Ελλάδα|18.05.2020 12:34

Κάνει πίσω η Κεραμέως για τις εξετάσεις εισαγωγής στα πρότυπα Λύκεια

Newsroom

Την απόσυρση των άρθρων που αφορούν τις εξετάσεις εισαγωγής στα Πρότυπα Λύκεια, αποφάσισε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Το «άρθρο 18» προέβλεπε την διεξαγωγή εξετάσεων για την μετάβαση των μαθητών από την Γ' Γυμνασίου στην Α' Λυκείου.

Το συγκεκριμένο άρθρο του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, έτυχε αρνητικής κριτικής κατά την διάρκεια της διαβούλευσης, ενώ προκάλεσε και τις έντονες αντιδράσεις των γονέων. Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στα τέλη Μαϊού και να εισαχθεί στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με το alfavita.gr h ρύθμιση προέβλεπε ότι η «εισαγωγή των μαθητών στην Α΄ τάξη του Πρότυπου Γυμνασίου και Πρότυπου Γενικού Λυκείου γίνεται έπειτα από εξετάσεις ή δοκιμασία (τεστ) δεξιοτήτων. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση της Δ.Ε.Π.Π.Σ. και γνώμη του Ι.Ε.Π. καθορίζεται κάθε ειδικότερο ζήτημα σχετικά με τον τύπο των εξετάσεων ή της δοκιμασίας (τεστ) δεξιοτήτων, τη διαδικασία, τον χρόνο και τα αρμόδια όργανα για τη διενέργεια των εξετάσεων και τη διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας και των αποτελεσμάτων. Η Δ.Ε.Π.Π.Σ. συντονίζει την εφαρμογή των σχετικών διαδικασιών και διασφαλίζει τον αδιάβλητο χαρακτήρα τους. Με όμοια διαδικασία καλύπτονται οι κενές θέσεις που προκύπτουν στις επόμενες τάξεις. Την ευθύνη για την ανωτέρω συμπληρωματική διαδικασία εξετάσεων έχουν τα όργανα διοίκησης του σχολείου. Οι διατάξεις της παρούσας εφαρμόζονται στα σχολεία που χαρακτηρίζονται ως Π.Σ., για την εισαγωγή στην Α΄ τάξη του Γυμνασίου ή του Λυκείου από τον χαρακτηρισμό του σχολείου ως Π.Σ. και εφεξής.

Στο τραπέζι των συζητήσεων, παράλληλα βρίσκεται και η απόσυρση του άρθρου 51 που προβλέπει τη θέσπιση ανώτατου ορίου εγγραφής στα ΕΠΑΛ, το οποίο αν τελικά ψηφιστεί και εφαρμοσθεί, χιλιάδες μαθητές θα βρεθούν εκτός δημόσιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και οδηγηθούν στα ιδιωτικά ΙΕΚ. Σημειώνεται ότι στη διαβούλευση το συγκεκριμένο άρθρο συγκέντρωσε 1.217 σχόλια στη συντριπτική τους πλειοψηφία αρνητικά.  

ΛύκειαΝίκη Κεραμέωςυπουργείο ΠαιδείαςΕΠΑΛ