Ελλάδα|28.04.2020 11:07

Ιβάν Σαββίδης: «Η πανδημία του κορονοϊού άλλαξε τον κόσμο, δύσκολη η επιστροφή»

Newsroom

Η καραντίνα άλλαξε τη ζωή μας τόνισε ο Ιβάν Σαββίδης μιλώντας στην επίσημη ιστοσελίδα των νέων Ελλήνων της Ρωσίας στο Instagram τονίζοντας ότι «η οικονομία δεν θα ζωντανέψει με ένα χτύπημα των δακτύλων. Θα είναι βασανιστική για ένα χρόνο, να δώσει ο Θεός να είναι ένας χρόνος. Προσπαθούμε να μάθουμε να ζούμε με νέο τρόπο».

Οσον αφορά στην ελληνική Ομογένεια επεσήμανε: «Κάθε κράτος πρέπει να έχει την ελίτ του και η ελίτ να αγωνιά για την επιτυχία του κράτους. Οσον αφορά την ενσωμάτωση της ελίτ της Ομογένειας προς το συμφέρον της ελληνικής πραγματικότητας νομίζω ότι ακούω 30 χρόνια το ίδιο πράγμα: για να μας χαϊδέψουν τ' αυτιά μας λένε πολύ συχνά «είστε τραντέλληνες», δηλαδή τριάντα φορές Ελληνες. Και ποια η χρησιμότητα αυτού; Ο συλλογικός νους της Ομογένειας δεν υπηρετεί τα συμφέροντα της Ελλάδας. Αν ο συλλογικός νους εργαζόταν για τα συμφέροντα της Ελλάδας, δεν θα ήταν μια εξαρτημένη χώρα με εύθραυστη οικονομία.

Γιατί αυτό; Οι Ελληνες της διασποράς έχουν τις διαφορές τους. Ζώντας σε διάφορες χώρες έχουμε διαφορετικές νοοτροπίες. Κάποιοι από εμάς ζουν σε ορθόδοξες χώρες, όπως εμείς που είμαστε τυχεροί που είμαστε στην Ρωσία. Αλλοι ομογενείς ζουν σε χώρες με καθολικό ή προτεσταντικό, βουδιστικό ή μουσουλμανικό θρήσκευμα και είναι φορείς δύο πολιτισμών. Αυτή είναι η διαφορά της Ομογένειας. Αν οι Ελληνες της Ελλάδας καταλάβαιναν ότι αυτές οι διαφορές είναι η δύναμη της Ομογένειας και ταυτόχρονα δύναμη της Ελλάδας που ενισχύει τη θέση της Ελλάδας, γιατί η καρδιά μου πονάει το ίδιο για τα προβλήματα της Ρωσίας και της Ελλάδας.

Ο Πατριάρχης μου είχε πει μια φορά ότι πατάς το ένα πόδι στη μία χώρα και το άλλο στην άλλη. Είναι ευτύχημα να μπορείς να εκπροσωπείς τις δυο χώρες. Αλλά, είναι δυστυχία όταν συνειδητοποιείς ότι τα πόδια σου έχουν βαθιές ρίζες και είναι αδύνατον να ξεριζωθούν. Γι αυτό με πόνεσε όταν είδα την ενδοορθόδοξη σύγκρουση. Χάθηκε η δυνατότητα να ακούει ο ένας τον άλλο. Γι αυτό μου δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι με τον κορονοϊό ο Κύριος μας απομάκρυνε από κάτι άλλο πιο σοβαρό. Μας απομάκρυνε για να δούμε επιτέλους ποια είναι η πραγματική αξία για την ανθρωπότητα» τόνισε ο κ. Σαββίδης.

Για τη μάχη κατά του κορονοϊού τόνισε: «Ρωσία κι Ελλάδα εφαρμόζουν αποτελεσματική πολιτική κατά του κορονοϊού. Η διαφορά είναι ότι η Ρωσία έχει τεράστιες δυνατότητες, αλλά στην Ελλάδα είναι περιορισμένες.Στην Ελλάδα επικρατεί το άσπρο-μαύρο και μια αίσθηση ότι είναι ευάλωτο το ανοσοποιητικό του λαού».

Για τη σχέση του με τον Θεό είπε ότι, εγώ γεννήθηκα από την κοιλιά της μάνας μου να λατρεύω τον Θεό κι έτσι πορεύομαι.

Για την στάση ζωής και τα υλικά αγαθά. ο κ. Σαββίδης τόνισε ότι «εισέρχεσαι στη φάση της ζωής που αποζητάς κάτι άλλο (σ.σ.: από το να αποκτήσεις το πρώτο εκατομμύριο, τα 100 εκατομμύρια, το δισεκατομμύριο). Πώς να πετύχεις, ώστε τα χρήματά σου, χωρίς να θίγουν τα συμφέροντά σου, κι εκείνα της οικογένειάς σου, να φέρνουν όσο γίνεται μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων γύρω σου χαρά και κάποια χρησιμότητα. Και τότε ξεκινούν οι δραστήριες ευεργεσίες, η φιλανθρωπία κλπ. Εχω χτίσει πολλούς ναούς, είμαι ευτυχισμένος άνθρωπος».

Για τον ΠΑΟΚ και τα όνειρά του για τον «δικέφαλο» τόνισε: «Δεν πιάσαμε ταβάνι με τον ΠΑΟΚ! Η δουλειά δεν σταματά! Ποτέ δεν ορίζεις ποια είναι η κορυφή ή το ταβάνι. Ακόμα και οι κάτοχοι του Champions League δεν μπορούν να πουν ότι έχουν πιάσει την κορυφή. Οταν αγαπάς κάτι, το αγαπάς για μια ζωή. Εάν ταυτίζεσαι με κάτι, εγώ λέω είμαι ΠΑΟΚ. Μπορώ να κάνω κάτι εναντίον του εαυτού μου; Όχι! Θα εκπληρώσω ό,τι έχω υποσχεθεί για τον ΠΑΟΚ».

Σε ερώτηση για το τι τον κάνει να χαμογελάει, ο Ιβάν Σαββίδης απάντησε: «Η εγγονή μου με κάνει να χαμογελώ περισσότερο από όλους. Είναι 3 χρονών. Με κάνει ευτυχισμένο».

ΡωσίαΟρθοδοξίαΙβάν ΣαββίδηςΈλληνες ομογενείςΚορονοϊός