Ελλάδα|25.04.2020 15:48

Το νέο ύποπτο κρούσμα στην κλινική «Ταξιάρχαι» και τα αναπάντητα ερωτήματα

Newsroom

Συνεχίζει να προκαλεί ανησυχία η κατάσταση στις ιδιωτικές κλινικές μετά και το νέο ύποπτο κρούσμα κορονοϊού το οποίο εντοπίστηκε στην ιδιωτική κλινική «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open TV.

Όπως ανέφερε η Ευλαμπία Ρέβη, πρόκειται για έναν υπερήλικα, ηλικίας 100 ετών, ο οποίος παρουσίασε ύποπτα συμπτώματα και παρελήφθη από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, με το οποίο διακομίστηκε στο Νοσοκομείο Ελπίς.

Τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ συνεχίζουν σε καθημερινή βάση τους ελέγχους στην ιδιωτική κλινική που έχει τεθεί σε καραντίνα, καθώς απεδείχθη ότι έκρυβε μια υγειονομική βόμβα, που κόστισε τη ζωή σε δύο νοσηλευόμενους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την Παρασκευή ακόμη πέντε ασθενείς διακομίστηκαν από την κλινική στο Περιστέρι στο νοσοκομείο Αττικόν. Την άμεση αναστολή λειτουργίας της μονάδας Υγείας στο Περιστέρι, ζήτησε ο δήμαρχος Ανδρέας Παχατουρίδης.

Ταυτόχρονα, ζήτησε από τους καθ' ύλην αρμόδιους να γίνουν εντατικοί έλεγχοι σε όλες τις μονάδες Υγείας που είναι εγκατεστημένες στην πόλη και να παρασχεθεί κάθε επιπλέον μέριμνα για τους ασθενείς και το προσωπικό της συγκεκριμένης κλινικής. Έδωσε εντολή στις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες για συνεχείς και επαναλαμβανόμενες απολυμάνσεις της περιοχής πλησίον της κλινικής.

Θετικός στον ιό γιατρός στην κλινική «Ταξιάρχαι»

Θετικός στον κορoνοϊό διαγνώστηκε ένας από τους 39 γιατρούς που ελέχθησαν από την ιδιωτική κλινική «Ταξιάρχαι».

Ο εξωτερικός γιατρός, ο οποίος είναι ασυμπτωματικός, παρακολουθούσε περίπου 50 ασθενείς σε δύο διαφορετικά ιατρεία, σύμφωνα με την ιχνηλάτηση των τελευταίων ημερών. Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ ο γιατρός πραγματοποιούσε μικροχειρουργικές επεμβάσεις, παρόλο που αυτό επιτρέπεται μόνο για επείγουσες περιπτώσεις.

Τα αναπάντητα ερωτήματα

Ο νεφροπαθής που πέθανε στην κλινική, την εβδομάδα του Πάσχα είχε πάει δύο φορές με αρκετό υψηλό στην ιδιωτική κλινική, αλλά δεν ελέγχθηκε ποτέ, ούτε ειδοποιήθηκαν οι Αρμόδιες Αρχές. Αυτό, όμως, ο διοικητικός διευθυντής της κλινικής που τόνιζε διαρκώς ότι είναι γιατρός δεν το έλαβε υπόψη και υποστήριζε στο δελτίο όσα συνέβησαν μία εβδομάδα μετά το Πάσχα. «Δεν είμαι γιατρός, δεν με είχαν ενημερώσει οι θεράποντες γιατροί του», είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει: «Οχι, δεν προλάβαμε να ενημερωθούμε, έγιναν τα περιστατικά τόσο σύντομα που δεν προλάβαμε να ενημερωθούμε. Δεν προλάβαμε να ενημερωθούμε για το ιστορικό».

