Ελλάδα|17.12.2018 10:11

Αλβανία: Στοχοποίησαν Έλληνα μειονοτικό για αντεθνική δράση, επειδή μετέφερε βιβλία

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Με την κατηγορία ότι μεταφέρει βιβλία στην Αλβανία με περιεχόμενο αντιαλβανικό και εθνικιστικό υπέρ της Ελλάδας, οι αλβανικές αρχές ανέκριναν για τέσσερις ώρες στο τελωνείο της Κακαβιάς τον Έλληνα μειονοτικό Παναγιώτη Μπάρκα και του κατέσχεσαν περίπου 30 βιβλία.

Ο Παναγιώτης Μπάρκας είναι καθηγητής νεοελληνικής γλώσσας στο πανεπιστήμιο του Αργυροκάστρου και δημοσιογράφος. Μάλιστα, συνεργάζεται ως ανταποκριτής και με κάποια ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Κάθε λίγους μήνες μεταβαίνει στα Γιάννενα, από όπου προμηθεύεται διάφορα βιβλία, τα οποία χρησιμοποιεί για την εκτέλεση των καθηκόντων του ως ακαδημαϊκός. Αυτό έκανε και την Κυριακή, ωστόσο, οι αρχές στο τελωνείο της Κακαβιάς τον σταμάτησαν και του έκαναν ασυνήθιστα εξονυχιστικό έλεγχο. Άρχισαν να εξετάζουν τα βιβλία που μετέφερε και υποστήριξαν ότι ένα μεγάλο μέρος από αυτό έχει εθνικιστικό και αντιαλβανικό περιεχόμενο και γι΄αυτό πρέπει να κατασχεθεί και να μην εισαχθεί στη γειτονική χώρα. 

Οι αλβανικές αρχές αδιαφόρησαν για τις συνεχείς αιτιάσεις του Παναγιώτη Μπάρκα ότι χρειάζεται τα βιβλία για την εργασία του στο πανεπιστήμιο και σαν να μην έφτανε αυτό, τον κράτησαν στα σύνορα και για περίπου τέσσερις ώρες τον υπέβαλαν σε ανάκριση. Μάλιστα, από την αλβανική Δικαιοσύνη, η οποία λειτούργησε όπως ακριβώς την εποχή της δικτατορίας του Εμβέρ Χότζα, σχηματίστηκε και δικογραφία εναντίον του Παναγιώτη Μπάρκα για υποκίνηση εθνικιστικού μίσους.

Το γεγονός εκμεταλλεύθηκαν μέσα μαζικής ενημέρωσης της γειτονικής χώρας και στοχοποίησαν τον Παναγιώτη Μπάρκα, δημοσιεύοντας φωτογραφίες του και προχωρώντας σε εκτενή δημοσιεύματα, στα οποία τον πρόβαλαν ως άτομο με αντιεθνική δράση. Ο Παναγιώτης Μπάρκας είναι Έλληνας μειονοτικός που διαμένει στη γειτονική χώρα και μετά την έκταση που πήρε το γεγονός, εκφράζονται ανησυχίες για την ασφάλειά του.

Όπως αναφέρουν στο ethnos.gr εκπρόσωποι της ελληνικής μειονότητας, από την ημέρα της κηδείας του Κωνσταντίνου Κατσίφα η αλβανική κυβέρνηση έχει σκληρύνει υπερβολικά τη στάση της απέναντι στους ελληνικής καταγωγής πολίτες, δημιουργώντας ακόμα και για ασήμαντες αφορμές διάφορα προβλήματα.

ΕλλάδαΠαναγιώτης ΜπάρκαςΑλβανία