Ελλάδα|28.04.2020 12:35

Σε απεργία πείνας και δίψας ο κρατούμενος φοιτητής Βασίλης Δημάκης

Newsroom

Για δεύτερη φορά σε απεργία πείνας βρίσκεται ο κρατούμενος και φοιτητής του ΕΚΠΑ, Βασίλης Δημάκης, ενώ προχώρησε και σε απεργία δίψας, από τη Δευτέρα 27/4. 

Όπως καταγγέλλει ο ίδιος και ο συνήγορός του, Θανάσης Καμπαγιάννης, ο φοιτητής του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, προχώρησε σε αυτή την απόφαση, καθώς «για λόγους που δεν έχουν επίσημα εξηγηθεί, μετήχθη αιφνιδιαστικά από τις φυλακές Κορυδαλλού στις φυλακές Γρεβενών κατόπιν εισβολής αντρών των ΕΚΑΜ στο κελί του στις 16/4/2020. Κι αυτό παρά το ότι οι ανάγκες παρακολούθησης των μαθημάτων της σχολής του, δικαίωμα που κέρδισε με νικηφόρα απεργία πείνας και δίψας το 2018, επιτάσσουν και εκ του νόμου επιτρέπουν την έκτιση της ποινής του σε σωφρονιστικό κατάστημα στην Αθήνα». 

Είχε προηγηθεί η συμμετοχή του Βασίλη Δημάκη στις κινητοποιήσεις των κρατουμένων από 14/4/2020, με αίτημα τη λήψη μέτρων υγιεινής, ασφάλειας και αποσυμφόρησης των φυλακών σε συνθήκες πανδημίας. Το γεγονός αυτό κάνει τον ίδιο να χαρακτηρίζει τη μεταγωγή του ως τιμωρητική. 

Η «Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου» ζητεί την «άμεση ανάκληση της αυθαίρετης και απάνθρωπης μεταγωγής του Βασίλη Δημάκη», τονίζοντας σε ανακοίνωσή της πως «όσοι διέταξαν την εσπευσμένη μεταγωγή του εμφορούνται από την αντίληψη ότι, ακόμα και σε καιρούς επιβάρυνσης του καθεστώτος έκτισης των ποινών, με στέρηση αδειών, σε φυλακές που στενάζουν από τον υπερπληθυσμό, η ειρηνική διαμαρτυρία και διεκδίκηση δικαιωμάτων δεν επιτρέπεται και πρέπει να αποτρέπεται δια της τιμωρίας ενός και του εκφοβισμού των υπολοίπων». 

Ακολουθεί η χειρόγραφη δήλωση του Βασίλη Δημάκη στις 27/4, με την οποία ενημερώνει πως προχωρά και σε απεργία δίψας: 

φυλακέςκρατούμενοςΒασίλης Δημάκηςαπεργία πείνας