Ελλάδα|13.05.2020 20:54

Μάχη μέχρι «τελικής πτώσεως» στην παιδεία για τις κάμερες στα θρανία

Newsroom

Για τις κάμερες στα σχολεία και για την τηλεδιδασκαλία μίλησε στην εκπομπή του Open «Open Ελλάδα» ο Κωνσταντίνος Μενουδάκος, πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. 

«Η τηλεδιδασκαλία άρχισε όταν ξεκίνησε η αναστολή της λειτουργίας των σχολείων και των πανεπιστημίων. Τώρα προχωρούμε σε ένα δεύτερο βήμα που είναι η συνέχιση της τηλεδιδασκαλίας παράλληλα με τη φυσική διδασκαλία. Τώρα υπάρχει μία διάταξη που προβλέπει ότι η παροχή εξ' αποστάσεως εκπαίδευσης επιτρέπεται σε έκτακτες περιπτώσεις. Ωστόσο η συγκεκριμένη διάταξη βάζει και κάτι παραπάνω. Συγκεκριμένα λέει ότι μπορεί να επιτρέπεται η ταυτόχρονη διδασκαλία στην τάξη και η εξ αποστάσεως όχι μόνο σε απρόβλεπτες περιπτώσεις, αλλά και σε περιπτώσεις νόσων. Όμως ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμοστεί όπως είναι και θα πρέπει να εκδοθεί μία ΚΥΑ, η οποία θα έρθει ύστερα από μία εκτίμηση αντικτύπου. Αυτή η εκτίμηση θα γίνει πριν την έκδοση της ΚΥΑ». 

Ακόμη ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα όσον αφορά τη χρήση κάμερας επεσήμανε ότι «απαγορεύεται να καταγράφεται η εικόνα αλλά δεν ξέρουμε τι θα μεταδίδεται. Επιπλέον δεν ξέρουμε τι θα αναφέρει η ΚΥΑ γι αυτό το θέμα. Τα οργανωτικά και τα τεχνικά μέσα θα το ορίσει η ΚΥΑ. Όσοι κάνουμε κριτική θα έπρεπε να ξέρουμε τι θα αναφέρει η ΚΥΑ».

Υπενθυμίζεται ότι το μεσημέρι της Τετάρτης διοργανώθηκε στο κέντρο της Αθήνας, με τη συμμετοχή περίπου 1.000 ατόμων με κυριάρχο ζητούμενο τις κάμερες στις σχολικές αίθουσες. 

Λόγω του συλλαλητηρίου έκλεισαν οι δρόμοι στο κέντρο της πόλης, η Βασσιλίσης Σοφίας από Σέκερη, η Βασιλίσσης Αμαλίας από Συγγρού και η Σταδίου. Το συλλαλητήριο ξεκίνησε από τα Προπύλαια και ακολούθησε πορεία προς τη Βουλή. Μάλιστα για λίγα λεπτά επικράτησε ένταση στον Άγνωστο Στρατιώτη όταν διαδηλωτές επιχείρησαν να ανέβουν τα σκαλιά και να προσεγγίσουν το Κοινοβούλιο.

Τσίπρας: Έκαναν ριάλιτι τις σχολικές αίθουσες

«Επίθεση» κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας για τη ρύθμιση με τη ζωντανή αναμετάδοση μαθημάτων από τις σχολικές αίθουσες.

Πιο συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook:

«Η κυβέρνηση επιμένει στην άκρως επικίνδυνη ρύθμιση για τη ζωντανή αναμετάδοση μαθημάτων από τις σχολικές αίθουσες και αυτό παρά το γεγονός ότι Υπουργοί της πιάστηκαν να λένε ψέματα για δήθεν συμφωνία με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Η Αρχή, όχι μόνο διέψευσε τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς για δήθεν έγκρισή της, αλλά υπογράμμισε ότι η εφαρμογή της διάταξης ενέχει υψηλή επικινδυνότητα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στηρίξει την εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση υπό σαφείς προϋποθέσεις. Δεν πρόκειται όμως να αποδεχθεί την πρόθεση της κυβέρνησης για εγκατάσταση καμερών στα σχολεία, καθώς κάτι τέτοιο είναι παράνομο και απορρίπτεται από σύσσωμη την εκπαιδευτική κοινότητα.

