Ελλάδα|05.05.2020 13:22

Στο τιμόνι από την επόμενη μέρα επιτυχούς πρακτικής εξέτασης οδήγησης

Μαρία Λιλιοπούλου

Αμέσως στο τιμόνι θα μπορούν να κάθονται οι επιτυχόντες στις θεωρητικές και γραπτές εξετάσεις οδήγησης καθώς ξεκινά η εφαρμογή της προσωρινής άδειας, η οποία θα παραλαμβάνεται πλέον ψηφιακά μέσω του gov.gr.

Με τον τρόπο αυτό οι νέοι οδηγοί θα μπορούν άμεσα να οδηγήσουν μόνο όμως εντός της χώρας χωρίς μεσοδιάστημα αναμονής, η οποία ανάλογα με την Περιφέρεια έφτανε έως τώρα μέχρι και τους τέσσερις μήνες. Επιπλέον θα έχουν τη δυνατότητα να ασφαλίσουν το όχημά τους.

Παράλληλα θα αποφεύγεται ο συνωστισμός στις σχολές οδήγησης και στις περιφερειακές υπηρεσίες μεταφορών.

Η προσωρινή άδεια είναι πλέον έτοιμη να εφαρμοστεί δίνοντας λύση από αύριο κιόλας σε πολλά διπλώματα, η έκδοση των οποίων βρίσκεται σε εκκρεμότητα και εξαιτίας των έκτακτων μέτρων που ίσχυσαν για την πανδημία του κορονοιού.

Οι επιτυχόντες οδηγοί, εισερχόμενοι στην κατηγορία “Πολίτες και Καθημερινότητα” και ακολούθως στην υποκατηγορία “Μετακινήσεις” του gov.gr, θα ταυτοποιούνται με τους κωδικούς Taxisnet και θα παραλαμβάνουν το ψηφιακό αρχείο (pdf) με την προσωρινή άδεια οδήγησης από την πλατφόρμα drivers.services.gov.gr.

Σε ενδεχόμενο έλεγχο η εγκυρότητα της προσωρινής άδειας θα βεβαιώνεται, είτε μέσω υπερσυνδέσμου (link), είτε μέσω QR code, είτε μέσω κωδικού, που θα φέρει το έγγραφο.

Η προσωρινή άδεια θα ισχύει μόνο για οδήγηση εντός Ελλάδας και μέχρι να εκδοθεί η κανονική άδεια.

Σε κάθε περίπτωση το χρονικό διάστημα μετακίνησης με την προσωρινή άδεια δεν μπορεί να υπερβαίνει τους τέσσερις μήνες από την ημερομηνία επιτυχίας στις εξετάσεις.

Επισημαίνεται ότι και η προσωρινή άδεια - όπως και η κανονική - μπορεί να αφαιρεθεί σε περίπτωση που ο κάτοχός της υποπέσει σε παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), για την οποία προβλέπεται η αφαίρεσή της, ενώ κάθε προβλεπόμενη κύρωση για παράβαση επιβάλλεται και στους κατόχους προσωρινής άδειας.

Όποιος καταλαμβάνεται να κατέχει πλαστή ή παραποιημένη προσωρινή άδεια οδήγησης ή να κάνει χρήση αυτής τιμωρείται με τις ποινές του άρθρου 216 του Ποινικού Κώδικα. Επιπρόσθετα, αφαιρείται το δικαίωμα οδήγησης με προσωρινή άδεια οδήγησης, καθώς και η ισχύουσα άδεια οδήγησης που τυχόν κατέχει και επιβάλλεται το μέτρο της αφαίρεσης του δικαιώματος απόκτησης άδειας οδήγησης οποιασδήποτε κατηγορίας για χρονικό διάστημα ενός έτους από την ημερομηνία που εντοπίζεται να διαπράττει το συγκεκριμένο αδίκημα. Σε περίπτωση υποτροπής, πέραν των κυρώσεων που προβλέπονται από την νομοθεσία, επιβάλλεται το διοικητικό μέτρο της αφαίρεσης του δικαιώματος απόκτησης άδειας οδήγησης οποιασδήποτε κατηγορίας για χρονικό διάστημα πέντε ετών.

Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Μεταφορών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η ψηφιοποίηση της προσωρινής άδειας είναι το πρώτο έργο που υλοποιείται, στο πλαίσιο της μεταξύ τους Προγραμματικής Συμφωνίας.

«Στόχος είναι να διευκολυνθεί ουσιαστικά η καθημερινότητα χιλιάδων πολιτών, αλλά και να επιταχυνθεί σημαντικά το έργο των αρμοδίων αρχών με την απομείωση διοικητικών βαρών και την αντιμετώπιση γραφειοκρατικών υστερήσεων» τονίζεται.

Επιπλέον – όπως αναφέρεται – με την ψηφιοποίηση της προσωρινής άδειας οδήγησης εξοικονομούνται πόροι και εργατοώρες για το Δημόσιο, ενώ παράλληλα ενισχύεται η καθιέρωση διαδικασιών διαφάνειας.