Ελλάδα|12.06.2020 12:29

Ελατοχώρι Πιερίας: Βιολογικό Τσάι Ολύμπου από τις κατάφυτες πλαγιές των Πιερίων Ορέων

Ντέπη Χιωτοπούλου

Μία εναλλακτική βιώσιμη απάντηση στην προσπάθεια της αναδιάρθρωσης της καλλιέργειας του καπνού, που κυριαρχούσε για πολλές δεκαετείς στην περιοχή έρχεται να δώσει το ευεργετικό φυτό Τσάι Ολύμπου (Sideritis scαrdicα Gήseb).

Η συγκομιδή του φυτού το οποίο καλλιεργείται τα τελευταία πέντε χρόνια στην Πιερία, και συγκεκριμένα, στο Ελατοχώρι σε υψόμετρο 600 μ., στο Λιτόχωρο, στην Πέτρα Ολύμπου, στον Αγιο Δημήτριο, στη Ρητίνη και στον Μοσχοπόταμο ξεκινά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου και ολοκληρώνεται στα τέλη του μήνα.

Οπως ενημερώνει το ethnos.gr ο Δημήτρης Ρουκάς, γεωπόνος και επιστημονικός συνεργάτης της Π.Ε. Πιερίας, στην περιοχή καλλιεργούνται περί τα 1.000 στρέμματα. «Ξεκινήσαμε δειλά με 17 στρέμματα και φτάσαμε στα 1.000 στρ.» λέει ο κ. Ρουκάς προσθέτοντας ότι παράλληλα προωθείται και η βιολογική καλλιέργεια. «Και οι καταναλωτές προτιμούν το βιολογικό τσάι, αλλά και το ίδιο το τσάι προτιμάει τη βιολογική καλλιέργεια» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Ρουκάς.

Η συγκομιδή

Το μάζεμα του φυτού (στέλεχος 10-20 cm με άνθος) από το χωράφι γίνεται με τα χέρια χρησιμοποιώντας μόνο ένα απλό κοπτικό εργαλείο. Αρχίζει με το που σηκωθεί η «δρόσο», συνεχίζει μέχρι το μεσημέρι, όπου μεσολαβεί το κολατσιό ώστε να ξεκουραστούν οι άνθρωποι και να περάσει η υψηλή θερμοκρασία του μεσημεριού και σταματάει με τη δύση του ηλίου. Η διαδικασία αυτή έχει ως αποτέλεσμα το τσάι να διατηρεί τα ευεργετικά συστατικά του σε υψηλά επίπεδα.

Αυτό το αρωματικό και φαρμακευτικό βότανο του Ολύμπου οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο έχουν την δυνατότητα να απολαύσουν ως ένα ζεστό ή δροσερό αφέψημα καθώς τα τελευταία χρόνια η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας έχει αδειοδοτήσει αρκετά εργαστήρια για την τυποποίησή του.

Στην περιοχή υπάρχουν δέκα οικοτεχνίες ενώ στον Κολινδρό Πιερίας δραστηριοποιείται και μία εταιρία που παράγει αφεψήματα από Τσάι Ολύμπου. Το Τσάι Ολύμπου εξάγεται και στην Ευρώπη (Αυστρία, Γερμανία κ.ά.) αλλά και στις ΗΠΑ.

Αν τύχει και βρεθείτε σε περιοχή της Πιερίας που συγκομίζουν Τσάι Ολύμπου μη διστάσετε να ζητήσετε να σας δώσουν μία φρέσκια κομμένη τσαγιά ανθοδέσμης Τσάι Ολύμπου. Τοποθετείστε την σε ένα ανθοδοχείο χωρίς νερό για να αποξεραίνεται σκορπίζοντας το ευχάριστο άρωμά του και σε σύντομο διάστημα θα έχετε αποξηραμένο Τσάι Ολύμπου.

Τσάι ΟλύμπουφυτάΠιερία