Αντιδρούν δικαστές και εισαγγελείς στην παράταση του δικαστικού έτους
NewsroomΜε τον υφυπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Κράνη και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Πάνο Αλεξανδρή επικοινώνησε τηλεφωνικά ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) Χριστόφορος Σεβαστίδης και εξέφρασε την διαφωνία του, αφενός για την παράταση του δικαστικού έτους και αφετέρου για τον σχεδιασμό ανακατανομής 22 θέσεων στις Εισαγγελίες Εφετών.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση ο κ. Σεβαστίδης επαναλάβαμε με παράθεση αριθμητικών δεδομένων ότι «η περίοδος των κατ' ευφημισμόν «δικαστικών διακοπών» είναι η πιο παραγωγική περίοδος για έναν δικαστή και έναν εισαγγελέα καθώς ο ρυθμός έκδοσης δικαστικών αποφάσεων είναι τουλάχιστον ίδιος με αυτόν του υπόλοιπου έτους».
Παράλληλα, ο κ. Σεβαστίδης ανέφερε ότι «και κατά την διάρκεια των «δικαστικών διακοπών» τα Δικαστήρια και οι Εισαγγελίες είναι ανοιχτές και οι δικαστικοί λειτουργοί εργάζονται στα τμήματα διακοπών», όπως και ότι «η μείωση των «δικαστικών διακοπών» έστω και για 15 ημέρες, θα επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα καθώς θα έχει ως αναπόδραστη συνέπεια την αύξηση της δικαστικής ύλης και την επιβράδυνση στην έκδοση των αποφάσεων».
Αναφορικά με τον σχεδιασμό για ανακατανομή των 22 θέσεων στις Εισαγγελίες Εφετών, ο πρόεδρος της ΕΔΕ, επισήμανε ότι:
«Θα αποτελέσει τη θρυαλλίδα πολύ αρνητικών εξελίξεων με την αποδυνάμωση ενός βαθμού που σηκώνει το κύριο βάρος στην επεξεργασία και εκδίκαση των δικογραφιών και την ενίσχυση ενός βαθμού που έχει εκτός από τα δικαστικά, ιδίως διοικητικά καθήκοντα» και προσέθεσε ότι «με την υιοθέτηση και ψήφιση τέτοιας διάταξης θεωρείται δεδομένη η ακόμα μεγαλύτερη επιβράδυνση στην απονομή της ποινικής Δικαιοσύνης και η μέχρις εξαντλήσεως υπηρεσιακή απασχόληση των Αντεισαγγελέων Εφετών».
- Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ: «Στέλεχος της ΝΔ ο αρχηγός των συλληφθέντων» - «Κουμπάρος του Ανδρουλάκη μέσα στους 14»
- Σοβαρές απειλές καταγγέλλει ο Πάσχος Μανδραβέλης: Μίλησα χθες για τον 'Φραπέ' και μου είπαν 'θα έχεις την τύχη του Καραϊβάζ'
- Η ιστορία του Γάλλου που κέρδισε 17 εκατ. ευρώ στο Λόττο και σήμερα ζει σε εργατικές κατοικίες
- Στιγμές αγωνίας στη ΛΕΑ αυτοκινητόδρομου: Αστυνομικός σώζει μωρό που πνίγεται με το φαγητό του