Ελλάδα|12.05.2020 18:55

Αυξάνεται η επιβατική κίνηση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Μαρία Λιλιοπούλου

Αυξάνεται μέρα με την ημέρα η επιβατική κίνηση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς του ΟΑΣΑ, η οποία είχε συρρικνωθεί στο ποσοστό του 10% την περίοδο ισχύος των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας με σημαντικές απώλειες εσόδων προκαλώντας οικονομική αιμορραγία στον Οργανισμό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες Δευτέρα 11 Μαίου, σημειώθηκε αύξηση σε ποσοστό 131% στην επιβατική κίνηση των μέσων μαζικής μεταφοράς κατά τη δεύτερη φάση άρσης των περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού, σε σχέση με την Δευτέρα 27 Απριλίου 2020, όταν ακόμα ίσχυαν τα περιοριστικά μέτρα. Οι ακυρώσεις εισιτηρίων, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΣΑ, έφτασαν συνολικά τις 597.773 σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Την ίδια στιγμή ακριβά πληρώνει ο ΟΑΣΑ τη ...διαχείριση πλήθους μέσω των 300 βοηθών επιβατών, οι οποίοι βρίσκονται στους 45 σημαντικότερους σταθμούς ανταπόκρισης μετρό με λεωφορεία, υπενθυμίζοντας στο επιβατικό κοινό  την υποχρεωτική χρήση μάσκας και την τήρηση αποστάσεων.

Σύμφωνα με σχετικές αποφάσεις, οι οποίες έχουν αναρτηθεί στη «Διαύγεια», η συνολική έκτακτη δαπάνη, η οποία έχει εγκριθεί, ανέρχεται στο ποσό των 372.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ) για χρονική διάρκεια παροχής υπηρεσιών ενός μήνα και συγκεκριμένα από τις 4 Μαίου έως τις 4 Ιουνίου. Δίνεται μάλιστα η δυνατότητα παράτασης παροχής των υπηρεσιών, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.

Περίπου 200 από τους 300 βοηθούς επιβατών προέρχονται από δύο εταιρίες, στις οποίες παραχωρήθηκε το συγκεκριμένο έργο με απευθείας ανάθεση, βάσει της δυνατότητας που έδινε η σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ενώ οι υπόλοιποι είναι εργαζόμενοι στις συγκοινωνιακές εταιρίες.

Συγκεκριμένα με δύο άλλες αποφάσεις, τις οποίες υπέγραψε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΑ, Νίκος Αθανασόπουλος επισημαίνεται ότι γίνονται αποδεκτές οι προσφορές των εταιριών ESA SECURITY SOLUTIONS ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Α.Ε. και ICTS ΕΛΛΑΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Α.Ε. για την παροχή υπηρεσιών διαχείρισης πλήθους.

Συγκεκριμένα, στην απόφαση σημειώνεται: «Σας γνωρίζουμε ότι εγκρίνεται στην εταιρεία σας για το χρονικό διάστημα από 4/5/20 έως 4/6/20 (με δυνατότητα παράτασης) η ανάθεση υπηρεσιών διαχείρισης πλήθους για την υποστήριξη της εφαρμογής των μέτρων προστασίας από τη μετάδοση και επέκταση του COVID-19 στα ΜΜΜ, με τη διάθεση έως 100 εργαζομένων ανά ημέρα, Δευτέρα έως Σάββατο. Η ωριαία αμοιβή σας ανά εργαζόμενο για τις ως άνω υπηρεσίες ορίζεται σε έξι ευρώ και εξήντα λεπτά (6,60 €) πλέον ΦΠΑ».

Την ίδια στιγμή η έκτακτη ανάγκη ενημέρωσης του επιβατικού κοινού, οδήγησε σε μία ακόμα ανάληψη έκτακτης δαπάνης που αφρά στη δέσμευση ποσού 434.000 ευρώ με στόχο την «υλοποίηση Πλάνου επικοινωνίας Μέσων αναφορικά με την καμπάνια ενημέρωσης για τα μέτρα προστασίας εναντίον COVID-19 κατά τη χρήση των ΜΜΜ».

Εξέλιξη της κίνησης των ΜΜΜ

Από χθες το υπουργείο Μεταφορών πύκνωσε περαιτέρω τα δρομολόγια σε όλα τα Μέσα, ενώ όπως έγινε και την πρώτη εβδομάδα άρσης των περιορισμών, προγραμματίζονται εμβόλιμα δρομολόγια τις ώρες αιχμής στις γραμμές των λεωφορείων και του μετρό, όπου παρατηρείται μεγαλύτερη κίνηση, εξαντλώντας τα διαθέσιμα μέσα. Υπενθυμίζεται ότι στους δρόμους της πρωτεύουσας έχουν βγει περί τα 1.000 λεωφορεία, το σύνολο δηλαδή του στόλου.

