Ελλάδα|18.05.2020 14:48

Μεταναστευτικό: Τραπεζικά ΑΤΜ μέσα στα hot spots των νησιών

Newsroom

Σε λειτουργία βρίσκονται τα 5 τραπεζικά μηχανήματα ανάληψης μετρητών (ΑΤΜ) που εγκαταστάθηκαν μέσα στα αντίστοιχα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο. 

Η εγκατάσταση και λειτουργία τους αποτελούσε πάγιο αίτημα των κατοίκων των νησιών, καθώς υπήρχε συνωστισμός και ουρές από εκατοντάδες αιτούντες άσυλο στα ΑΤΜ των πόλεων και οικισμών που γειτνιάζουν με τα ΚΥΤ για ανάληψη χρημάτων τις μέρες που καταβάλλονταν το μηνιαίο οικονομικό βοήθημα στους λογαριασμούς τους. Το πρόβλημα εντάθηκε με την έκρηξη της πανδημίας κορονοϊού, καθώς οι μαζικές μεταφορές προσφύγων και μεταναστών προς τις τράπεζες και ο συνωστισμός τους έξω απ΄ αυτές εγκυμονούσε σοβαρό κίνδυνο μετάδοσης του ιού. 

Στα τέλη Μαρτίου, με απόφαση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου διακόπηκε προσωρινά η καταβολή του χρηματικού βοηθήματος, μέχρι την εγκατάσταση και λειτουργία ΑΤΜ εντός των δομών, στο πλαίσιο μιας δέσμης έξι μέτρων που ανακοινώθηκαν για την πρόληψη διασποράς του COVID-19.

«Με την λειτουργία των ΑΤΜ στους χώρους των ΚΥΤ, το Υπουργείο μετανάστευσης και Ασύλου ικανοποιεί ένα βασικό αίτημα των τοπικών κοινωνιών των 5 νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, συμβάλλοντας παράλληλα -εν μέσω πανδημίας του COVID 19- με ένα ακόμη μέτρο στην περαιτέρω υγειονομική θωράκιση των δομών και των κατοίκων των τοπικών κοινωνιών, καθώς αποφεύγεται η ανάγκη μετακίνησης και ο συγχρωτισμός των διαμενόντων σε αυτές με τους κατοίκους των τοπικών κοινωνιών στα ΑΤΜ των πόλεων», αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου.

Η εγκατάσταση των ΑΤΜ έγινε με τη συνέργεια της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και των ακόλουθων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων: ΕΘΝΙΚΗ Τράπεζα Ελλάδας (ΑΤΜ ΒΙΑΛ Χίου), ALPHA BANK (ATM Κω), Τράπεζα ΠΕΙΡΑΙΩΣ (ΑΤΜ Μόριας και Λέρου),  Τράπεζα EUROBANK (ΑΤΜ Σάμου).

ΚΥΤπρόσφυγεςμετανάστεςυπουργείο Μετανάστευσης και ΑσύλουΑΤΜ