Ελλάδα|23.04.2020 23:05

Τι απαντά ο διοικητής της κλινικής «Ταξιάρχαι» - Πώς εκτέθηκε μιλώντας στον αέρα του OPEN TV

Newsroom

Άλλα αντ' άλλων, μισόλογα και σε πολλές περιπτώσεις άγνοια από τον διοικητικό διευθυντή της κλινικής «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι, ο οποίος φιλοξενήθηκε στο δελτίο ειδήσεων του OPEN TV και δέχτηκε καταιγισμό ερωτημάτων από τη Νίκη Λυμπεράκη. Την ώρα που οι ρεπόρτερ του καναλιού μετέδιδαν τις πληροφορίες για τους δύο νεκρούς και τα δεκάδες κρούσματα, ο ίδιος δήλωνε πως όλα βαίνουν καλώς και πως έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα. (Αργά το βράδυ της Πέμπτης, πάντως, έγινε γνωστός ότι και οι τρεις νεκροί προέρχονταν από την ιδιωτική κλινική Ταξιάρχαι στο Περιστέρι). 

Ο ίδιος υποστήριξε ότι τηρούνται μέτρα ασφαλείας μέσα στην κλινική ενώ από τα πλάνα που κατέγραψε το Ανοιχτό Κανάλι δεν φαίνεται ουδείς να εμποδίζει οποιονδήποτε να μπαίνει και να βγαίνει από την κλινική. «Όποιος πάει να μπει στην είσοδο της κλινικής θα θερμομετρηθεί», απάντησε ο κ. Κοκκινάκης, χωρίς όμως να απαντήσει γιατί δεν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας στην κλινική. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN TV, ο νεφροπαθής που πέθανε στην κλινική, την εβδομάδα του Πάσχα είχε πάει δύο φορές με αρκετό υψηλό στην ιδιωτική κλινική, αλλά δεν ελέγχθηκε ποτέ, ούτε ειδοποιήθηκαν οι Αρμόδιες Αρχές. Αυτό, όμως, ο διοικητικός διευθυντής της κλινικής που τόνιζε διαρκώς ότι είναι γιατρός δεν το έλαβε υπόψη και υποστήριζε στο δελτίο όσα συνέβησαν μία εβδομάδα μετά το Πάσχα. «Δεν είμαι γιατρός, δεν με είχαν ενημερώσει οι θεράποντες γιατροί του», είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει: «Οχι, δεν προλάβαμε να ενημερωθούμε, έγιναν τα περιστατικά τόσο σύντομα που δεν προλάβαμε να ενημερωθούμε. Δεν προλάβαμε να ενημερωθούμε για το ιστορικό». 

Με βάση το ρεπορτάζ του OPEN, στην κεντρική είσοδο της κλινικής συγγενείς χωρίς κανένα μέτρο προστασίας λάμβαναν τους ασθενείς και ανέφεραν στο Ανοιχτό Κανάλι ότι δεν είχαν ειδοποιηθεί για το κρούσμα. Δηλαδή, όποιος έμπαινε και έβγαινε από την κλινική χωρίς πυρετό, μπορούσε να κινηθεί ανενόχλητος. Στο ερώτημα, μάλιστα, αν έχει σφραγιστεί η κλινική, επέμενε να μην απαντά. «Εμείς κάναμε ό,τι μας είπαν εκείνοι» και επέμενε να μη δίνει απαντήσεις στο ποια μέτρα έχουν ληφθεί. «Ολα όσα προβλέπονται από το πρωτόκολλο. Μάσκες, γάντια, κ.λπ». 

«Από τη στιγμή που διαπιστώθηκε κρούσμα, δεν είμαι στην κλινική»

«Από την στιγμή που διαπιστώθηκε κρούσμα, δεν είμαι στην κλινική. Ανήκω στις ευπαθείς ομάδες και οι γιατροί μου το απαγόρευσαν», είπε σε μια από τις ερωτήσεις της παρουσιάστριας του κεντρικού δελτίου ειδήσεων. Στο ερώτημα, μάλιστα, πόσοι ασθενείς βρίσκονται μέσα στην κλινική αρχικά ανέφερε: «Υπάρχουν έξι νεφροπαθείς, όλοι ασυμπτωματικοί». Αμέσως, όμως, η κυρία Λυμπεράκη επέμεινε: «Δεν υπάρχει κανένας άλλος;» και τότε ο διοικητικός διεθυντής της κλινικής Ταξιάρχαι απάντησε: «Δεν ξέρω αν υπάρχει άλλος. Με ενδιαφέρει μόνο για τους ασθενείς που είχαν το πρόβλημα, γιατί κανείς άλλος δεν είχε πρόβλημα». «Δεν μπορώ να ξέρω πόσοι ασθενείς βρίσκονται συνολικά στην κλινική αυτή την ώρα γιατί τώρα λείπω», επέμενε να απαντά ο Αλέξανδρος Κοκκινάκης. «Αυτή τη στιγμή που μιλάμε κλιμάκιο του ΕΟΔΥ δίνει τις οδηγίες, δεν μπορώ να δώσω εγώ οδηγίες». Και τόνισε: «Ο εισαγγελέας τη δουλειά του και εμείς τη δική μας». 

Τα αναπάντητα ερωτήματα 

Πάντως, από τη στάση που κράτησε ο διοικητικός διευθυντής του νοσοκομείου προκύπτουν τα εξής αναπάντητα ερωτήματα: 

  • Γιατί δεν ξέρει πόσοι ασθενείς, εργαζόμενοι και συγγενείς βρίσκονται στην κλινική ενώ έχει ξεσπάσει μείζον ιατρικό θέμα
  • Γιατί δεν εξέτασαν για κορονοϊό τον ασθενή με πυρετό, όταν επισκέφθηκε πρώτη φορά την κλινική
  • Γιατί οι γιατροί δεν ενημέρωσαν τον ίδιο για το κρούσμα του κορονοϊού
  • Γιατί μέχρι και τις 19:30 έβγαινε κόσμος ανεξέλεγκτα από μια μονάδα που υπάρχει ζήτημα
  • Γιατί μέχρι και το απόγευμα της Πέμπτης δεν είχε επιβληθεί η καραντίνα

Ολα αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα που θα προκύψουν από την έρευνα της εισαγγελέως, θα πρέπει να απαντηθούν. 

ΤαξιάρχαιΚορονοϊόςΠεριστέριιδιωτική κλινική