Ελλάδα|14.12.2018 12:19

Success story: Έτσι έμαθε η Samsung να μιλά… ελληνικά

Newsroom

Στα χέρια της Samsung πέρασε μία start-up που δημιούργησαν τέσσερις ηλεκτρολόγοι μηχανικοί απόφοιτοι του Μετσοβείου Πολυτεχνείου η οποία ειδικεύεται στη δημιουργία συνθετικής ομιλίας για ηλεκτρονικές συσκευές text-to-speech. Τα μυστικά της επιτυχίας τους παρουσίασαν τις προηγούμενες μέρες στο Open Coffee Thessaloniki, που πραγματοποιήθηκε στον χώρο της θερμοκοιτίδας του δήμου Θεσσαλονίκης, OK!Thess

Η νεοφυής επιχείρηση η οποία δημιουργήθηκε πριν δέκα χρόνια αποτελεί τον τελευταίο ενάμιση χρόνο «κέντρο» παραγωγής ομιλίας για τον ψηφιακό βοηθό της Samsung, το οποίο λέγεται Bixby, δημιουργώντας τη φωνή της συγκεκριμένης εφαρμογής σε περίπου 20 γλώσσες που διαθέτουν οι συσκευές της εταιρείας.

Η προσπάθεια των στελεχών της Innoetics και οι συνεχείς βελτιώσεις στην τεχνολογία του text-to-speech τους χάρισε τρεις φορές σε τέσσερα χρόνια το πρώτο βραβείο στον κορυφαίο διεθνή διαγωνισμό συνθετικής ομιλίας, Blizzard Challenge του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.  Οι κόποι τους ανταμείφθηκαν πέρσι το καλοκαίρι, όταν η Samsung εξαγόρασε το 100% της Innoetics έναντι τιμήματος που δεν είναι επισήμως γνωστό, ωστόσο εκτιμάται περί τα 40-45 εκατ. ευρώ, ενώ η εταιρεία που απαριθμεί πλέον 12 άτομα διατηρεί την έδρα της στην Ελλάδα.

Η Innoetics, με διευθύνοντα σύμβουλο τον Αιμίλιο Χαλαμανδάρη, ιδρύθηκε το 2006 από ερευνητές του Ινστιτούτου Επεξεργασίας του Λόγου του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά», έχοντας ως στόχο την εμπορική αξιοποίηση της επιστημονικής έρευνάς στις τεχνολογίες φωνής που σήμερα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της τεχνολογίας για τις ανάγκες βελτίωσης της επικοινωνίας μεταξύ ανθρώπων και μηχανών, μέσα από εφαρμογές αναγνώρισης φωνής και μετατροπής κειμένου σε ομιλία.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων εφαρμογών είναι οι φωνητικοί, ψηφιακοί βοηθοί της Amazon, Alexa της Apple, Siri και της Samsung, Bixby, γύρω από την οποία μπορεί κανείς να υποθέσει ότι θα εργαστεί η ομάδα της Innoetics. Μετά την εξαγορά, η εταιρεία αποσύρθηκε από τις εμπορικές δραστηριότητές της και πλέον παρέχει υπηρεσίες μόνο στη μητρική της.

Samsungstart up