Ελλάδα|19.05.2020 19:07

Πάρος - Αντίπαρος: Ιατρικός εξοπλισμός αξίας 200.000 ευρώ στο κέντρο υγείας και στο περιφερειακό ιατρείο

Ντέπη Χιωτοπούλου

Με στόχο να προστατεύσει τους κατοίκους  από την πανδημία και να προετοιμαστεί κατάλληλα ώστε να υποδεχθεί με ασφάλεια τους τουρίστες το προσεχές διάστημα, ο Δήμος Πάρου το τελευταίο δίμηνο υλοποιεί οργανωμένα ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα υγειονομικών δράσεων, το οποίο θα συνεχιστεί μέχρι 1 Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, το πανέμορφο κυκλαδονήσι, ενίσχυσε τόσο το Κέντρο Υγείας του όσο και το Περιφερειακό Ιατρείο Αντιπάρου με ιατρικό εξοπλισμό συνολικής αξίας 200.000 ευρώ.  

Απέκτησε και λειτουργεί δικό του μηχάνημα μοριακής ανάλυσης εξετάσεων, το οποίο έχει, ήδη, τοποθετηθεί στο Κέντρο Υγείας. Η δυνατότητα έγκαιρου εντοπισμού πιθανού κρούσματος – εντός 45 λεπτών- περιορίζει σημαντικά τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού, διασφαλίζοντας τους επαγγελματίες του νησιού ότι θα υπάρχει μια ομαλή τουριστική σεζόν.

«Λαμβάνοντας υπόψη τη νέα πραγματικότητα, εργαστήκαμε εγκαίρως και συντονισμένα για να εξοπλίσουμε το νησί μας με την αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή ώστε να το θωρακίσουμε απέναντι στον κορονοϊό» δηλώνει ο δήμαρχος Πάρου Μάρκος Ι. Κωβαίος προσθέτοντας ότι η Πάρος είναι ένας ασφαλής υγειονομικά προορισμός και περιμένει να υποδεχθεί τουρίστες από το εξωτερικό και την Ελλάδα.

Επίσης, ο δήμος Πάρου, μέσω του Λιμενικού Ταμείου ολοκληρώνει την κατασκευή κεντρικής μονάδας παραγωγής οξυγόνου, ενώ δώρισε στο ΕΚΑΒ δυο κάψουλες/φορεία για την αεροστεγώς ασφαλή αερομεταφορά τυχόν  ασθενών που θα νοσήσουν από κορονοϊό.  

Χορηγίες από ιδιώτες

Ο Δήμος Πάρου κατόρθωσε να συγκεντρώσει χορηγίες από ιδιώτες συνολικής αξίας 287.000 ευρώ για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, τους οποίους και ευχαρίστησε ο δήμαρχος του νησιού για τις πολύ σημαντικές δωρεές τους.

Το πρόγραμμα υγειονομικής προστασίας του δήμου Πάρου, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει εβδομαδιαίες απολυμάνσεις του Κέντρου Υγείας με ταυτόχρονη διαμόρφωση χώρου για την ασφαλή υποδοχή ασθενών που έχουν προσβληθεί, συστηματική απολύμανση δημόσιων χώρων και πλατειών, εγκατάσταση isobox που θα λειτουργήσει ως χώρος προληπτικής εξέτασης, προμήθεια 3D μασκών, ηλεκτρονικών θερμομέτρων καθώς και ένα ψηφιακό λαρυγγοσκόπιο δωρεάς του κ. Φιλιώτη και της φαρμακευτικής εταιρείας Φαρμασέρβ-Λίλλυ και ενός μηχανικού, σύστημα δημιουργίας αρνητικής πίεσης για τη βραχυπρόθεσμη φιλοξενία ασθενών, το οποίο είναι δωρεά του Συνδέσμου Προμηθευτών Χαρτοπωλείων. Επίσης, ο εξοπλισμός καθαρισμού του δήμου Πάρου ενισχύθηκε με ένα μηχάνημα απολύμανσης με ατμό και ένα μηχάνημα ψεκασμού επιφανειών.

Τέλος, ο ιατρικός εξοπλισμός συνολικής αξίας 200.000 ευρώ, που διατέθηκε από την Oliaros A.E και μια ομάδα ιδιωτών, περιέχει συσκευές και 400 kit για μοριακά τεστ τελευταίας γενιάς, συσκευές παροχής υψηλής ροής μειγμάτων αέρα/οξυγόνου με ενσωματωμένο υγραντήρα, εξοπλισμό εξαερισμού για 2 αίθουσες εκτάκτων περιστατικών και βοηθητικό εξοπλισμό για την έγκαιρη αντιμετώπιση περιστατικών.