Ελλάδα|14.12.2018 17:12

Ο Ιαβέρης έδωσε το νεφρό του για να σώσει τον γιο του (pic)

Newsroom

Το 2014 ο γιος του θρυλικού Ιαβέρη διαγνώστηκε ως νεφροπαθής. Όμως, ο πατέρας του, Τάσος Μαρκουίζος, αποφάσισε να δωρίσει το νεφρό του στο παιδί του για να σωθεί. Η μεταμόσχευση νεφρού έγινε στις 14 Δεκεμβρίου. Η επέμβαση κράτησε επτά ώρες και έγινε στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός. 

Η διάγνωση 

Από το 2014 ο γιος του θρυλικού Ιαβέρη υποβάλλεται σε συνεχείς αιμοκαθάρσεις, ενώ τρεις φορές κόντεψε να χάσει τη ζωή του. Όλα αυτά τα χρόνια, όμως, συνέχιζε να αγωνίζεται με αυτοκίνητα κανονικά. Μέχρι σήμερα δεν μπορούσε να δεχθεί μόσχευμα εξαιτίας λοιμώξεων και μη ετοιμότητας του οργανισμού του.

Στις 13 Δεκεμβρίου, λίγες ώρες πριν οι δύο τους μπουν στο χειρουργείο για τη μεταμόσχευση, ο Κωνσταντίνος Ιαβέρης έκανε μια συγκινητική ανάρτηση στο λογαριασμό του στο facebook.

Δημοσίευσε μια φωτογραφία, στην οποία απαθανατίζεται μαζί με τον 70χρονο πατέρα του έπειτα από έναν αγώνα αυτοκινήτου, συνοδεύοντάς την με τη λιτή λεζάντα «Καλέ μου…».

Μετά από χρόνια μάχης, η οικογένειά του προσφέρθηκε να τον βοηθήσει δίνοντάς του μόσχευμα. «Καθένας κάνει ό,τι μπορεί με το πρόβλημά του. Εγώ το κοίταξα κατάματα και είπα "δεν θα με πάρει από κάτω"», είπε ο Κωνσταντίνος, μιλώντας μαζί με τον πατέρα του στην εκπομπή «Μαζί σου» πριν λίγο καιρό.

Όπως ανέφερε, ο πατέρας του είναι συμβατός δότης. «Κάνω αυτό που θα έκανε κάθε γονιός», είπε από τη δική του πλευρά ο Ιαβέρης. «Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει πως δεν είναι ανάγκη να είναι συγγενής. Είναι τραγικό πως ο βασικός τροφοδότης οργάνων είναι τα τροχαία. Σκοτώνονται άνθρωποι μεταξύ 15 και 30, είναι γενοκτονία. Αυτοί δίνουν το νεφρό τους σε έναν άλλο άνθρωπο. Αυτοί είναι οι βασικοί τροφοδότες και αυτό είναι τραγικό», συμπλήρωσε.

Κάλεσε επίσης τον κόσμο να δηλώσει δωρητής οργάνων. «Είναι μαγικό να βλέπεις τα όργανα να ξαναζούν μέσα σε έναν άλλο άνθρωπο. Υπάρχουν χώρες που αντιμετωπίζουν τα τροχαία εγκλήματα με κοινωνικές ποινές και υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση ότι γίνονται δότες ζωτικών οργάνων. Έτσι, η πολιτεία θα διαχειριστεί τα όργανά του αν συνεχίσει την ανεύθυνη οδήγηση», κατέληξε ο Ιαβέρης.

Ιαβέρηςδωρεά οργάνων