Ελλάδα|29.04.2020 13:56

Κορονοϊός: Η αγωνία του Μηταράκη για πιθανό κρούσμα στα νησιά

Newsroom

Σχεδόν καθημερινά γίνονται έλεγχοι για COVID-19 σε πρόσφυγες και μετανάστες με ύποπτα συμπτώματα που διαμένουν στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα νησιά. «Κάθε μέρα –δεν το κρύβω- έχουμε την αγωνία περιμένοντας από τον ΕΟΔΥ τα αποτελέσματα. Μέχρι στιγμής τα νησιά παραμένουν καθαρά», είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, απαντώντας την Τετάρτη σε ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για τα μέτρα κατά της διασποράς του COVID-19 στους πρόσφυγες και μετανάστες.

Μέχρι σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα κορονοϊού σε 3 από τις 93 δομές της χώρας, όλες στην ενδοχώρα (Ριτσώνα, Μαλακάσα, Κρανίδι), που αντιμετωπίζονται με μέτρα καραντίνας. Η πιθανότητα κάποιου κρούσματος στη Μόρια, στη ΒΙΑΛ ή στο Βαθύ παραμένει μια διαρκής απειλή, που θα είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί, λόγω του υπερπληθυσμού των ΚΥΤ και της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης σκηνών και παραπηγμάτων έξω απ΄ αυτά.

«Το ‘Μένουμε Σπίτι’ δεν μπορεί να έχει βάση στη ζούγκλα της Μόριας», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, και υποστήριξε πως μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών αφέθηκε στην ανοσία της αγέλης. Χαρακτήρισε τα ΚΥΤ των νησιών και τα μεγάλα camps της ενδοχώρας ως επωαστήρια του ιού και εξήγησε πως η πλειοψηφία των αιτούντων άσυλο είναι νεαρής ηλικίας, άρα εν δυνάμει φορείς χωρίς μεγάλη πιθανότητα να νοσήσουν. Παρ όλα αυτά, το 10% είναι ευάλωτοι, άρα με μεγάλη πιθανότητα νόσησης.

Απαντώντας, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, ανέφερε πως μέχρι σήμερα σε σύνολο 100.000 προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν στις δομές, τα κρούσματα είναι στο 0,2%, ενώ έχουμε μηδέν απώλειες ανθρώπινων ζωών.

Αναφέρθηκε στις αυξημένες κατά 86% μεταναστευτικές ροές του περασμένου διαστήματος και στην ασύμμετρη απειλή που ακολούθησε στα σύνορά μας, μαζί με την παράλληλη κρίση δημόσιας υγείας, ενώ κατηγόρησε την αντιπολίτευση για τη στάση της απέναντι στη δημιουργία κλειστών κέντρων. «Όχι μόνο δεν στηρίξατε, αλλά ήσασταν στην πρώτη γραμμή των αντιδράσεων, με αποτέλεσμα να παραμένει η Μόρια, η ΒΙΑΛ και το Βαθύ», είπε.

Πρόσθεσε πως σήμερα οι ροές είναι μηδενικές ενώ η κυβέρνηση αποσυμφορεί να νησιά, με 10.700 μεταφορές στο πρώτο τρίμηνο, με αποτέλεσμα ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών στο Ανατολικό Αιγαίο να μειωθεί στους 38.000.

Οι τέσσερις πυλώνες του σχεδίου της κυβέρνησης είναι:

  • Διαχωρισμός νέων αφίξεων ώστε να μην εισαχθεί ο κορονοϊός στις δομές
  • Περιορισμός της κυκλοφορίας με ΚΥΑ που ισχύει μέχρι τις 10 Μαίου
  • Ειδικοί υγειονομικοί χώροι και δομές καραντίνας
  • Διαρκής ενημέρωση των διαμενόντων για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.
κρούσματακέντρα υποδοχής προσφύγωνΚορονοϊόςΝότης Μηταράκης