Ελλάδα|06.05.2020 16:25

Αντιδράσεις για τις πτήσεις του αλεξιπτωτιστή της παραλιακής

Αλέξανδρος Καλαφάτης

Αντιδράσεις προκάλεσαν οι πτήσεις με αλεξίπτωτο πάνω από το παραλιακό μέτωπο της Αθήνας.

Δύο πιλότοι αλεξιπτωτων που επικοινώνησαν με το ethnos.gr, με αφορμή το δημοσίευμα της περασμένης Παρασκευής, εξήγησαν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιος πετάει πάνω από το Παλαιό Φάληρο, τον Άλιμο και τη Γλυφάδα, προσθέτοντας ότι κατά τη γνώμη τους «αυτό απαγορεύεται από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας».

Η πτήση της Πρωτομαγιάς έγινε αντιληπτή από τους εκατοντάδες περιπατητές της Ποσειδώνος, οι οποίοι είδαν με περιέργεια τον συμπολίτη τους που έσπασε με έναν ασυνήθιστο τρόπο την καραντίνα. Ο αλεξιπτωτιστής απογειώθηκε από παραλία της Γλυφάδας, έφτασε μέχρι το Παλαιό Φάληρο και γύρισε πίσω. Η πτήση είχε διάρκεια 40 λεπτά. Η μέγιστη ταχύτητα που ανέπτυξε ήταν τα 56 χιλιόμετρα ανά ώρα (μέση ταχύτητα 27 χιλιόμετρα ανά ώρα) και μέγιστο ύψος τα 247 μέτρα. Μία ημέρα νωρίτερα, στις 30 Απριλίου, είχε γίνει ξανά ακριβώς η ίδια διαδρομή από άλλο αθλητή. Και οι δύο πτήσεις έγιναν με μηχανοκίνητο αλεξίπτωτο. Το μοτέρ παρέχει τη δυνατότητα απογείωσης από σημείο όπου δεν υπάρχει ύψωμα.

Οι δύο αλεξιπτωτιστές που επικοινώνησαν με το ethnos.gr σημείωσαν ότι κατά τη γνώμη τους «σύμφωνα με το νόμο οι πτήσεις πρέπει να γίνονται σε απόσταση τουλάχιστον 10 ναυτικών μιλίων (18,5 χιλιομέτρων) από αεροδρόμιο. Επίσης, απαγορεύεται να πετάξεις πάνω από κατοικημένη περιοχή. Στην προκειμένη περίπτωση, για την πτήση της Γλυφάδας, τι θα γινόταν εάν έσβηνε το μοτέρ. Που θα προσγειωνόταν; Συντρέχουν σοβαροί κίνδυνοι για να μην πετάξει κάποιος πάνω από τη Γλυφάδα και το Παλαιό Φάληρο. Αυτοί που δεν σέβονται τους κανόνες μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα σε εμάς που τους σεβόμαστε».

καραντίνααλεξίπτωτοΚορονοϊός