Το «μυστικό» σχέδιο ΕΥΠ για την Τουρκία - Σε επιφυλακή για νέο κύμα επιθετικότητας
NewsroomΝέο δόγμα απέναντι στις εξωτερικές απειλές εφαρμόζει η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, σε μια προσπάθεια ποιοτικής αναβάθμισης του ρόλου της, μέσω της ενίσχυσης του περιφερειακού της δικτύου εκτός Ελλάδας. Σε μία κρίσιμη περίοδο κατά την οποία η κρίση στον Εβρο έκρουσε το καμπανάκι για το μέγεθος των προκλήσεων, οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες έχουν επιχειρή- σει εδώ και πολλούς μήνες «στροφή» σε σχέση με τις προτεραιότητές τους. Το νέο δόγμα προκρίνει την ένταση της διεθνο- ποίησης της ΕΥΠ, προκειμένου να είναι ξεκάθαρη η μετατόπιση του «βάρους» από τα θέματα της εσωτερικής ασφάλειας σε εκείνα της εξωτερικής.
Επί σειρά ετών οι μυστικές υπηρεσίες είχαν επικεντρωθεί περισσότερο απ’ ό,τι θα έπρεπε στο εσωτερικό πεδίο, με συνέπεια να «ατροφήσουν» σημαντικά το πληροφοριακό δίκτυο και η δραστηριότητα της υπηρεσίας στο εξωτερικό. Οπως λένε αρμόδιες πηγές, υπήρχαν ακόμα και περιπτώσεις χωρών όπου το δίκτυο της ΕΥΠ «ξηλώθηκε» παντελώς. Και αυτό παρότι για τις εσωτερικές κρίσιμες υποθέσεις τρομοκρατίας ή διαφθοράς υπάρχουν υπηρεσίες της Αστυνομίας, όπως η Αντιτρομοκρατική, η Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών και το Εσωτερικών Υποθέσεων, οι οποίες είναι ιδιαίτερα ενισχυμένες σε προσωπικό αλλά και σε σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό. Παρά ταύτα, οι πράκτορες της ΕΥΠ ασχολούνταν για χρόνια και επί πολλών διαφορετικών κυβερνήσεων ακόμα και με έρευνες που δεν είχαν καθόλου εθνικό χαρακτήρα.
Διαβάστε στο «Εθνος της Κυριακής»
- Μάθιου Πέρι: Η ζωή πίσω από τον Τσάντλερ γίνεται ντοκιμαντέρ στο Netflix
- Σύγκρουση πλοίων στο Μαρμαρά: T-bone και αιφνίδια βύθιση - Τι εξετάζουν οι Αρχές, αναζητούν ακόμη τους 10 ναυτικούς
- Στον ανακριτή οι τρεις συλληφθέντες για το νεκρό βρέφος στην Κυψέλη - «Προσπαθούσα να σπάσω τον πάγο με το μαχαίρι» ισχυρίστηκε ο 43χρονος
- Σε τρεις δόσεις τα μέτρα της ΔΕΘ 2026 - Τι μπαίνει στο πακέτο της Θεσσαλονίκης