Ελλάδα|25.05.2020 22:08

Μεταναστευτικό: Στη Γαλλία 400 αιτούντες άσυλο και 350 ασυνόδευτοι ανήλικοι

Newsroom

Τετρακόσιους αιτούντες άσυλο και 350 ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες που βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα θα υποδεχτεί η Γαλλία, όπως επιβεβαιώθηκε από τον πρέσβη της χώρας στην Ελλάδα, Patrick Maisonnave, κατά τη σημερινή συνάντησή του με τον αναπληρωτή υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργο Κουμουτσάκο. Επιπλέον, η Γαλλία προτίθεται να αυξήσει τη συμμετοχή της στις αποστολές της FRONTEX στην Ελλάδα, όπως είχε συμφωνηθεί τον περασμένο Ιανουάριο, μεταξύ του κ. Κουμουτσάκου και του Γάλλου Υφυπουργού Εσωτερικών, Laurent Nuñez.

Οι διαδικασίες εξέτασης των προς μετεγκατάσταση αιτούντων, οι οποίες είχαν διακοπεί προσωρινά λόγω της υγειονομικής κρίσης, θα ξεκινήσουν εκ νέου το συντομότερο δυνατόν. Μάλιστα, η πρώτη ομάδα 50 ασυνόδευτων ανήλικων, από τους 350 που συμφώνησε να υποδεχτεί η Γαλλική Δημοκρατία, προγραμματίζεται να αναχωρήσει από την Αθήνα εντός του Ιουλίου.

Παράλληλα, οι κ.κ. Κουμουτσάκος και Maisonnave υπογράμμισαν την ιδιαίτερη σημασία που έχει η από κοινού διοργάνωση με την Γαλλία πτήσεων για επιστροφές εκείνων που δεν δικαιούνται άσυλο προς τα κράτη προέλευσης τους. Το μέτρο αφορά  μετανάστες που προέρχονται κυρίως από αφρικανικές χώρες.

Όσον αφορά στις αναμενόμενες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, ο Έλληνας υπουργός επανέλαβε τις βασικές ελληνικές προτεραιότητες: αποτελεσματική αλληλεγγύη – δίκαιη κατανομή βάρους – αποτελεσματικές επιστροφές – καταπολέμηση δικτύων διακινητών.
«Η ήδη στενή συνεργασία μας με τη Γαλλία στο μεταναστευτικό, κάνει σήμερα ένα ακόμα βήμα μπροστά. Πέραν των 400 αιτούντων άσυλο που επιβεβαιώθηκε ότι θα δεχθεί για μετεγκατάσταση η Γαλλία, συμφωνήθηκε και η τμηματική μετεγκατάσταση από την Ελλάδα 350 ασυνόδευτων ανηλίκων, από τις αρχές Ιουλίου. Συνεχίζουμε, έτσι, την πολύ καλή και ουσιαστική συνεργασία μας με τη Γαλλία στο Μεταναστευτικό», δήλωσε ο κ.Κουμουτσάκος

Από την πλευρά του, ο Γάλλος Πρέσβης, Patrick Maisonnave, ανέφερε ότι η κρίση του κορωνοϊού διατάραξε τις προγραμματισμένες μετεγκαταστάσεις, η Γαλλία όμως παραμένει πιστή στις δεσμεύσεις της προς την Ελλάδα. «Οι δύο χώρες μας συνεχίζουν να διεκδικούν τη θέσπιση ενός πραγματικά αλληλέγγυου ευρωπαϊκού πλαισίου, τόσο για την υποδοχή των προσφύγων και τον καλύτερο έλεγχο των συνόρων μας, όσο και για την επιστροφή όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Πέραν των επειγόντων μέτρων, πρέπει να εξασφαλιστεί η δίκαιη κατανομή των αιτούντων άσυλο μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», κατέληξε.

Γιώργος Κουμουτσάκοςασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγεςμετεγκατάστασημεταναστευτικόΓάλλος πρέσβης