Ελλάδα|10.06.2020 23:54

Κορονοϊός: 246 «έσπασαν» την καραντίνα - 15.181 σε κατ΄οίκον περιορισμό

Newsroom

Ανησυχία επικρατεί τόσο στις υγειονομικές Αρχές όσο και στην κυβέρνηση, με αφορμή το φαινόμενο χαλάρωσης των μέτρων καραντίνας από πολίτες. Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, από την πρώτη μέρα που εφαρμόστηκε το πρωτόκολλο της απομόνωσης των 14 ημερών, έχουν καταγραφεί 246 «σπασίματα» της καραντίνας.

Το πιο πρόσφατο περιστατικό έλαβε χώρα στο Βόλο. Συγκεκριμένα ζευγάρι που γύρισε από τη Γερμανία, «έσπασε» την καραντίνα. Μάλιστα φέρεται να συναντήθηκε με φιλικό ζευγάρι, το οποίο βρέθηκε στον ιό, όπως επίσης και το δύο ετών παιδί τους.

Το αποτέλεσμα του «σπασίματος» του συγκεκριμένου μέτρου ήταν η επιβολή προστίμου ύψους 5.000 ευρώ, ενώ ακολούθησε και η ποινική διαδικασία. Σύμφωνα πάντα με τον ΣΚΑΪ μέχρι σήμερα σε καραντίνα βρίσκονται 15.181 άτομα. Ανάμεσά τους είναι άτομα από πτήσεις, επιβεβαιωμένα κρούσματα, επαφές κρουσμάτων κ.λπ.

Στο μεταξύ από την αρχή της εφαρμογής του μέτρου έγιναν 15.575 τηλεφωνικοί δειγματοληπτικοί έλεγχοι. Ακόμη υπήρξαν 737 αστυνομικές «επισκέψεις» προκειμένου να επιβεβαιωθεί η παρουσία στον χώρο των ατόμων. Αυτό όμως συνέβαινε στην περίπτωση που τα άτομα που βρίσκονταν σε καραντίνα δεν απαντούσαν στα τηλέφωνα.

Από την άλλη πλευρά θα υπάρξουν αυστηρότεροι έλεγχοι. Με βάση τα δείγματα, όλες οι καραντίνες θα μπορούν να μπουν σε έναν χάρτη. Την ίδια ώρα οι διευθύνσεις των κατοικιών των ατόμων που βρίσκονται σε αυτό το καθεστώς θα μπουν σε μία άλλη εφαρμογή, ενώ θα υπάρξουν και τηλεφωνήματα συμμόρφωσης στο συγκεκριμένο μέτρο. 

Ακόμη πρόκειται να υπάρξει αύξηση των αστυνομικών επισκέψεων. Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι οι ποινές είναι αυστηρές, καθώς μπορεί να είναι έως και ισόβια σε περίπτωση που ύποπτο κρούσμα κολλήσει κάποιον άλλον και χάσει τη ζωή του λόγω κορονοϊού.

μέτρα κορονοϊόςκαραντίναΚορονοϊός