Ελλάδα|15.05.2020 10:03

All about History, «Πόντος, ματωμένη γη» και mountain bikes στο Εθνος της Κυριακής

Newsroom

Αυτό που δεν είχαν καταφέρει οι Οθωμανοί επί 27 ολόκληρους αιώνες κατέστη δυστυχώς εφικτό μέσα σε μόλις μια δεκαετία από τις αφηνιασμένες ορδές των Νεότουρκων. Το χρονικό διάστημα μεταξύ 1914 – 1923 ο ποντιακός ελληνικός εκριζώθηκε με ασύλληπτη βία από την πατρογονική του γη, μέσα σε μια κόλαση φωτιάς – κυριολεκτικής και μεταφορικής. Εκατοντάδες χιλιάδες αθώοι πολίτες του Πόντου σφαγιάστηκαν, βασανίστηκαν και απαγχονίστηκαν στο όνομα των εκκαθαρίσεων και πολλοί περισσότεροι εγκατέλειψαν αλαφιασμένοι τα σπίτια, τις εκκλησιές και το βιος που με τόσο ιδρώτα και κόπο είχαν δημιουργήσει, προκειμένου να σωθούν και να μεταφέρουν ακολούθως στη μητέρα Ελλάδα τις προοδευτικές ιδέες και την εργατικότητα που τους διέκρινε, αναγεννώντας επί της ουσίας το έθνος. Ταυτόχρονα όμως κατάφεραν να διατηρήσουν αναλλοίωτο τον πλούτο της παράδοσής τους και το αρχαιοπρεπές γλωσσικό τους ιδίωμα, χωρίς να σβήσει από την ψυχή τους ούτε στιγμή την ιστορική μνήμη της γενοκτονίας που υπέστησαν.

Σε αυτή ακριβώς τη συνέχιση της ιστορικής μνήμης συμβάλλει και το σημερινό αφιέρωμα. Στις σελίδες που ακολουθούν να διαβάσουμε τις σπαρακτικές επιστολές των μελλοθάνατων του Πόντου προς τους συγγενείς τους, λίγο πριν οδηγηθούν στο ικρίωμα. Παράλληλα θα αναλύσουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσαν τα διαβόητα «Δικαστήρια της Αμάσειας» που μετά από δίκες – παρωδία έστελναν στο απόσπασμα σχεδόν όλες τις επιφανείς προσωπικότητες του ποντιακού ελληνισμού, ενώ θα δούμε την αποτύπωση των ανελέητων διωγμών και την εξόντωση του τοπικού πληθυσμού μέσα από τα γερμανικά και αυστριακά έγγραφα.

Επίσης παρουσιάζουμε τις ανατριχιαστικές αναφορές της ελληνικής πρεσβείας στην Κωνσταντινούπολη αλλά και στην Πετρούπολη, τότε πρωτεύουσα της ρωσικής αυτοκρατορίας, αναφορικά με τις βδελυρές πράξεις των νεοτουρκικών στιφών του Μουσταφά Κεμάλ. Θα μάθουμε όμως και το πολύ πιο πρόσφατο παρασκήνιο της πρότασης νόμου που οδήγησε στην καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως «Ημέρας μνήμης της Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου».

Μεγάλος Διαγωνισμός - Μπείτε στην κλήρωση και κερδίστε ένα από τα 5 Mountain Bikes

Στη 2η σελίδα της εφημερίδας, θα βρείτε το κουπόνι και της αναλυτικές οδηγίες συμμετοχής στη μεγάλη κλήρωση.

Χαρακτηριστικά

  • Μεταλλικός σκελετός 27,5''
  • 21 ταχύτητες
  • V-brakes
  • Εμπρόσθια ανάρτηση

All About History Μαΐου

Οι κατάσκοποι που κέρδισαν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο: Οι κρυπτογράφοι, οι σαμποτέρ και οι μυστικοί πράκτορες που η που πολέμησαν στις σκιές και παρέλυσαν την ναζιστική Γερμανία.

