Ελλάδα|18.05.2020 12:08

Πόλεμος στη Δικαιοσύνη για τις εκλογές στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων

Σοφία Σπίγγου

Νέος πόλεμος έχει ξεσπάσει στους κόλπους της Δικαιοσύνης με αφορμή την διεξαγωγή εκλογών στη μεγαλύτερη ένωση της χώρας, την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων. Την περασμένη εβδομάδα η πλειοψηφία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης αποφάσισε την αναβολή των εκλογών στην ΕΔΕ και την κατάθεση αίτησης ορισμού προσωρινής διοίκησης λόγω Covid 19.

Οι εκλογές στην ΕΔΕ επρόκειτο να διεξαχθούν τον ερχόμενο Ιούνιο, αλλά λόγω της πανδημίας η πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΕΔΕ αποφάσισε να ζητήσει τον διορισμό προσωρινής διοίκησης προκειμένου οι εκλογές να διεξαχθούν τον ερχόμενο φθινόπωρο και συγκεκριμένα την 11η Οκτωβρίου 2020 για όλες τις δικαστικές περιφέρειες εκτός Αθηνών και Πειραιώς και την 18η Οκτωβρίου 2020 για τις τελευταίες.

Στο μεταξύ, η πλειοψηφία των μελών του ΔΣ της ΕΔΕ εξέφρασε ανοιχτά την αντίθεση της στο αίτημα του προέδρου της Χριστόφορου Σεβαστίδη να ζητήσει από τον υπουργό Δικαιοσύνης με νομοθετική ρύθμιση την παράταση της θητείας του νυν Διοικητικού Συμβουλίου, επισημαίνοντας: «Το απαράδεκτο της πρωτοβουλίας του Προέδρου να επιδιώξει με παρέμβαση της Εκτελεστικής Εξουσίας την παράταση της θητείας του διοικητικού συμβουλίου Δικαστικής Ένωσης σε αντίθεση με την συνταγματική αρχή της Διάκρισης των Λειτουργιών».

Η αντίθεση των διοικητικών Δικαστών

Την αντίθεσή της στη μετάθεση για αργότερα, λόγω κορονοϊού, των εκλογών στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εξέφρασε με δική της ανακοίνωση η Ένωση Διοικητικών Δικαστών. Σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «προσβολή της δημοκρατικής αρχής του εκλέγειν που θίγει βάναυσα το κύρος των Δικαστικών Ενώσεων», επισημαίνοντας ότι είναι «η πρώτη φορά στη μεταπολίτευση που απειλείται με τέτοιο τρόπο η δημοκρατία στο δικαστικό συνδικαλισμό».

Ειδικότερα, αναφέρει ότι «αποτελεί πάγια πρακτική της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών να μην υπεισέρχεται στα εσωτερικά ζητήματα μιας άλλης δικαστικής Ένωσης. Οφείλει όμως να εκφράσει την αντίθεσή της σε οποιαδήποτε προσπάθεια παρεμπόδισης της διεξαγωγής των προβλεπόμενων στο Καταστατικό της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων αρχαιρεσιών με πρόσχημα λόγους δημόσιας υγείας (αν και υπάρχει άδεια από τον ΕΟΔΥ) που οδηγεί τη μεγαλύτερη Δικαστική Ένωση σε διορισμένη Διοίκηση.

Η προσβολή της δημοκρατικής αρχής του εκλέγειν θίγει βάναυσα το κύρος των Δικαστικών Ενώσεων και θέτει σε κίνδυνο τον ίδιο το δικαστικό συνδικαλισμό, που κατακτήθηκε με αγώνες. Είναι η πρώτη φορά στη μεταπολίτευση που απειλείται με τέτοιο τρόπο η δημοκρατία στο δικαστικό συνδικαλισμό. Η επιστροφή στην κανονικότητα δεν αφορά μόνο την ομαλή επαναφορά στις κοινωνικές και επαγγελματικές δραστηριότητες των πολιτών, αλλά, προεχόντως, στην ανάκτηση της, θεμελιώδους για την ομαλή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτικού  βίου, ευχέρειάς τους να συμμετέχουν στα κοινά, με κομβική εκδήλωσή της τη συλλογική έκφραση μέσα από εκλογικές διαδικασίες».

Νέα απάντηση ΕΔΕ και «πυρά» στο Υπουργείο Δικαιοσύνης

Σε συνέχεια όλων των παραπάνω το προεδρείο της ΕΔΕ, που αποτελεί την μειοψηφία πλέον, με νέα ανακοίνωση βάλει κατά του υπουργείου Δικαιοσύνης που δεν επέτρεψε την παράταση της θητείας του ΔΣ σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις. Όπως αναφέρουν η ΕΔΕ, η Ένωση Διοικητικών Δικαστών και η Ένωση Μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ζητήσαμε ζήτησαν λόγω αδυναμίας διεξαγωγής των εκλογών τους, την παράταση των εκλεγμένων διοικητικών τους συμβουλίων μέχρι την πραγματοποίηση εκλογών.

«Το υπουργείο με ένα εντελώς ακατανόητη το σκεπτικό Απαντάμε εντελώς διαφορετικές αιτιολογίες για την παράταση όλων των άλλων διοικητικών συμβουλίων, πλην όμως δεν θεωρεί ότι συντρέχει λόγος νομοθετικής παρεμβάσεις για τα ΔΣ των Δικαστικών Ενώσεων, αφού κάτι τέτοιο «θα αποτελούσε Προσβολή της διάκρισης των λειτουργιών» κάνοντας μάλιστα την υπόμνηση ότι «στη νομοθεσία προβλέπονται ήδη Ρυθμίσεις για την αδιάκοπη συνέχιση της λειτουργίας των δικαστικών σωματείων». Το προεδρείο της ΕΔΕ ζητά την διεξαγωγή εκλογών τον Ιούνιο κάνοντας λόγο για πραξικόπημα των υπολοίπων μελών.

εισαγγελείςδικαστέςΔικαιοσύνηεκλογές