Ελλάδα|04.06.2020 14:16

«Φουσκωμένος» ο Έβρος - Σύμμαχος αποτροπής σε πιθανή απόπειρα

Βασίλης Ιγνατιάδης

Σύμμαχος των δυνάμεων αποτροπής σε μια πιθανή νέα απόπειρα μαζικής εισόδου μεταναστών από την Τουρκία είναι αυτό το διάστημα ο καιρός, που «φούσκωσε» τον ποταμό Έβρο. Οι συνεχείς βροχές του περασμένου τετραήμερου σε Ελλάδα, Τουρκία και Βουλγαρία σχεδόν διπλασίασαν την παροχή του νερού και ανέβασαν σημαντικά τη στάθμη του διασυνοριακού ποταμού, με αποτέλεσμα η κοίτη να μην είναι προσπελάσιμη με τα πόδια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, η παροχή νερού στην κοίτη του Έβρου, νότια της Αδριανούπολης είναι το πρωί της Πέμπτης 178 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο, με προοπτική περαιτέρω αύξησης, λόγω των συνεχιζόμενων βροχοπτώσεων.

«Το μέγεθος αυτό απέχει πολύ από το να σημάνει συναγερμό για πιθανή πλημμύρα, καθώς η χωρητικότητα του ποταμού προσεγγίζει τα 1.000 κ.μ/δευτερόλεπτο, αλλά είναι σημαντικά αυξημένο για την εποχή. Η κανονική παροχή για αρχές Ιουνίου είναι συνήθως κοντά στα 100 κ.μ/δευτερόλεπτο», είπε στο ethnos.gr ο επικεφαλής της Διεύθυνσης, Κωνσταντίνος Χουβαρδάς και πρόσθεσε: «οι συνθήκες δεν ευνοούν μαζικές διελεύσεις μεταναστών, δεν μπορεί κάποιος να τον περάσει πεζός».

Edirne Gazedesi

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης από την Αδριανούπολη παρουσιάζουν πληροφορίες, συνοδευόμενες από φωτογραφικό υλικό, που δείχνουν πως η ποσότητα των υδάτων του Έβρου στην περιοχή αυξήθηκε πάνω από 50% τις τελευταίες ημέρες, ενώ η κοίτη δέχεται αυξημένους όγκους και από τους «φουσκωμένους» παραποτάμους του.

Σε ό,τι αφορά τον Άρδα, που συναντά τον Έβρο στην περιοχή των Καστανιών, η εικόνα από το βουλγαρικό έδαφος δείχνει πως τα υδροηλεκτρικά φράγματα κατά μήκος του ποταμού έχουν πληρότητα της τάξης του 78% και δεν τίθεται προς το παρόν θέμα απελευθέρωσης μεγάλων ποσοτήτων νερού από τη γειτονική χώρα. «Η εικόνα αυτή τη στιγμή δείχνει πως τα φράγματα αντέχουν φουλ καταιγίδα δύο ημερών», ανέφερε ο κ.Χουβαρδάς.

Edirne Gazedesi
μετανάστεςπρόσφυγεςΈβροςΤουρκία