Με βάση το ρεπορτάζ του OPEN, στην κεντρική είσοδο της κλινικής, συγγενείς χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, λάμβαναν τους ασθενείς και ανέφεραν στο Ανοιχτό Κανάλι ότι δεν είχαν ειδοποιηθεί για το κρούσμα. Δηλαδή, όποιος έμπαινε και έβγαινε από την κλινική χωρίς πυρετό, μπορούσε να κινηθεί ανενόχλητος. Στο ερώτημα, μάλιστα, αν έχει σφραγιστεί η κλινική, επέμενε να μην απαντά. «Εμείς κάναμε ό,τι μας είπαν εκείνοι» και επέμενε να μη δίνει απαντήσεις στο ποια μέτρα έχουν ληφθεί. «Ολα όσα προβλέπονται από το πρωτόκολλο. Μάσκες, γάντια, κ.λπ.».

Από τη στάση που κράτησε ο διοικητικός διευθυντής του νοσοκομείου -και ενώ έκλεισε την τηλεφωνική γραμμή επειδή δεν είχε απαντήσεις προς το Open Tv- προκύπτουν τα εξής αναπάντητα ερωτήματα: 

  • Γιατί δεν ήξερε πόσοι ασθενείς, εργαζόμενοι και συγγενείς βρίσκονται στην κλινική ενώ έχει ξεσπάσει μείζον ιατρικό θέμα
  • Γιατί δεν εξέτασαν για κορονοϊό τον ασθενή με πυρετό που πήγε για αιμοκάθαρση, όταν επισκέφθηκε πρώτη φορά την κλινική
  • Γιατί οι γιατροί δεν ενημέρωσαν τον ίδιο για το κρούσμα του κορονοϊού
  • Γιατί μέχρι και τις 19:30 έβγαινε κόσμος ανεξέλεγκτα από μια μονάδα που υπάρχει ζήτημα
  • Γιατί μέχρι και το απόγευμα της Πέμπτης δεν είχε επιβληθεί η καραντίνα.

Η απάντηση της Περιφέρειας Αττικής στις κατηγορίες για τον χειρισμό της κλινικής

Την απάντησή της στις κατηγορίες για τον χειρισμό της κλινικής «Ταξιάρχαι» στο θέμα του κορονοϊού έδωσε Περιφέρεια Αττικής.

Συγκεκριμένα η διοίκηση σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι από την έναρξη των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας η Περιφέρεια Αττικής βρέθηκε στην «πρώτη γραμμή» της εθνικής αυτής μάχης. Αναφέρει τις θετικές κριτικές που αποσπά η χώρα για τη διαχείριση του ζητήματος επισημαίνοντας ότι αυτό πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από όσους μιλούν «για ευθύνες της κυβέρνησης και της Περιφέρειας με αφορμή την άδικη απώλεια δύο συνανθρώπων μας από κορονοϊό, στην ιδιωτική κλινική "Ταξιάρχαι" του Περιστερίου».

Αναφορικά με τον έλεγχο λειτουργίας της κλινικής αναφέρει ότι η κλινική έλαβε άδεια λειτουργίας το 2017, και έως τον Σεπτέμβριο του 2019, δεν έγινε κανένας έλεγχος. Για τα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης κορονοϊού (ΦΕΚ A' 42/25.02.2020) σημειώνει ότι το αρμόδιο όργανο για την επιβολή τους είναι ο υπουργός Υγείας και ενισχυτικά αναφέρει τη βεβαίωση του κ. Τσιόδρα «πως ο ΕΟΔΥ προμήθευσε την κλινική με τα απαραίτητα μέσα προστασίας, ενώ σήμερα υπήρξε και εκπαίδευση του προσωπικού της κλινικής από κλιμάκιο του Οργανισμού, για την ορθή χρήση των μέσων αυτών».

Για τον τρόπο λειτουργίας της κλινικής σημειώνει ότι η Περιφέρεια έχει την αρμοδιότητα για την έκδοση 3ετούς άδειας ίδρυσης και λειτουργίας κάθε ιδιωτικής κλινικής και ότι στη συγκεκριμένη χορηγήθηκε κατά τη θητεία της κυρίας Δούρου.

Στην ανακοίνωση γίνεται ακόμη αναφορά στη διαρκή ενημέρωση της Περιφέρειας σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας προς πάσα κατεύθυνση, ακόμη και με τη λειτουργία ειδικής τηλεφωνικής γραμμής ενημέρωσης και ψυχολογικής υποστήριξης, καθώς και στη διανομή τεράστιας ποσότητας υγειονομικού υλικού ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά κ.λπ).

