Ελλάδα|23.04.2020 21:40

Δήμος Πειραιά: «Ανειδίκευτη» γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης καταγγέλλει η αντιπολίτευση

Άρης Χατζηγεωργίου

Γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης με...«ανειδίκευτους επιστήμονες» έθεσε σε λειτουργία ο Δήμος Πειραιά όπως καταγγέλει η παράταξη «Πειραιάς για Όλους» του Νίκου Μπελαβίλα.

Σε ανακοίνωσή της η παράταξη μιλά για πρωτοτυπία της διοίκησης Μώραλη που «ανακοίνωσε νέα γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης για άτομα με αυτισμό σε συνεργασία με φορέα που δεν έχει καμία εξειδίκευση». Οπως αναφέρει, «επέλεξε να εμπιστευθεί έναν φορέα που έχει αδειοδοτηθεί για δημιουργική απασχόληση ατόμων με αναπηρίες και υλοποίηση θερινών κατασκηνωτικών προγραμμάτων» και δεν διαθέτει εξειδίκευση ή νομιμοποίηση να ασχοληθεί με τον αυτισμό.

Αναλυτικότερα τοποθετείται με επιστολή του προς τον Δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Μπελαβίλα, Παναγιώτης Βουτυράκος ο οποίος είναι και Πρόεδρος του Ελληνικού Επιστημονικού Δικτύου για τις Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος. Εκεί επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι:

  • Ο Δήμος Πειραιά, είναι «ένας από τους ελάχιστους Δήμους στην Ελλάδα που δεν έχει δημιουργήσει καμία απολύτως δομή για άτομα με αναπηρία και ψυχιατρικές διαταραχές, εν μέσω υγειονομικής κρίσης», αλλά «θυμήθηκε ξαφνικά τον αυτισμό».
  • Με το Δελτίο Τύπου που εκδόθηκε το μεσημέρι της Μεγάλης Πέμπτης (16/4), η Δημοτική Αρχή, «προτάσσοντας τις εντυπώσεις και παραμερίζοντας την ουσία, ανήγγειλε πανηγυρικά τη λειτουργία γραμμής ψυχολογικής υποστήριξης για τον αυτισμό, την υλοποίηση της οποίας αναλαμβάνει φορέας που όπως προκύπτει από την ιστοσελίδα του έχει έδρα τη Νέα Φιλαδέλφεια και ουδεμία αδειοδότηση, εξειδίκευση ή πιστοποίηση έχει για τέτοιες υπηρεσίες».
  • «Ο Δήμος μας ανήκει στον τομέα Ψυχικής Υγείας όπου έχει αναπτυχθεί το πυκνότερο στην Ελλάδα Δίκτυο Υπηρεσιών για τον αυτισμό, στο οποίο εντάσσονται ένα Κέντρο Ημέρας για νήπια, ένα για έφηβους και νέους ενήλικες, Κοινωνικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης για την εργασιακή ένταξη ατόμων με αυτισμό και άλλες ψυχιατρικές διαταραχές, ενώ σύντομα εγκαινιάζεται το οικοτροφείο για άτομα με αυτισμό στο κέντρο της πόλη μας. Οι Υπηρεσίες που παρέχονται είναι δωρεάν για όλους».

Τέλος, ο κ. Βουτυράκος κατηγορεί την δημοτική αρχή για «εντυπωσιακή άγνοια για το τι συμβαίνει στην πόλη» και «αγωνιώδη προσπάθεια να απαντήσει με μια ομοβροντία δράσεων για να ανατραπεί η κοινή στους πολίτες πεποίθηση πως για τους αόρατους συμπολίτες μας (άστεγους, άτομα με αναπηρία κλπ) έχει παντελώς αδιαφορήσει» και παραθέτει σειρά ερωτημάτων. Μεταξύ αυτών, ρωτά αν ο φορέας με τον οποίο επέλεξε να συνεργασθεί έχει κάποιου είδους αδειοδότηση που δεν αναφέρεται  στην ιστοσελίδα του, ποια είναι η επιστημονική ιδιότητα της Προέδρου του φορέα που δεν αναφέρεται ούτε στην ανακοίνωση του Δήμου ούτε στην ιστοσελίδα του φορέα.

Νίκος ΜπελαβίλαςΔήμος ΠειραιάΓιάννης Μώραλης