Ελλάδα|15.12.2018 11:44

Καραγκούνες και τσολιάδες σε σώμα Playmobil

Στέλιος Βογιατζάκης

Οταν ήταν πέντε ετών τοποθετούσε κομμάτια χαρτοπετσέτας στο κεφάλι των Playmobil του και έλεγε ότι ήταν μαντίλια. Με το πέρασμα των χρόνων η αγάπη του Πέτρου Καμινιώτη για τις παραδοσιακές ελληνικές φορεσιές και τα Playmobil πέρασε σε άλλο στάδιο και σήμερα τα ελληνικής έμπνευσης PlaymoGreek του έχουν φτάσει μέχρι το Σίδνεϊ της Αυστραλίας.

Με την ευκαιρία της αυριανής έκθεσης 32 PlaymoGreek στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, ο κ. Καμινιώτης εξηγεί πώς ένα παιδικό πάθος μετατράπηκε σε δημιουργία μικρών έργων τέχνης.  «Οταν ήμουν μικρός γράφτηκα σε έναν όμιλο παραδοσιακών χορών και ήρθα για πρώτη φορά σε επαφή με τις στολές. Ετσι, ως παιδί, πείραζα τα Playmobil μου και τους έβαζα διάφορα κομμάτια χαρτί για να τα κάνω να μοιάζουν με τις φορεσιές που έβλεπα» λέει στο «Εθνος» και προσθέτει ότι στη Β’ Γυμνασίου έκανε τη σκέψη να ντύσει τα Playmobil με παραδοσιακές στολές που θα είναι όσο το δυνατόν πιο ακριβείς. «Εκείνη τη χρονιά ασχολήθηκα πιο εντατικά με τον χορό, ταξίδεψα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και είδα πολλές φορεσιές. Τότε αποφάσισα να φτιάξω κάποιες φιγούρες κατά προσέγγιση, χρησιμοποιώντας ύφασμα».

Επειτα από ένα διάλειμμα λίγων ετών, κατά τη διάρκεια του οποίου αφιερώθηκε στις σχολικές υποχρεώσεις του, ο δημιουργός των PlaymoGreek αποφάσισε να ασχοληθεί ξανά μαζί τους. «Οταν πήγαινα στη Γ’ Λυκείου είδα τα Playmobil μου σκονισμένα σε μια γωνιά του σπιτιού και αποφάσισα ότι θα ασχοληθώ μαζί τους μόλις τελείωναν οι εξετάσεις. Οταν ξεκίνησα τις σπουδές μου, ξεκίνησα να τα φτιάχνω από την αρχή με πιο καλά υλικά και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις λεπτομέρειες κάθε στολής.

Ανέβασα στο Facebook κάποιες φωτογραφίες και τότε είδα τεράστιο ενδιαφέρον από φίλους και γνωστούς, ένας εκ των οποίων με έφερε σε επαφή με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Τότε ήρθαν οι πρώτες παραγγελίες από μουσεία αλλά και από μεμονωμένους ανθρώπους για να τους φτιάξω ένα PlaymoGreek».

Η έμπνευση

Εμπνευση αλλά και πολύτιμες συμβουλές για το πώς θα φτιάξει πιο σωστά τις παραδοσιακές φορεσιές πήρε από την προγιαγιά του, την οποία έχασε πριν από δύο χρόνια. «Κάθε φορά που την επισκεπτόμουν την έβλεπα με την παραδοσιακή φορεσιά της. Τη φορούσε ακόμα και όταν ερχόταν στην Αθήνα. Οι αγαπημένες μου φορεσιές προέρχονται από την ιδιαίτερη πατρίδα μου, την Καρδίτσα. Γι’ αυτό έχω φτιάξει και πολλές στολές καραγκούνας».

Ο κ. Καμινιώτης βρίσκεται στο τέταρτο έτος των σπουδών του στην ΑΣΟΕΕ και προς το παρόν δεν έχει τον απαραίτητο χρόνο για να ασχοληθεί σε αυστηρά επαγγελματική βάση με τη δημιουργία των PlaymoGreek. Διαπιστώνει, ωστόσο, ότι το ενδιαφέρον είναι πιο μεγάλο από όσο αρχικά υπολόγιζε. «Το πρόβλημα είναι ότι χρειάζομαι 5-6 μέρες για να φτιάξω κάθε στολή και δεν υπάρχει αρκετός χρόνος. Προτεραιότητα είναι να τελειώσω το πανεπιστήμιο, να πάω φαντάρος και μετά θα δούμε».

Προς το παρόν ο κ. Καμινιώτης θα συνεχίσει να μεγαλώνει την προσωπική του συλλογή και να εκθέτει τις δημιουργίες του όταν του ζητείται. «Εχω επαφές με το εξωτερικό και ήδη έχω κάνει μια έκθεση στο Λύκειο Ελλήνων του Σίδνεϊ, ενώ βρίσκομαι σε συζητήσεις για άλλες δύο. Στην Ελλάδα, τα PlaymoGreek εκτίθενται στο Ιστορικό Μουσείο και στο Λύκειο των Ελληνίδων που μου έκαναν ειδικές παραγγελίες».

Η έκθεση στο Ιστορικό Μουσείο είναι αυτή που οδήγησε τον κ. Καμινιώτη στο συμπέρασμα ότι τα PlaymoGreek είναι ένα πολύ καλό όχημα για τα παιδιά που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν καλύτερα την ελληνική παράδοση. «Εφτιαξα αντίγραφα των στολών που εκτίθενται στο μουσείο, τα οποία τοποθετήθηκαν ακριβώς μπροστά
τους. Αργότερα έμαθα ότι τα παιδιά θέλουν πολύ να τα δουν. Μαζί με αυτά όμως βλέπουν και τις αυθεντικές στολές για τις οποίες δεν έδειχναν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ισως αυτός είναι ένας τρόπος για να γνωρίσουν καλύτερα την παράδοση του τόπου τους».

Τα PlaymoGreek θα εκτεθούν στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης από τις 11 το πρωί έως τις 2.30 το μεσημέρι, στο πλαίσιο της χριστουγεννιάτικης γιορτής Kids’ Xmas at Cycladic 

Playmobil