Ελλάδα|18.05.2020 14:24

Πώς θα τιμήσουν οι ομοσπονδίες των Ποντίων τα θύματα της Γενοκτονίας

Newsroom

Με διαφορετικό τρόπο, χωρίς πορείες, μεγάλες εκδηλώσεις και βέβαια χωρίς την παρουσία κόσμου οι δύο ποντιακές ομοσπονδίες της χώρας θα τιμήσουν φέτος τα 353.000 αθώα θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Λόγω του κορονοϊού οι εκδηλώσεις - συζητήσεις για τη Γενοκτονία θα γίνουν μέσω διαδικτύου, ενώ θα τελεστούν μνημόσυνα και θα γίνει κατάθεση στεφάνων σε μνημεία για τον Ποντιακό Ελληνισμό.

Ειδικότερα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ) τη Δευτέρα 18 Μαΐου, στις 7:00 το απόγευμα, θα πραγματοποιήσει συζήτηση -αφιέρωμα για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, μέσα από το ραδιοφωνικό σταθμό της ΠΟΠΣ στη Θεσσαλονίκη 101,3. Στη συζήτηση θα συμμετέχουν η πρόεδρος της ΠΟΠΣ, Χριστίνα Σαχινίδου, ο εκπρόσωπος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος, Μπεντρός Χαλατζιάν, και ο συγγραφέας του βιβλίου «Κόκκινο Ποτάμι» και ιστορικός Χάρης Τσιρκινίδης.

Ανήμερα της μαύρης επετείου, Τρίτη 19 Μαΐου, στις 11:00 π.μ. η ΠΟΠΣ θα πραγματοποιήσει μνημόσυνο στο Μνημείο της  Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, στην Πλατεία Αγίας Σοφίας, της Θεσσαλονίκης. Την ίδια μέρα, στις 7.00 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή εκδήλωση για τη συμπλήρωση 101 ετών από τη δεύτερη και πιο σκληρή φάση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Εισηγητές θα είναι οι εξής: Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, επίκουρος καθηγητής της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ, Δρ. Βασίλειος Μεϊχανετσίδης, μέλος της Διεθνούς Ενώσεως Μελέτης Γενοκτονιών, Θεοδόσης Κυριακίδης, επιστημονικός συνεργάτης Έδρας Ποντιακών Σπουδών ΑΠΘ και Δρ. Νίκος Λυγερός, στρατηγικός αναλυτής και ερευνητής.

Μηνύματα για την Ημέρα Μνήμης θα απευθύνουν οι Μπεντρός Χαλατζιάν, εκπρόσωπος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος, Γιώργος Κιμούλης, ηθοποιός, Γιάννης Καλπούζος, συγγραφέας, Μανούσος Μανουσάκης, σκηνοθέτης, Μιχάλης Μαγειρίας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, Άλκης Αναστασιάδης, πρόεδρος Ομοσπονδίας Ελλήνων Ποντίων Κύπρου και πρόεδρος Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας, Ευγενία Κοτανίδη, πρόεδρος Ελληνικών Κοινοτήτων Γεωργίας, Μαρία Λαζάρεβα, πρόεδρος Ελληνικών Κοινοτήτων Αρμενίας και η Μελίνα Ασλανίδου

Η ΠΟΕ

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος θα ξεκινήσει τις εκδηλώσεις της για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού τη Δευτέρα 18 Μαΐου, στις 19:00, στην πλατεία Αλεξάνδρας, στον Πειραιά. Θα φωταγωγηθεί το Μνημείο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού και θα απευθύνουν χαιρετισμό ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης και εκπρόσωπος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί μουσικό αφιέρωμα, κατά τη διάρκεια του οποίου θα ακουστεί η ωδή προς τον Άγνωστο Στρατιώτη  «Αητέντς Επαραπέτανεν» και το θρηνητικό Μοιρολόι : «Πάρθεν η Ρωμανία»και θα γίνει κατάθεση στεφάνων.

Την Τρίτη 19 Μαΐου, στιε 19:00, θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, στο Μνημείο Γενοκτονίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, στην πλατεία Αγίας Σοφίας. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο προέδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Γιώργος Βαρυθυμιάδης και εκπρόσωποι φορέων και θα ακολουθήσουν μουσικό αφιέρωμα, καταθέσεις στεφάνων, ενός λεπτού σιγή και ο Εθνικός Ύμνος.

Γενοκτονίαεκδηλώσεις