Ποκαχόντας: Ερωτας, απώλεια και ιμπεριαλισμός. Η πραγματική ιστορία της πολιτισμένης Ινδιάνας που δεν μοιάζει καθόλου με παραμύθι του Ντίσνεϊ.

Μαντώ Μαυρογένους: Η βιογραφία της ευγενέστερης και αγνότερης μορφής της Ελληνικής Επανάστασης.

Ροκ και πολιτική: Ένα μαγευτικό ταξίδι από το Imagine στο Γούντστοκ αποκαλύπτει τη συνδρομή της μουσικής ροκ στη προάσπιση των ατομικών δικαιωμάτων και της διαφύλαξης της ειρήνης.

Η εκκλησία σε πόλεμο: Ένα οδοιπορικό στην Ευρώπη μετά τη ρήξη του Λούθηρου και των υποστηρικτών του με την Καθολική Εκκλησία.

Η πορεία προς τη Ρώμη: Τα γεγονότα που οδήγησαν τον Μουσολίνι στην εξουσία τον Οκτώβριο του 1922.

Η μάχη των χρυσών σπιρουνιών: Οι Γάλλοι σιδηρόφρακτοι ιππότες σκόνταψαν στα κοντάρια των Φλαμανδών χωρικών.

Νέντ Κέλι: Ληστής ή επαναστάτης; Για άλλους είναι εθνικός ήρωας και για άλλους ένα πανούργος κακοποιός. Γιατί η Αυστραλία είναι τόσο διχασμένη για έναν από τους πιο παντοτινούς θρύλους της;

Ο ξεχωριστός Τζώρτζ Γκέι: Ο βίος, το επιστημονικό έργο, οι αμφισβητούμενες πρακτικές του προδρόμου της κυτταρικής βιολογίας.

ΣΤΟ ΤV ΕΘΝΟΣ που κυκλοφορεί με το ΕΘΝΟΣ της Κυριακής

Ο Γιάννης Στάνκογλου στην πρώτη του συνέντευξη μετά την περίοδο της καραντίνας μιλά για την επιστροφή των «Άγριων Μελισσών» αποκαλύπτει εξελίξεις που θα διαδραματιστούν στο τηλεοπτικό «Διαφάνι» και απαντά στο ερώτημα, αν συνεχίζει στη σειρά την επόμενη σεζόν.

Ελένη Μενεγάκη: Οι φήμες για το φλερτ με τον ΑΝΤ1 και η αλήθεια

Master Chef: Η λίστα της αποχώρησης μέχρι τον μεγάλο τελικό

GNTM3: Το παρασκήνιο της αποχώρησης της Ηλιάνας Παπαγεωργίου και η επίδοξη διάδοχός της. Τι συμβαίνει με Δούκισσα Νομικού και Ευαγγελία Αραβανή.

Συνεντεύξεις: Η Κατερίνα Μπέη και ο Νίκος Απειρανθίτης και μιλούν για τη νέα σειρά της ΕΡΤ «Τα καλύτερά μας χρόνια», η Χρύσπα αποκαλύπτει πως ένιωσε που βρέθηκε δύο φορές υποψήφια προς αποχώρηση στο J2US , ενώ η Πένυ Αγοραστού μιλά για το ρόλο της στο «Έλα στη θέση μου» και απαντά στις φήμες για το φερόμενο ειδύλιο με τον Αργύρη Πανταζάρα.

Εξελίξεις στα σίριαλ: Η Ασημίνα ετοιμάζει την ψεύτικη εγκυμοσύνη στις «Αγριες Μέλισσες» και η Μάρθα στήνει παγίδα θανάτου στην Κάτια στη «Γυναίκα χωρίς όνομα». Ακόμη: Το αληθινό πρόσωπο του «Γιατρού» της σειράς του ΣΚΑΪ.

Στην ενότητα Life νόστιμες προτάσεις για σπιτικές πίτσες και οι αστρολογικές προβλέψεις της εβδομάδας από τη Βίκη Παγιατάκη

ΠόντοςΕΘΝΟΣ της Κυριακήςall about Historyπροσφορές