Μετά και τις μαζικές αντιδράσεις γονέων, καθηγητών, μαθητών αλλά και όλης σχεδόν της αντιπολίτευσης, ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει παρά να πράξει το αυτονόητο: Να καταργήσει τώρα την αντισυνταγματική ρύθμιση που μετατρέπει τις σχολικές αίθουσες σε σκηνικό ριάλιτι και να αποσύρει το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε εν μέσω πανδημίας, το οποίο γυρνάει τη δημόσια Παιδεία πίσω στα χρόνια των μνημονίων.»

Κεραμέως: Δεν κάνουμε πίσω

ο μήνυμα ότι δεν κάνει «ούτε βήμα πίσω» στο θέμα της εκπαίδευσης των παιδιών που μένουν σπίτι λόγω των έκτακτων συνθηκών, έστειλε από το βήμα της Βουλής η υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του Κινήματος Αλλαγής, Χαράς Κεφαλίδου για την «πραγματική εικόνα στα σχολεία μια εβδομάδα μετά το άνοιγμα» η υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι -παρά την «εκστρατεία παραπληροφόρησης»- η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έκρινε νόμιμο τον σκοπό της διάταξης για ταυτόχρονη διδασκαλία σε μαθητές με φυσική παρουσία και σε άλλους μαθητές με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Όπως προσέθεσε η κ. Κεραμέως, το υπουργείο Παιδείας είχε συμβουλευθεί την Αρχή πριν τη διαμόρφωση της ρύθμισης και ενσωμάτωσε συγκεκριμένες προτάσεις της.

Σημείωσε επίσης ότι «μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της Αρχής, κάποιοι εν απογνώσει ψάχνουν νέες άμυνες και προσπαθούν να συνεχίσουν την παραπληροφόρηση, λέγοντας ότι δήθεν κάνουμε πίσω» και τόνισε: «Το διαμηνύω, λοιπόν. Ούτε βήμα πίσω! Προχωράμε, όπως ακριβώς ξεκινήσαμε, για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος».

Παράλληλα, η υπουργός Παιδείας τόνισε ότι πρόκειται να εκδοθεί άμεσα η απαραίτητη κανονιστική πράξη για την εφαρμογή της διάταξης που ψηφίσθηκε και παρέχει τη δυνατότητα ψηφιακής σύνδεσης των μαθητών που μένουν σπίτι.

Απαντώντας σε ερωτήματα που σχετίζονται με την προετοιμασία της Πολιτείας να υλοποιήσει την εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, η κ. Κεραμέως έκανε λόγο για προσπάθεια απαξίωσης όλων των συντελεστών της εκπαίδευσης: «Αν ακούγαμε τις απανταχού Κασσάνδρες» είπε, δεν θα είχαμε σήμερα 36 εκατομμύρια λεπτά μαθημάτων σύγχρονης τηλεκπαίδευσης, «δεν θα είχαμε δώσει στα παιδιά μας τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τους 2 αυτούς μήνες που τελούσαμε σε αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών για να διατηρήσουν στενή την επαφή με την εκπαιδευτική διαδικασία, δεν θα είχαμε δρομολογήσει για τα σχολεία μας πάνω από 12 εκατομμύρια ευρώ σε τεχνολογικό εξοπλισμό από ΕΣΠΑ και 3 εκατομμύρια ευρώ σε εξοπλισμό από δωρεές, δεν θα είχαμε εξασφαλίσει δωρεάν πρόσβαση στις εκπαιδευτικές πλατφόρμες από τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας, δεν θα είχαμε εξελίξει τις ψηφιακές μας υποδομές».

Η υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε αναλυτικά στα μέτρα υγιεινής που τηρούνται στα σχολεία, σημείωσε ότι από τις 6/5/2020, οπότε και επέστρεψαν οι εκπαιδευτικοί στις σχολικές μονάδες, έλειψε σε άδεια «μόλις το 1,3% έως 2,5% των εκπαιδευτικών» ενώ «με βάση τα έως τώρα στοιχεία, οι μαθητές της Γ' Λυκείου έχουν επιστρέψει στις τάξεις από προχθές, 11/5, σε ποσοστό 60% κατά μέσο όρο».

