Ελλάδα|13.05.2020 07:19

#Μένουμε_Ενεργοί: Πλατφόρμα στήριξης της αγροτικής οικονομίας στην Αγιά Λάρισας

Newsroom

Η σταδιακή μετάβαση στην κανονικότητα μετά το lockdown βρίσκει τον αγροτικό κόσμο σε αγωνιώδη αναζήτηση εργατικών χεριών για τη συγκομιδή των φρούτων εποχής και τους εργαζόμενους σε εστίαση και τουρισμό σε κατάσταση αδράνειας και αβεβαιότητας για το μέλλον. Η διαδικτυακή πλατφόρμα #Μένουμε_Ενεργοί που δημιούργησε ο Δήμος Αγιάς Λάρισας φιλοδοξεί να φέρει τις δύο πλευρές σε συνεργασία για την επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας.

Ο δήμος που βρίσκεται ανατολικά της πόλης της Λάρισας συνδυάζει πρωτογενή παραγωγή και τουριστική ανάπτυξη στο παραλιακό μέτωπο. Σε εποχή κανονικότητας, τέτοια εποχή εκατοντάδες νέοι και όχι μόνο εργάζονταν σε εστίαση, ψυχαγωγία και τουριστικά καταλύματα, ενώ περίπου 1.500 μετακλητοί εργάτες γης από την Αλβανία έκαναν τη συγκομιδή των κερασιών, καθώς και τις αγροτικές εργασίες στις μηλιές, το κύριο αγροτικό προϊόν της περιοχής. Φέτος τα κλειστά σύνορα λόγω κορονοϊού στερούν από τους παραγωγούς τα απαραίτητα εργατικά χέρια, ενώ οι ντόπιοι αναμένουν αν, πότε και υπό ποιους όρους θα ανοίξουν τα τουριστικά καταλύματα και η εστίαση.

«Ακόμη κι αν ανοίξουν σήμερα τα σύνορα και επιτραπούν οι προσκλήσεις εργατών, θα πρέπει αυτοί να μείνουν 14 μέρες σε καραντίνα. Οι ανάγκες όμως είναι τωρινές και δεν μπορούν να περιμένουν», είπε στο ethnos.gr ο δήμαρχος Αγιάς, Αντώνης Γκουντάρας, και πρόσθεσε: «Την ίδια ώρα είναι κλειστές οι καφετέριες, οι ταβέρνες και τα καταλύματα, όπου δούλευε η νεολαία. Ο φιλόδοξος στόχος μας είναι να φέρουμε ένα μέρος αυτών των εργαζόμενων στα χωράφια».

Η πλατφόρμα #Μένουμε_Ενεργοί, που έχει ενεργοποιηθεί εδώ και λίγες μέρες, δίνει τη δυνατότητα κινητοποίησης του εθνικού και τοπικού ανθρώπινου δυναμικού σε παραγωγικούς κλάδους που το έχουν ανάγκη μέσα από εξελιγμένες δυνατότητες συμμετοχικότητας (crowdsourcing), ψηφιακές υποδομές ανάλυσης και συλλογής δεδομένων καθώς και αυτοματοποιημένου συνδυασμού της προσφοράς και ζήτησης εργασίας, πόρων & υπηρεσιών. Σε πρώτη φάση επικεντρώνεται στους κλάδους της αγροτικής παραγωγής, προκειμένου να καλύψει άμεσες ανάγκες κατά τη μεταβατική περίοδο, ενώ στα επόμενα στάδια θα επεκταθεί και σε άλλους τομείς, όπως ο τουρισμός , η εστίαση, η τέχνη & πολιτισμός, εκπαιδευτικές ανάγκες, αγορά και πώληση αγροτικών μηχανημάτων. Στα σχέδια περιλαμβάνεται ακόμα και η δημιουργία δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων χωρίς μεσάζοντες.

Μέσα από την πλατφόρμα οι επιχειρηματίες, παραγωγοί, φορείς, συνεταιρισμοί, αγρότες, αλιείς μπορούν να δημοσιεύουν τις ανάγκες τους σε εξοπλισμό και εργατικό δυναμικό. Επιπλέον κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να δημοσιοποιεί με ασφαλή τρόπο τη διαθεσιμότητά του για παροχή εργασίας.

«Οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και οι αλιείς σε αυτή τη δύσκολη εποχή για την χώρα, δεν σταμάτησαν ούτε μια μέρα να εργάζονται, προκειμένου να διατηρήσουν την ασφαλή τροφοδοσία της χώρας. Μέσα από αυτή την κρίση φάνηκε ο κρίσιμος ρόλος του πρωτογενή τομέα. Τώρα ήρθε η ώρα να ανεβάσει ταχύτητα και να βοηθηθεί ώστε να βρει εργατικά χέρια προκειμένου να αντεπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες συγκομιδής των φρούτων και άλλων αγροτικών εργασιών», επεσήμανε από την πλευρά του ο Ευάγγελος Κρανιώτης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελιβοίας και αντιδήμαρχος αγροτικής ανάπτυξης. Ο ίδιος δεν έκρυψε την ανησυχία του για τον κίνδυνο να μείνει στα δέντρα μεγάλο μέρος της παραγωγής φρούτων.

Μέσα στις επόμενες μέρες αρχίζει η συγκομιδή των κερασιών, ενώ μια εβδομάδα αργότερα θα χρειαστεί να γίνει αραίωμα στις μηλιές. Τα μήλα Αγιάς καλύπτουν το 25% - 30% των ετήσιων αναγκών της χώρας.

Κορονοϊόςαπασχόλησηlockdownαγροτικά προϊόντα