Ελλάδα|02.06.2020 15:54

Μύλος στην Αττική με το θάψιμο των σκουπιδιών στη Φυλή

Άρης Χατζηγεωργίου

Μύλος στην Αττική με τις χρεώσεις προς τους δήμους για το θάψιμο των σκουπιδιών στην Φυλή. Οι δήμαρχοι ζητούν να μην εφαρμοστεί από την Περιφέρεια Αττικής απόφαση για μεγάλες αυξήσεις χρεώσεων τις οποίες, όμως, εμμέσως είχαν οι ίδιοι ψηφίσει πριν τρεις μέρες. Το σύστημα των περίπλοκων αρμοδιοτήτων για την διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική «έδειξε και πάλι τα δόντια του». Αρμόδιος για την διαχείριση είναι ο φορέας ΕΔΣΝΑ στον οποίο συμμετέχει κατά 40% η Περιφέρεια Αττικής και κατά 60% οι 66 δήμοι μέσω της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ). Την περασμένη Παρασκευή, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΔΣΝΑ αποφάσισε αύξηση κατά 10% των τελών για το θάψιμο των σκουπιδιών ενώ για τα πράσινα απορρίμματα (κλαδέματα κήπων-δενδροστοιχιών) και τα βιοαπόβλητα (κουζίνα-λαϊκές αγορές), αποφασίστηκε χρέωση 26,95 ευρώ/τόνο ενώ, έως τώρα, παραλαμβάνονταν δωρεάν για να ενισχυθεί η ανακύκλωση!

Η απόφαση για αυξήσεις ελήφθη την Παρασκευή 29/5 σε συνεδρίαση δια περιφοράς και ενώ ο Πρόεδρος της ΠΕΔΑ, Δήμαρχος Γαλατσίου, Γιώργος Μαρκόπουλος είχε ζητήσει να αναβληθεί η διαδικασία. Ο ίδιος ο κ. Μαρκόπουλος σε έκτακτη συνεδρίαση της ΠΕΔΑ τη Δευτέρα 1/6/20 και αφού δέχθηκε καταιγισμό ερωτήσεων από δημάρχους, ανέφερε ότι ούτε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης ήταν ενήμερος για την απόφαση επιβολής αυξήσεων. Σημειώνεται ότι στον ΕΔΣΝΑ, ο κ. Πατούλης έχει επιλέξει να μην είναι ο ίδιος Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ αλλά να αφήσει σε αυτήν την θέση τον συνεργάτη του Βασίλη Κόκκαλη, περιφερειακό σύμβουλο Αττικής και πρώην αντιδήμαρχο Αμαρουσίου. Σκληρή κριτική ασκήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση ειδικά από τον Δήμαρχο Βάρης - Βούλας -Βουλιαγμένης Γρηγόρη Κωνσταντέλλο που είπε ότι ο κ. Κόκκαλης γνωρίζει από σκουπίδια «όσο εγώ γνωρίζω από κινέζικη κουζίνα». Ο κ. Κωνσταντέλλος δήλωσε «προσωπικά προσβεβλημένος» διότι δεν επελέγη ως πρόεδρος ΕΔΣΝΑ κάποιος από τους δημάρχους με τεράστια εμπειρία στη διαχείριση απορριμμάτων. Αποκάλυψε επίσης ότι δεν υπήρχε ενημέρωση για την απόφαση που θα λαμβανόταν λίγες ώρες μετά και ο ίδιος, που είναι μέλος του ΔΣ ενημερώθηκε το βράδυ της Πέμπτης και αφού υπέβαλε προσωπικό αίτημα. Ο κ. Κωνσταντέλλος χαρακτήρισε την απόφαση «ρεσάλτο» θυμίζοντας ότι είναι η ΠΕΔΑ που τοποθετεί μέλη στο Διοικητικό της Συμβούλιο.

Η αρχική πρόταση του Προέδρου της ΠΕΔΑ Γ. Μαρκόπουλου ήταν να οργανωθεί συζήτηση επί του θέματος με τη συμμετοχή όλων των δημάρχων και των 36 μελών που τοποθετεί η ΠΕΔΑ στο ΔΣ του ΕΔΣΝΑ. Μετά από τις εκκλήσεις και τις τοποθετήσεις της Αντιπολίτευσης και την παραδοχή μελών που ψήφισαν την Παρασκευή λέγοντας ότι δεν είχαν πλήρη ενημέρωση, η απόφαση ήταν να ζητηθεί να μην ισχύσουν οι αυξήσεις από τον ΕΔΣΝΑ μέχρι να γίνει αυτή η συζήτηση.

σκουπίδιαΔήμοιΧΥΤΑ Φυλή