Ελλάδα|05.05.2020 16:45

Πάνω από 450.000 οι επικυρώσεις εισιτηρίων στα ΜΜΜ την πρώτη ημέρα άρσης των μέτρων

Μαρία Λιλιοπούλου

Με σημαντική αύξηση στις επικυρώσεις εισιτηρίων έκλεισε για τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας η πρώτη ημέρα άρσης των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΣΑ συνολικά έγιναν περισσότερες από 450.000 επικυρώσεις. Κατά συνέεια το ποσοστό αύξησης που σημειώθηκε χθες Δευτέρα 4 Μαΐου στις επικυρώσεις εισιτηρίων στα μέσα μεταφοράς της ΟΣΥ (λεωφορεία και τρόλεϊ) σε σχέση με την προηγούμενη Δευτέρα 27 Απριλίου ανήλθε σε 68,4% και το αντίστοιχο ποσοστό αύξησης στις επικυρώσεις εισιτηρίων στα μέσα μεταφοράς της ΣΤΑΣΥ (μετρό, τραμ, ηλεκτρικός) κινήθηκε στα επίπεδα του 78,6%.

Αναλυτικά χθες καταγράφηκαν:

- Επικυρώσεις σε λεωφορεία και τρόλεϊ: 107.250 (έναντι 63.697 την περασμένη Δευτέρα).

- Επικυρώσεις σε μετρό, ηλεκτρικό και τραμ: 348.679 (έναντι 195.261 την περασμένη Δευτέρα).

Οπως διαβεβαίωσε με δηλώσεις του ο υπουργός Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής οι απολυμάνσεις συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς, ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους όπως οι στάσεις των αστικών λεωφορείων, ενώ έχουν τοποθετηθεί σημάνσεις επιδαπέδιες και στα καθίσματα, ώστε να γνωρίζει το επιβατικό κοινό που επιτρέπεται να καθίσει και που όχι.

Επιπλέον έχει προγραμματιστεί να γίνονται και εμβόλιμα δρομολόγια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς προκειμένου να εξυπηρετηθεί το κοινό και να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Συγκεκριμένα, σε γραμμές με μεγάλη επιβατική κίνηση, θα έρχονται διαδοχικά ένα λεωφορείο - «φυσαρμόνικα» και ένα απλό. Εμβόλιμα δρομολόγια θα μπαίνουν σε ώρες αιχμής και στο Μετρό.

Σύμφωνα με τον κ. Καραμανλή, με την τηλεματική οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται για το επόμενο δρομολόγιο: «Αυτό που θέλουμε να διασφαλίσουμε είναι οι ασφαλείς υγειονομικές συνθήκες μεταφοράς επιβατών. Επομένως ας καθυστερήσουμε, προέχει η Δημόσια Υγεία. Μην μπούμε σε ένα λεωφορείο όταν είναι γεμάτο. Γιατί όπως καταλαβαίνετε δεν μπορούμε να έχουμε έναν υπάλληλο του ΟΑΣΑ ή έναν αστυνομικό σε κάθε λεωφορείο» τόνισε.

Ο υπουργός επανέλαβε ότι οι κάτοχοι καρτών απεριόριστων διαδρομών θα έχουν πίστωση για τις ημέρες που δεν τις έχουν χρησιμοποιήσει στην αγορά της επόμενης κάρτας, ενώ όσοι προμηθευτούν ετήσια κάρτα, θα έχουν επιπλέον 10% έκπτωση.

Όσον αφορά στις κάρτες απεριόριστων διαδρομών του ΟΑΣΘ, όπου δεν υπάρχει ηλεκτρονικό εισιτήριο, ο κ. Καραμανλής διαβεβαίωσε ότι πολύ σύντομα θα βρεθεί λύση και για το επιβατικό κοινό της Θεσσαλονίκης.

Αναφορικά με τα μέτρα προστασίας, ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε οτι υπάρχει συγκεκριμένος επιχειρησιακός σχεδιασμός, με τους βοηθούς επιβατών, οι οποίοι θα βρίσκονται όλο το Μάιο σε καθημερινή βάση στους 45 σημαντικότερους σταθμούς ανταπόκρισης Μετρό με λεωφορεία.

Τονισε μάλιστα ότι και οι ίδιοι οι επιβάτες παροτρύνουν τους συνεπιβάτες τους να φορέσουν μάσκα.

Ερωτηθείς για τον περιορισμό στον αριθμό επιβατών στα ταξί, ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι κατανοεί τον προβληματισμό των επαγγελματιών οδηγών, οι οποίοι υπενθύμισε ότι έχουν ενταχθεί στους ΚΑΔ. Σημείωσε ότι ο κ. Χαρδαλιάς και ο κ. Τσιόδρας έχουν διευκρινίσει πως υπάρχουν εξαιρέσεις για τη συνοδεία ανηλίκων ή τη μεταφορά σε νοσοκομείο.

εισιτήριαΜέσα Μαζικής Μεταφοράς