Βάσει των στοιχείων που συγκεντρώνει το υπουργείο, παρά την αύξηση της επιβατικής κίνησης η πρώτη ημέρα της δεύτερης φάσης του σχεδίου χαλάρωσης των περιορισμών λόγω κορονοϊού κύλησε ομαλά.

Συγκεκριμένα, η αύξηση που σημειώθηκε χθες Δευτέρα 11 Μαΐου στις επικυρώσεις εισιτηρίων στα μέσα μεταφοράς της ΟΣΥ (λεωφορεία και τρόλεϊ) σε σχέση με την προηγούμενη Δευτέρα 4 Μαΐου, ανήλθε σε 34% και το αντίστοιχο ποσοστό αύξησης στις επικυρώσεις εισιτηρίων στα μέσα μεταφοράς της ΣΤΑΣΥ (μετρό, τραμ, ηλεκτρικός) ήταν 30%.Συγκρίνοντας τα στοιχεία των επικυρώσεων της χθεσινής ημέρας με τη Δευτέρα 27 Απριλίου το ποσοστό αύξησης στα μέσα μεταφοράς της ΟΣΥ (λεωφορεία και τρόλεϊ) ανήλθε σε 126%, η δε αύξηση στα μέσα μεταφοράς της ΣΤΑΣΥ (μετρό, τραμ, ηλεκτρικός) ανήλθε σε 132%.
Σύμφωνα με τα συγκριτικά στοιχεία των επικυρώσεων εισιτηρίων, αυτές διαμορφώθηκαν ως εξής:
- Δευτέρα 11 Μαΐου: συνολικά 597.773 επικυρώσεις,  τρόλεϊ και λεωφορεία 143.996 και μετρό, ηλεκτρικός και τραμ 453.777 επικυρώσεις
- Δευτέρα 4 Μαΐου, συνολικά 455.929 επικυρώσεις, τρόλεϊ και λεωφορεία 107.250 και μετρό, ηλεκτρικός και τραμ 348.679 επικυρώσεις 
- Δευτέρα 27 Απριλίου, συνολικά 258.958 επικυρώσεις, τρόλεϊ  και λεωφορεία 63.697 και μετρό, ηλεκτρικός και τραμ 195.261 επικυρώσεις.
Βάσει του προγραμματισμού του υπουργείου, τοποθετούνται νέες σημάνσεις στις αποβάθρες του μετρό και σε όλους τους συρμούς, καθώς και σε όλα τα λεωφορεία στο δάπεδο για την υπενθύμιση τήρησης αποστάσεων καθώς επίσης και στα καθίσματα ως υπόδειξη στους επιβάτες για τις θέσεις στις οποίες επιτρέπεται να καθίσουν. Επιπλέον γίνεται καθημερινά έλεγχος για την αντικατάσταση όσων σημάνσεων έχουν υποστεί φθορές.

Υπενθυμίζεται πως μέχρι και την ερχόμενη Δευτέρα 18 Μαΐου αναμένεται σύμφωνα με το σχεδιασμό να έχει τοποθετηθεί σε όλα τα οχήματα, λεωφορεία και τρόλεϊ στην Αθήνα, το προστατευτικό διαχωριστικό μεταξύ οδηγού και του χώρου των επιβατών, ενώ ήδη έχουν τοποθετηθεί προστατευτικά σε όλα τα λεωφορεία στη Θεσσαλονίκη.
Επίσης το ενημερωτικό βίντεο του υπουργείου “Μετακινούμαστε υπεύθυνα. Μένουμε ασφαλείς” προβάλλεται ήδη στις οθόνες στις αποβάθρες του μετρό και του ηλεκτρικού και μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή θα προβάλλεται και στις οθόνες εντός των συρμών του μετρό και του τραμ.

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι επιβάτες, στη συντριπτική τους πλειονότητα, χρησιμοποιούν μάσκα και ακολουθούν τις οδηγίες των σημάνσεων στα καθίσματα, παροτρύνοντας μάλιστα τους συνεπιβάτες τους να πράξουν το ίδιο.

Θεσσαλονίκη

Σημαντική αύξηση σημειώθηκε και στον ΟΑΣΘ σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 11 Μαΐου οι επικυρώσεις εισιτηρίων αυξήθηκαν σημαντικά σε σχέση με την προηγούμενη Δευτέρα 4 Μαΐου, ενώ στους δρόμους της Θεσσαλονίκης έχουν βγει περί τα 350 οχήματα, τα οποία απολυμαίνονται καθημερινά μετά τη λήξη κάθε βάρδιας.

Μέσα Μαζικής Μεταφοράς