Τέλος, σχετικά με τη διαδικασία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, η κ. Κεραμέως διαβεβαίωσε ότι συνεχίζεται κανονικά στις δομές που τελούν ακόμη σε αναστολή λειτουργίας ενώ υπογράμμισε ότι «η εκπαιδευτική κοινότητα, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία, αγκάλιασε την εξ αποστάσεως εκπαίδευση: καταγράφηκαν σχεδόν 10 εκατομμύρια συμμετοχές μαθητών αθροιστικά σε ψηφιακές τάξεις, 113.000 εκπαιδευτικοί έχουν δημιουργήσει την προσωπική ψηφιακή τους τάξη, πάνω από 1 εκατομμύριο μαθητές και σχεδόν 200.000 εκπαιδευτικοί έχουν εγγραφεί στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, 150.000 παιδιά παρακολουθούν καθημερινά την εκπαιδευτική τηλεόραση, ενώ πάνω από 96% των μαθημάτων των Πανεπιστημίων διενεργούνται κανονικά μέσω τηλεδιάσκεψης».

Μπαμπινιώτης για τις κάμερες: Ο δάσκαλος πρέπει να φαίνεται

Την άποψη ότι θα πρέπει οι δάσκαλοι να φαίνονται στις διαδικτυακές μεταδόσεις μαθημάτων στη μετά - πανδημία εποχή, εξέφρασε ο κορυφαίος Έλληνας γλωσσολόγος, ομότιμος καθηγητής Γλωσσολογίας και τέως πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιος Μπαμπινιώτης, μιλώντας στην εκπομπή του OPEN TV «Ώρα Ελλάδος 07:00». 

Συγκεκριμένα, ο κ. Μπαμπινιώτης σημείωσε: «Δεν είναι δυνατόν ο δάσκαλος να μην φαίνεται, να είναι σαν να πρόκειται για τηλεφωνική σύνδεση ή για ραδιόφωνο, να είναι η αόρατος κεφαλή. Ο δάσκαλος είναι ένα πρόσωπο που πρέπει να τιμάμε, τα παιδιά τον υπολογίζουν, τον σέβονται, είναι μια αυθεντία για τα μικρότερα και τα μεγαλύτερα παιδιά, επομένως ο δάσκαλος πρέπει να φαίνεται και να διδάσκει σαν να ήταν ζωντανά μέσα στην τάξη (και είναι για τα μισά παιδιά) και οι μαθητές δεν φαίνονται, δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση, δεν υπάρχει περίπτωση να δείξουμε τους μαθητές, είτε αυτούς που είναι στην τάξη, είτε αυτούς που είναι στα σπίτια τους και παρακολουθούν». 

Στους προβληματισμούς που θέτουν όσοι εναντιώνονται στην κάλυψη των μαθημάτων με κάμερα και στην απευθείας μετάδοσή τους, θεωρώντας πως θα χαθούν ο αυθορμητισμός και οι στιγμές γέλιου - αναπόσπαστα στοιχεία ενός «ζωντανού» μαθήματος - ο κ. Μπαμπινιώτης απαντά: «Έχω μία τελείως διαφορετική εκτίμηση όντας 40 χρόνια σε επαφή με την εκπαίδευση από το νηπιαγωγείο μέχρι το πανεπιστήμιο - και άρα μπορώ να έχω μία εκτίμηση και μία άποψη. Ο δάσκαλος είναι ένα σεβαστό πρόσωπο και στα παιδιά, αυτό που πάμε εμείς να εμφανίσουμε, ότι μπορεί να γίνει πλάκα, το ένα και το άλλο, δηλαδή πάμε να κρύψουμε τον δάσκαλο; Ντρεπόμαστε για τους δασκάλους μας; Είναι δυνατόν να σκεφτόμαστε έτσι στην Παιδεία, στην εκπαίδευση, να μην φανεί ο δάσκαλος, να μην μιλήσει με τους μαθητές γιατί δήθεν θα εκτεθεί; Κοιτάξτε, αυτή η σύλληψη είναι τελείως ανεδαφική και αντίθετη προς κάθε έννοια Παιδείας».

Παράλληλα, συμπλήρωσε: «Αυτό που έπρεπε να γίνει και σωστά γίνεται είναι ότι, από τις 17/5, 600.000 μαθητές της Δευτεροβάθμιας γυρίζουν στον φυσικό τους χώρο, δηλαδή στον χώρο που είναι οικείος για τα παιδιά, που είναι η προέκταση της ζωής τους, είναι το δεύτερο σπίτι τους». Όσον αφορά, τέλος, στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και τη χρήση καμερών στα μαθήματα, ο κ. Μπαμπινιώτης ανέφερε πως γνωρίζει ότι η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως έχει πάρει άδεια να επιτρέπεται η βιντεοσκόπηση των μαθημάτων μόνο για την περίοδο της πανδημίας. 

εκπαίδευσηon line διδασκαλίαΠαιδεία