Ελλάδα|28.05.2020 17:48

Αυτοψία στο Μοναστηράκι: Δεν κάθονται ούτε για σουβλάκι οι Ελληνες

Τάσος Οικονόμου

Μόνο οι σερβιτόροι και ελάχιστοι πελάτες κάθονται στα δεκάδες τραπέζια που βρίσκονταν στο τελείωμα της Μητροπόλεως, εκεί που συναντιέται με την πλατεία Μοναστηρακίου και είναι κορυφαία πιάτσα για σουβλάκι. «Μπαϊρακτάρης», «Σάββας», «Θανάσης» συνθέτουν το τρίγωνο της αμαρτίας, στο οποίο την περίοδο προ κορονοϊού, το να βρεις τραπεζάκι ήθελε να είσαι οπλισμένος με επιμονή και υπομονή. Το μεσημέρι της Πέμπτης, 28 Μαΐου, όμως, σερβιτόροι, ψήστες και μερικοί περαστικοί συνθέτουν το τοπίο σε ένα σημείο όπου παραδοσιακά γίνεται το «πατείς με πατώ σε».

Οπως, όμως, εξηγεί ο Αντώνης, ο οποίος εργάζεται ως σερβιτόρος για πάνω από 30 χρόνια στον γνωστό «Σάββα», «όταν το μεγαλύτερο ποσοστό από τους πελάτες σου είναι τουρίστες, αν δεν ανοίξουν τα αεροδρόμια, αν δεν αρχίσουν να έρχονται από το εξωτερικό, αυτή θα είναι η εικόνα. Είμαστε εδώ μόνοι μας. Βαρεθήκαμε να καθόμαστε και έτσι είναι η κατάσταση και το βράδυ. Κάνουμε υπομονή». Λίγα μέτρα πιο κάτω είναι ο «Μπαϊρακτάρης». Το σκηνικό επαναλαμβάνεται και, όπως αναφέρει ο Σωτήρης στο ethnos.gr, υπάλληλος του καταστήματος, «ανοίξαμε για να είμαστε εδώ αλλά δεν έχει καθόλου κόσμο. Όπως τα βλέπετε».

Χωρίς κόσμο η αγορά και η Αδριανού

Στην αγορά του Mοναστηρακίου τα περισσότερα μαγαζιά είναι ανοικτά, τα προϊόντα λάμπουν πάνω στα ράφια, αλλά οι περαστικοί, ελάχιστοι, δίχως διάθεση για αγορές. Παρόμοιο το σκηνικό και στον δρόμο της Αδριανού, ένας από τους ομορφότερους της Αθήνας και να πιει κάποιος καφέ και να τσιμπήσει κάτι. Οπως εξηγεί ο Γιάννης Λάζος, σερβιτόρος σε ένα από τα καταστήματα που βρίσκονται εκεί, «όσοι στηρίζονται επιχειρηματικά στο φαγητό έχουν μεγάλο πρόβλημα. Ο κόσμος σταματάει για κάνα καφέ αλλά μέχρι εκεί. Και βέβαια είναι πάρα πολύ λίγοι. Σκεφτείτε ότι το 80% των πελατών μας είναι αλλοδαποί και το 20% Ελληνες. Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο έχει πέσει η κίνηση. Οι άνθρωποι είναι διαλυμένοι από την οικονομική κρίση που έφερε η πανδημία και δεν τους είναι εύκολο να βγουν έξω και να ξοδέψουν χρήματα. Μάλιστα αρκετά μαγαζιά όπως θα διαπιστώσετε και μόνοι σας δεν άνοιξαν για να αποφύγουν τα έξοδα. Πειραματίζονται και αυτοί όπως και εμείς. Βλέπουν τι κάνουμε, πώς πάμε και αναλόγως θα πράξουν. Και μιλάμε για μεγάλα μαγαζιά».

Ένα από τα καταστήματα που παρέμειναν κλειστά (Copyright: ethnos.gr)
Κλειστο και το φημισμένο Hard Rock Cafe (Copyright: ethnos.gr)

Μάλιστα, την ώρα της αυτοψίας εμφανίστηκε ένα κλιμάκιο ελέγχου από το υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο έλεγξε τις αποστάσεις ανάμεσα στα τραπεζοκαθίσματα κι αν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής. Και αυτοί, όμως, όπως και οι καταστηματάρχες ήταν περισσότερο προβληματισμένοι για την απουσία πελατών σε ένα από τα πιο σημαντικά σημεία αναψυχής της πόλης.

(Copyright: ethnos.gr)
ΚορονοϊόςσουβλάκιαΜοναστηράκι