Ελλάδα|17.12.2018 12:00

Αποκάλυψη του ΕΘΝΟΥΣ: Οι ναρκέμποροι έστησαν ξανά πιάτσα στο ΑΠΘ

Βασίλης Παπαναστασούλης

Απροκάλυπτα συνεχίζουν τη δράση τους τα κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών μέσα και έξω από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ακόμη και μετά τη μεγάλη και καλά σχεδιασμένη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ., η οποία ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες ημέρες με τη συμμετοχή περισσότερων από 200 αστυνομικών και τις συλλήψεις 34 ατόμων που φέρονται ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης.

Παρά την εξάρθρωση του συγκεκριμένου κυκλώματος από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, φαίνεται ότι συνεχίζεται η διακίνηση χασίς και ουσιών ακόμη και σήμερα στην ευρύτερη περιοχή του πανεπιστημίου. Η Αστυνομία, που ακόμα και μετά την επιχείρηση δεν σταμάτησε να επιτηρεί με διακριτικότητα τον χώρο, έχει επισημάνει τις κινήσεις συγκεκριμένων προσώπων, τα οποία επέστρεψαν στον «τόπο του εγκλήματος» λίγα εικοσιτετράωρα μετά την επιχείρηση και προσπαθούν να ξαναστήσουν τις πιάτσες τους.

Η διακίνηση των ναρκωτικών ουσιών έχει μεταφερθεί σχεδόν απέναντι από την παλιά Φιλοσοφική Σχολή και μέχρι την περιοχή της Ροτόντας, μια ανάσα δηλαδή από το ΑΠΘ. Οι διακινητές, μόλις απομακρύνονται οι αστυνομικοί που επιτηρούν τους χώρους, κάνουν την εμφάνισή τους και πλησιάζουν τα νεαρά άτομα που κινούνται πέριξ του πανεπιστημίου, για να πουλήσουν τις δόσεις του θανάτου.

Παρατηρούνται ανάλογα περιστατικά που χαρακτηρίζονται μεμονωμένα και βρίσκονται σε γνώση αστυνομικών της Δίωξης Ναρκωτικών, οι οποίοι επιτηρούν διακριτικά τους χώρους, όπως ανέφερε αστυνομική πηγή στο «Εθνος», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί και νέα επιχείρηση το επόμενο διάστημα. Την ίδια ώρα, συνολικά 23 κατηγορούμενοι κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι μετά τις απολογίες τους στην Ε’ ειδική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης, ενώ οι υπόλοιποι από τους συλληφθέντες πήραν προθεσμίες για να απολογηθούν τις επόμενες μέρες. Την περασμένη Παρασκευή προφυλακίστηκαν 10 άτομα, 6 το Σάββατο και άλλα 7 χθες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες της εγκληματικής οργάνωσης και της διακίνησης ναρκωτικών που τους αποδίδονται, λέγοντας ότι είναι απλοί χρήστες που βρέθηκαν στον χώρο του ΑΠΘ για να προμηθευτούν ποσότητες χασίς. Βέβαια, οι περισσότεροι από αυτούς απεικονίζονται σε επιβαρυντικές φωτογραφίες. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται συνολικά 77 εμπλεκόμενοι, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων είναι υπήκοοι Αλβανίας, ενώ εμπλέκονται και άλλα άτομα αραβικής καταγωγής (υπήκοοι Συρίας, Αλγερίας κ.ά.).

Ενας 30χρονος Αλβανός φέρεται ότι διηύθυνε τη συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση, η οποία αποτελούνταν από δύο υποομάδες, έχοντας ως βοηθούς άλλους συμπατριώτες του. Οι παραπάνω δρούσαν στους χώρους του ΑΠΘ διαθέτοντας περίπου δύο κιλά χασίς κάθε μέρα, σύμφωνα με την Αστυνομία. Επίσης, άλλα 11 άτομα κατηγορούνται ότι αγόρασαν ναρκωτικά από διάφορα μέλη του παραπάνω κυκλώματος, αλλά δεν συνελήφθησαν λόγω παρέλευσης του αυτοφώρου.

Ο τρόπος δράσης

Από την πολυήμερη αστυνομική έρευνα προέκυψε ο τρόπος δράσης του κυκλώματος μέσα στο ΑΠΘ: οι ναρκωτικές ουσίες εισέρχονταν καθημερινά από τον αύλειο χώρο πίσω από την Πολυτεχνική Σχολή, προερχόμενες από τις φοιτητικές εστίες, με τη συνδρομή δύο Αλβανών οι οποίοι αποτελούσαν τον στενό κύκλο του φερόμενου αρχηγού και συμπατριώτη τους. Ο τελευταίος βρισκόταν καθημερινά είτε στην είσοδο είτε στο κυλικείο των φοιτητικών εστιών αλλά και πίσω από την Πολυτεχνική Σχολή, συντονίζοντας την εισαγωγή των ναρκωτικών ουσιών, τον διαχωρισμό και τη διανομή τους στα υπόλοιπα μέλη του κυκλώματος.

Παράλληλα εισέπραττε τα χρήματα από τους διακινητές τόσο της πρώτης υποομάδας, που δραστηριοποιούνταν στην πλατεία Χημείου, όσο και της δεύτερης υποομάδας, που δραστηριοποιούνταν στο Πολυτεχνείο και στην τεχνητή λίμνη, απέναντι από την Κτηνιατρική Σχολή, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ο ίδιος φέρεται ότι πουλούσε ποσότητες ναρκωτικών σε διερχόμενους αγοραστές.

Η ενδελεχής έρευνα της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ζητήθηκε η συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ. για την πάταξη του φαινομένου διακίνησης ναρκωτικών μέσα στο ΑΠΘ και στην παρακείμενη περιοχή της Ροτόντας. Οι πληροφορίες μιλούσαν για την ύπαρξη οργανωμένου κυκλώματος Αλβανών, καταγόμενων από την Κορυτσά Αλβανίας, και για απροκάλυπτη διακίνηση ναρκωτικών, καθώς και για ένοπλες συμπλοκές μεταξύ των διακινητών που δημιουργούσαν κλίμα ανασφάλειας στους διερχόμενους πολίτες, φοιτητές και εκπαιδευτικούς.

Γι’ αυτόν τον λόγο, στις αρχές Οκτωβρίου, η Σύγκλητος του ΑΠΘ απέστειλε σχετικό έγγραφο στην Εισαγγελία Πρωτοδικών και τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης ζητώντας συνεχή παρέμβαση και διενέργεια ελέγχων από τις αρμόδιες Αρχές, εντός της Πανεπιστημιούπολης του ΑΠΘ, για την αντιμετώπιση του προβλήματος διακίνησης ναρκωτικών.

ΑΠΘΘεσσαλονίκηναρκωτικάΑριστοτέλειο