Ελλάδα|17.12.2018 14:17

Σακούλες από... καλαμπόκι τοποθετεί ο δήμος Θεσσαλονίκης

Τίμος Φακαλής

Φρένο στη χρήση των πλαστικών σακούλων επιχειρεί να βάλει ο δήμος Θεσσαλονίκης αντικαθιστώντας τες με βιοδιασπώμενες οργανικές σακούλες φτιαγμένες από άμυλο.

Το πρωί της Δευτέρας (17/12) συνεργεία του δήμου Θεσσαλονίκης τοποθέτησαν τις πρώτες σακούλες περιμετρικά του άξονα της Αριστοτέλους οι οποίες κατασκευάζονται από φυτικό άμυλο, συνήθως πατάτας ή καλαμποκιού. 

Συνολικά θα τοποθετηθούν 1.000 σακούλες και στόχος είναι να δοκιμαστεί η αντοχή τους μέσα στον επόμενο  μήνα.  

«Είμαστε ο πρώτος δήμος της χώρας ο οποίος τοποθετεί βιοδιασπώμενες σακούλες, αντικαθιστώντας τις πλαστικές. Θέλουμε να κάνουμε ένα τεστ αντοχής των ιδιοτήτων τους. Και αν η πρωτοβουλία αυτή λειτουργήσει μετά θα πρέπει να δούμε το κόστος τους γιατί είναι τρεις φορές πιο ακριβές από τις πλαστικές» είπε στο ethnos.gr ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος σε θέματα ανακύκλωσης και καθαριότητας Λάζαρος Ζαχαριάδης λίγο μετά την τοποθέτηση της πρώτης αμυλούχας σακούλας από καλαμπόκι και έλαια. 

Συνολικά ο δήμος Θεσσαλονίκης χρησιμοποιεί 50 τόνους πλαστικές σακούλες κατ’ έτος.

Οι βιοδιασπώμενες σακούλες κατασκευάζονται από φυτικό άμυλο, συνήθως πατάτας ή καλαμποκιού. Επιστρέφουν στη γη μέσω των διαδικασιών της βιοαποκοιδόμησης και της κομποστοποίησης, μειώνοντας τον όγκο των αποβλήτων, χωρίς την απελευθέρωση ρύπων, και μετατρέπονται σε θρεπτικό υλικό για το χώμα.

Θεσσαλονίκηπλαστικές σακούλες