έως 1C.

Πάντως, προβλήματα δεν προέκυψαν καθώς οι μετακινήσεις των κατοίκων γίνονται χωρίς προβλήματα. Η σημερινή χιονόπτωση έρχεται να προστεθεί σε αυτές που προηγήθηκαν στις αρχές του μήνα και ξάφνιασαν ευχάριστα τους κατοίκους των ορεινών χωριών.

social media/Λιβάδι Ολύμπου
social media/Λιβάδι Ολύμπου

Χιονοπτώσεις και στην Ήπειρο

Χιονοπτώσεις σημειώθηκαν, κατά τη διάρκεια της νύχτας, και στα ορεινά του Νομού Ιωαννίνων και σε υψόμετρο 1000 μέτρων.   Σε περιοχές της Κόνιτσας, στο Πληκάτι, την Αετομηλίτσα, το Δίστρατο, αλλά και στη Βασιλίτσα, το Μέτσοβο και τη Μηλιά, το χιόνι φτάνει από τα 5 έως 15 εκατοστά. Η θερμοκρασία κυμαίνεται από τους -2 βαθμούς έως και 0.   Η Πολιτική Προστασία Ηπείρου έχει βγάλει 11 μηχανήματα αποχιονισμού από τα ξημερώματα στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο, προκείμενου να διατηρηθεί καθαρό το οδόστρωμα.

social media
social media/Λιβάδι Ολύμπου

Δυτική Μακεδονίαχιόνι