Ελλάδα|04.06.2020 15:40

Αυτοψία Ζέρβα στο Μετρό Θεσσαλονίκης: Έτοιμο το 2023 - Τι είπε για τα αρχαία

Τίμος Φακαλής

Την εκτίμησή του ότι το μετρό Θεσσαλονίκης θα είναι έτοιμο το 2023 εξέφρασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, μετά τη σημερινή (4.6) ξενάγησή του από τη διοίκηση της Αττικό Μετρό στο αμαξοστάσιο της Πυλαίας, στον σταθμό Αγίας Σοφίας και στον σταθμό Βενιζέλου.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι το έργο βρίσκεται σε καλά χέρια και ότι οι άνθρωποι που ασχολούνται μαζί του θα το ολοκληρώσουν μέσα σε αυτό το πλαίσιο στο οποίο έχουμε θέσει, δηλαδή μέσα στο 2023. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα βρίσκεται εδώ, να ελέγχει και να στηρίζει και πιστεύω ότι όλοι θα πρέπει να έχουμε αυτό το στόχο, μετρό στην πόλη το 2023. Θεωρώ ό,τι κανένας δεν το αμφισβητεί και αν πάμε όλοι μαζί, αυτός ο στόχος θα ολοκληρωθεί», δήλωσε μεταξύ άλλων μέσα από τον σταθμό Βενιζέλου μετά το τέλος της ενημέρωσης σχετικά με την πρόοδο των εργασιών.

ethnos.gr

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο προσφυγής στο ΣτΕ για τις αρχαιότητες της «Βενιζέλου» ο κ. Ζέρβας είπε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν και πως ελπίζει να μην υπάρξουν. Αν όμως υπάρξουν, τότε θα αντιμετωπισθούν από όλους, κράτος, τοπική αυτοδιοίκηση και φορείς μαζί. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι αρχαιότητες θα αντιμετωπιστούν με τον πρέποντα σεβασμό ώστε και να γυρίσουν πίσω και να αναδειχθούν», πρόσθεσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Σε ό,τι αφορά τον φορέα διαχείρισης του Μετρό, που ανακοίνωσε ο υπουργός κ. Καραμανλής, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης τόνισε ότι θα απαιτηθούν περίπου δύο χρόνια και θα είναι έτοιμος όταν θα πλησιάζει και η ολοκλήρωση της βασικής γραμμής του έργου.

ethnos.gr

«Γίνεται μία πολύ σοβαρή συζήτηση για την επόμενη ημέρα και χαίρομαι πάρα πολύ. Είναι σημαντικό να δούμε, όχι μόνο πως θα κατασκευαστεί το έργο, αλλά και πως θα λειτουργήσει και πως θα είναι βιώσιμο. Αυτό αφορά και το Μετρό Θεσσαλονίκης και τον ΟΑΣΘ. Βρισκόμαστε σε συνεργασία και με το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και με τον ΟΣΕΘ που εκπονούν τις μελέτες ώστε να έχουμε τον φορέα πριν την ολοκλήρωσή του» δήλωσε ο κ. Ζέρβας. 

ethnos.gr

Ταχιάος: Το μετρό θα παραδοθεί το 2023 στους Θεσσαλονικείς

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό, Νίκος Ταχιάος, δήλωσε  ότι είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο ότι φορείς της πόλης ομοφωνούν αλλά και ότι δείχνουν ένα διαρκές ενδιαφέρον για το έργο.

«Είμαστε εδώ για να υποδεχθούμε και κάθε άλλο εκπρόσωπο της πόλης για να του αποδείξουμε ότι γίνεται έργο και έχει γίνει έργο που δεν το πιστώνεται μόνο η σημερινή διοίκηση αλλά πολλαπλά» δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Α.Ε. Στόχος όπως είπε, είναι το έργο να παραδοθεί το 2023, ενώ εξέφρασε την βεβαιότητα ότι αυτό θα γίνει.

Σχετικά με την πρόοδο των εργασιών, όπως είπε ο κ. Ταχιάος ξεκινά η τοποθέτηση των σιδηροτροχιών από την Αγία Σοφίας προς το Σταθμό, ενώ ήδη έχουν ολοκληρωθεί από το Αμαξοστάσιο μέχρι την Αγίας Σοφίας.  Σε ό,τι αφορά την άμμο με την οποία είχαν καλυφθεί οι αρχαιότητες στο σταθμό Βενιζέλου, αυτή θα έχει απομακρυνθεί ως το τέλος Ιουνίου.

«Με το τέλος του καλοκαιριού περιμένουμε να έχουμε τελειώσει και με την ΟΜ2, την Οριστική Μελέτη, ώστε να δοθεί η εντολή κατασκευής του σταθμού «Βενιζέλου» στον ανάδοχο. Τότε θα γίνουν και οι συμπληρωματικές συμβάσεις για να μπορέσει να προχωρήσει η κατασκευή». Όπως εξήγησε ο κ. Ταχιάος, ως το τέλος του καλοκαιριού η ΟΜ 2 για τη «Βενιζέλου», θα πρέπει, όχι μόνο να έχει παραληφθεί, αλλά επίσης να ελεγχθεί και να εγκριθεί.

Τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης συνοδεύαν οι αντιδήμαρχοι Σωκράτης Δημητριάδης, Εφραίμ Κυριζίδης και Χάρης Αηδονόπουλος ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Δρόσος Τσαβλής και ο διευθύνων σύμβουλος της Αττικό Μετρό, Νίκος Κουρέτας.

ethnos.gr

Νοτοπούλου: Η Θεσσαλονίκη δεν θα έχει μετρό πριν το 2025

«Σήμερα γίναμε μάρτυρες άλλης μιας καλοστημένης παράστασης» σχολίασε η Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί» και Βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου, υπενθυμίζοντας ότι «ο ανάδοχος ζητά αποζημιώσεις για τις καθυστερήσεις και την ασυνέπεια υλοποίησης της τεχνικής λύσης στο σταθμό Βενιζέλου».

«Με τον Δήμαρχο πλέον να αναλαμβάνει εκ νέου πρωταγωνιστικό ρόλο στο θεατρικό σανίδι του κυβερνητικού θιάσου, αυτή την φορά εκτελώντας το ρόλο της προώθησης της ιδιωτικοποίησης του μετρό. Αποκαλύπτοντας τον τελικό στόχο του σχεδίου του επιτελικού κράτους της ΝΔ: την ιδιωτικοποίηση όλων των δημόσιων υποδομών.

Η αλήθεια όμως, πίσω από τις κουΐντες, είναι ότι η Θεσσαλονίκη δεν θα έχει μετρό πριν το 2025, όταν το αποκτήσει θα είναι ιδιωτικό και χρυσοπληρωμένο, ο ελληνικός λαός θα συνεχίζει να πληρώνει αποζημιώσεις στους εργολάβους, η Θεσσαλονίκη θα επιστρέψει στη μιζέρια του φτωχού συγγενή, λάφυρο στα χέρια ενός συντηρητικού - νεοφιλελεύθερου κατεστημένου και δυστυχώς θα είναι μια πόλη που θα έχει απωλέσει την μοναδική πολιτιστική της κληρονομιά. Και αυτό θα είναι το «πετράδι» στο στέμμα σας κ. Ζέρβα» ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Νοτοπούλου.

ethnos.gr

μετρό θεσσαλονίκηςΚωνσταντίνος ΖέρβαςΝίκος Ταχιάος