Ελλάδα|11.06.2020 15:43

Θεσσαλονίκη: Εκεί που το κρασί συναντάει τη λογοτεχνία

Ντέπη Χιωτοπούλου

Ούτε η ξαφνική βροχή, ούτε όμως και οι αστραπές και οι βροντές, πτόησαν τους 32 παρευρισκόμενους στον αύλειο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης, στην Casa Bianca, αυτής της εντυπωσιακής βίλας του 19ου αιώνα, με τα μπαρόκ, αρτ νουβώ και αναγεννησιακά της στοιχεία, στη Θεσσαλονίκη, κατά την χθεσινή (Τετάρτη 10 Ιουνίου) πρώτη εκδήλωση που διοργάνωσε ο δήμος Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα το Thessaloniki Food Festival, με τίτλο «Κρασί & Λογοτεχνία».

«Πρόκειται για την πρώτη εκδήλωση που γίνεται, τη μετά κορονοϊό εποχή, η οποία πραγματοποιείται με μεγάλη ασφάλεια» ανέφερε στο σύντομο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας λέγοντας ότι ο συνδυασμός της εκδήλωσης του πολιτισμού με τη γαστρονομία είναι εξαιρετικός.  

Ο κ. Ζέρβας επισήμανε και την αξία της Casa Bianca, «ένας χώρος που αγαπάω πολύ και που αξίζει καθημερινά να έχει εκδηλώσεις».

Οινογευστικές σημειώσεις

Η εν λόγω εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί και απόψε το βράδυ (Πέμτπη 11 Ιουνίου) και εντάσσεται στο πρόγραμμα του 10ου Thessaloniki Food Festival του δήμου Θεσσαλονίκης και στη θεσμική ενότητα «Γευσιγνωσίες Οίνου» της Ενωσης «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος», άνοιξε ουσιαστικά την αυλαία, στη μετά κορονοϊό εποχή, προάγοντας τον πολιτισμό, τη γαστρονομία, το επώνυμο ελληνικό κρασί αλλά και την ίδια τη Θεσσαλονίκη.

Οπως αναφέρθηκε τόσο από την αντιδήμαρχο Πολιτισμού Στεφανία Τανιμανίδου όσο και από την Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλο Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων Μαρία Καραγιάννη, πρόκειται για ένα διήμερο οινογνωσίας, εκεί όπου συναντιούνται το πνεύμα και οι αισθήσεις.

Μια ανάλογη εκδήλωση που είχε προηγηθεί πριν δυο χρόνια με μεγάλη επιτυχία, έτσι και φέτος, έχοντας όραμα, συνεχίζει με επιλεκτικά κρασιά που επιλέγει η Αλεξάνδρα Ανθίδου της Ενωσης «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος», σε ιδιαίτερες βραδιές, σε μαγευτικούς – και ιστορικούς- αύλειους χώρους της Θεσσαλονίκης, τηρώντας πρωτίστως τα  πρωτόκολλα συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας.

Συνδυάζοντας λογοτεχνικά κείμενα με ποιήματα

Τι κοινό μπορεί να έχει ένα ποτήρι κρασί ροζέ ημίξηρο με στίχους του Πάμπλο Νερούδα από το ποίημα «Η νύχτα στο Νησί»; Ή ένας αφρώδης οίνος με στίχους από το «Μεθύστε» του Σαρλ Μπωντλαίρ; «Μεθύστε, με κρασί, με ποίηση ή αρετή» αφηγείται η Μαρία Αμανατίδου, ραδιοφωνική παραγωγός και συγγραφέας, η οποία κάνει την εισαγωγή στην εκδήλωση με στίχους από «Το καφενείο» της Νίνας Μπάνου και το βιβλίο «Θεσσαλονίκη: Ιστορία και πολιτισμός».

«Κρασί & Λογοτεχνία» με 12 όμορφα κείμενα που συνοδεύονται αντίστοιχα από 12 διαφορετικά ελληνικά επώνυμα κρασιά, αφρώδη, λευκά, ροζέ και ερυθρά, παράλληλα με φρούτα, αρτοποιήματα και τυροκομικά προϊόντα.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί και απόψε (Πέμπτη 11 Ιουνίου), ώρα 20.00 – 23.00, με τα έσοδά της να διατίθενται στο Δημοτικό βρεφοκομείο «Ο Αγιος Στυλιανός».
Να σημειώσουμε ότι η Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης που στεγάζεται από το 2013 στην Casa Bianca (Βας. Ολγας 182 & Θεμ. Σοφούλη) αυτήν την περίοδο φιλοξενεί την έκθεση «Γυναίκες» με έργα καλλιτεχνών της νεοελληνικής τέχνης. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 20 Ιουλίου.

Thessaloniki Food Festivalδήμος Θεσσαλονίκης