Ελλάδα|06.05.2020 14:27

Ύπατη Αρμοστεία για τα επεισόδια στην Πέλλα: «Είμαστε όλοι στο ίδιο καράβι»

Newsroom

«Είμαστε όλοι στο ίδιο καράβι. Ο κορονοϊός επηρεάζει όλο τον κόσμο. Φερθείτε στους αιτούντες άσυλο όπως φέρεστε τον γείτονά σας». Το μήνυμα - έκκληση απηύθυνε ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Φιλίπ Λεκλέρκ, απέναντι σε όσους αντιδρούν στην εγκατάσταση ευάλωτων προσφύγων σε περιοχές της χώρας, με την επίκληση και του κινδύνου μετάδοσης του COVID-19. Αφορμή ήταν τα θλιβερά επεισόδια που σημειώθηκαν το βράδυ της Τρίτης στην Άρνισσα Πέλλας, όταν διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι έβαλαν φωτιά σε ξενοδοχείο που επρόκειτο να φιλοξενήσει ευάλωτους πρόσφυγες, και την αντίδραση των κατοίκων στις Μουριές Κιλκίς σε αντίστοιχη εγκατάσταση προσφύγων την προηγούμενη μέρα.

Στη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης τύπου σε εκπροσώπους ελληνικών και διεθνών ΜΜΕ, ο κ.Λεκλέρκ ανέφερε πως όπου συνέβησαν ποινικά διωκόμενες πράξεις πρέπει να επέμβουν οι αρμόδιες διωκτικές Αρχές, ενώ απευθυνόμενος στις τοπικές κοινωνίες, διαβεβαίωσε πως και οι αιτούντες άσυλο φοβούνται, ανησυχούν και προσέχουν για τη δική τους υγεία όσο και οι ίδιοι. «Το ότι έχουν διαφορετικό χρώμα δέρματος ή πιστεύουν σε διαφορετική θρησκεία, δεν σημαίνει ότι δεν φροντίζουν για την προστασία της υγείας του και της κοινότητάς τους. Είναι καλά ενημερωμένοι, βρίσκονται σε επικοινωνία με τις Αρχές, σέβονται τους νόμους του κράτους, φοβούνται και προσέχουν», είπε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής του UNHCR στην Ελλάδα χαιρέτισε την επιτάχυνση των μεταφορών ευάλωτων ομάδων στην ενδοχώρα, που είχε ως αποτέλεσμα και τη μείωση του προσφυγικού πληθυσμού στα πέντε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2019 (38.291 σήμερα, έναντι 42.053 τον περασμένο Φεβρουάριο.

51 αφίξεις στη Λέσβο μετά από 35 μέρες

Μια βάρκα με 51 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασε τα ξημερώματα της Τετάρτης στο Καλό Λιμάνι στις δυτικές ακτές της Λέσβου. Ήταν η πρώτη άφιξη στο νησί έπειτα από 35 μέρες μηδενικών ροών. Στο θέμα αναφέρθηκε ο κ.Λεκλέρκ, σχολιάζοντας πως ο αριθμός των σημερινών αφίξεων ξεπερνά τις συνολικές αφίξεις σε όλα τα νησιά του Αιγαίου σε ολόκληρο τον Απρίλιο (39).

Ο ίδιος σημείωσε την εντυπωσιακή υποχώρηση των ροών, τόσο στο Αιγαίο όσο και στα χερσαία σύνορα (μόλις 64 συνολικά τον Απρίλιο, έναντι 2.217 το Μάρτιο, 2.161 τον Φεβρουάριο, και 3.136 τον Ιανουάριο). Ωστόσο, παρατήρησε πως δεν μπορεί να κάνει καμία πρόβλεψη για τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς η αβεβαιότητα παραμένει, οι εξελίξεις στη Συρία εξακολουθούν να είναι ανησυχητικές, ενώ η γειτονική Τουρκία παραμένει η πρώτη χώρα υποδοχής προσφύγων στον κόσμο.

ΚορονοϊόςΎπατη Αρμοστείαπρόσφυγες