Τέλος σημειώνεται ότι από τη στιγμή που η κλινική δεν τηρούσε τις εντολές και υποδείξεις του ΕΟΔΥ και του υπουργείου, θα τύχει της αντιμετώπισης που προβλέπει η νομοθεσία ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα.

Σημειώνεται ότι στη δήλωσή της η κυρία Δούρου χαρακτήριζε την περίπτωση της κλινικής (λόγω των πολλών θυμάτων και κρουσμάτων) ως «τεράστιο ζήτημα προστασίας της δημόσιας υγείας». Απέδιδε ευθύνες στην κυβέρνηση και τη διοίκηση της Περιφέρειας θέτοντας ερωτήσεις όπως «εάν κατά τις ειδικές συνθήκες που επιβάλλει η πανδημία, έλαβαν επιπλέον μέτρα για τις ιδιωτικές δομές υγείας, αν υπήρξε συγκεκριμένος έλεγχος της κλινικής "Ταξιάρχαι" κ.λπ.». Σημείωνε ότι «η κλινική "Ταξιάρχαι" είναι μία μόνο περίπτωση» και ρωτούσε «πόσες παρεμφερείς - εστίες ευάλωτων ομάδων, εκτεθειμένων στον ιό, λειτουργούν σήμερα στην Αττική». Έκλεινε προτείνοντας στον περιφερειάρχη και πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας, «άμεση ανάληψη δράσης και ευθύνης προκειμένου οι ασθενείς και οι εργαζόμενοι στις κλινικές της Αττικής να αισθάνονται ασφαλείς».

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ για την κλινική στο Περιστέρι

Για το τι θα ακολουθήσει με τις δύο κλινικές σε Περιστέρι και Ελληνικό, προειδοποίησε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, μιλώντας την Παρασκευή στο OPEN TV και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με τη Νίκη Λυμπεράκη.  Με φόντο τα όσα διαδραματίζονται το τελευταίο 24ωρο στην κλινική Ταξιάρχαι, στο Περιστέρι, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ έκανε λόγο για «πρωτόκολλο που δεν τηρήθηκε» και παρέπεμψε στις εισηγήσεις που θα κάνει ο ΕΟΔΥ προς τη Δικαιοσύνη, όπως του ζητήθηκε.

«Διεξάγεται εισαγγελική έρευνα και στην οποία ο ΕΟΔΥ έχει κληθεί να συνδράμει. Θα δώσουμε στον εισαγγελέα τα σχετικά πορίσματα. Από τις πρώτες μας επισκέψεις στο Περιστέρι είδαμε ότι δεν τηρήθηκαν τα πρωτόκολλα ασφαλείας και ακριβώς για αυτό έχουμε 37 κρούσματα και τρεις νεκρούς. Στη συγκεκριμένη κλινική δεν τηρούσαν τα μέτρα και υπήρχαν κάποιοι εργαζόμενοι οι οποίοι αν και είχαν συμπτώματα συνέχισαν να εργάζονται. Ακόμη, υπήρξαν ασθενείς που είχαν συμπτώματα και έκαναν αιμοκάθαρση και αυτό συνέβαλε στη διασπορά του ιού» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αρκουμανέας.

«Όσοι εργαζόμενοι είναι θετικοί στον ιό απομονώθηκαν, ενώ οι ασθενείς μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία. Θα εξετάζουμε και τους υπόλοιπους, έτσι ώστε εάν βρεθεί κάποιος θετικός να μεταφερθεί σε δημόσιο νοσοκομείο» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ. Αναφορικά με τη μονάδα τεχνητού νεφρού της κλινικής και τις εξετάσεις που πραγματοποιούνται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις υπογράμμισε ότι «όπου υπάρχουν υγειονομικές ή κλειστές δομές και είναι πιο εύκολη η διασπορά του ιού να υπάρχει ανησυχία. Έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, όπως έγινε και στην περίπτωση του Κρανιδίου. Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να σταματήσουμε πιθανή διασπορά στην κοινότητα» κατέληξε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

ΚορονοϊόςΤαξιάρχαιιδιωτικές κλινικέςΠεριστέρι