Ελλάδα|25.05.2020 16:46

Σάλος αντιδράσεων από ανάρτηση ομάδας μεταναστών που μιλά για ελληνικό τμήμα της Λέσβου

Newsroom

Με μια μάλλον αδέξια διευκρινιστική δήλωση, η ομάδα μεταναστών Moria Corona Awareness Team, επιχείρησε να κατευνάσει τον σάλο που προκάλεσε ανάρτησή της, με την οποία χώριζε τη Λέσβο σε «ελληνικό» και μη ελληνικό τμήμα, εντάσσοντας στο δεύτερο το ΚΥΤ της Μόριας. Η ανάρτηση προκάλεσε την αντίδραση του περιφερειάρχη Βόρειου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη, ο οποίος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά των μελών της ομάδας. Η τελευταία, με νέα ανάρτηση, κάνει λόγο για «μεγάλη παρεξήγηση», χωρίς ωστόσο να πάρει πίσω την επίμαχη αναφορά, επιμένοντας, μάλιστα, να χαρακτηρίζει ως «ελληνική πλευρά» τη Λέσβο εκτός της Μόριας.

Η ομάδα δημιουργήθηκε πρόσφατα από αιτούντες άσυλο που διαμένουν στη Μόρια –κυρίως Αφγανικής υπηκοότητας- με σκοπό την ενημέρωση των προσφύγων και μεταναστών για τους κινδύνους διάδοσης της πανδημίας κορονοϊού και τη λήψη μέτρων προστασίας. Παράλληλα, οργάνωσε εκστρατείες καθαρισμού και περισυλλογής απορριμμάτων από τη δομή.

Στις 21 Μαϊου ανέβασε στη σελίδα της στο Facebook το αφιέρωμα νορβηγικής εφημερίδας στο έργο της ομάδας, συνοδεύοντάς το από ένα κείμενο στο οποίο αναφέρεται πως η MCAT καλωσόρισε τα μέτρα της κυβέρνησης για lockdown στο ΚΥΤ, καθώς «αυτό μας προστάτεψε από τον κορονοϊό στην ελληνική πλευρά του νησιού».

Το θέμα προκάλεσε σειρά αντιδράσεων στη Λέσβο και πανελλαδικά, ενώ ο περιφερειάρχης Βόρειου Αιγαίου αποφάσισε να προσφύγει στη δικαιοσύνη και να μηνύσει την οργάνωση για αμφισβήτηση ελληνικής κυριαρχίας.

«Η Οργάνωση MORIA CORONA AWARENESS TEAM σε δημοσίευσή της με ημερομηνία 21.05.2020 αναφέρεται στο «…Ελληνικό τμήμα της νήσου (Λέσβου)...»  ("Greek side of island") αναφερόμενη στο τμήμα της Λέσβου πλην του Κ.Υ.Τ Μόριας, υπονοώντας ότι το έδαφος της δομής δεν αποτελεί Ελληνική επικράτεια.

Επειδή η αμφισβήτηση της αδιαμφισβήτητης εθνικής κυριαρχίας μας αποτελεί ποινικό αδίκημα, ενημερώνουμε ότι η Περιφερειακή Αρχή Βορείου Αιγαίου καταθέτει σχετική μηνυτήρια αναφορά στην αρμόδια Εισαγγελία», ανέφερε ο κ.Μουτζούρης

Μετά από αυτό η οργάνωση προέβη σε διευκρινιστική δήλωση:

«Βλέπουμε ότι μια δήλωση μας οδήγησε σε μια μεγάλη παρεξήγηση. Μερικοί άνθρωποι φαίνεται να πιστεύουν ότι θέλουμε να πάρουμε οτιδήποτε στην Ελλάδα ή στη Λέσβο. Δεν θέλουμε. Είμαστε υποχρεωμένοι να μείνουμε εδώ και να περιμένουμε μήνες. Αν μπορούσαν όλοι οι πρόσφυγες θα έφευγαν άμεσα», αναφέρει. Χαρακτηρίζει τη Μόρια ως «κόλαση» όπου κανένας δεν πρέπει να ζει ούτε για μια μέρα και αναφέρεθ πως «για εμάς υπάρχει η Μόρια, η κόλαση, και η υπόλοιπη Λέσβος την οποία λέμε ελληνική πλευρά».

ΜόριαΜΚΟΛέσβοςΚώστας Μουτζούρηςμεταναστευτικό