Ελλάδα|12.06.2020 21:02

Live η ενημέρωση από τον υπουργό Υγείας για τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα νησιά

Newsroom

Τις λεπτομέρειες των υγειονομικών πρωτοκόλλων που θα ισχύσουν για τα νησιά ανακοινώνονται αυτή την ώρα στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης. Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοινώνουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύουν στη χώρα μας από τις 15 Ιουνίου.

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, ώστε να αντιμετωπιστούν όλα τα ενδεχόμενα σε περίπτωση διασποράς ή αντιμετώπισης του κορονοϊού.

Ο Βασίλης Κικίλιας παρουσίασε το σχέδιο για κλίνες Covid-19 και κλίνες ΜΕΘ στα νησιά. Ωστόσο, σε περίπτωση ανάγκης, οι ασθενείς θα διακομίζονται σε κέντρα αναφοράς. Όπως τόνισε, ενισχύθηκαν στα νησιά οι γιατροί, έγιναν εκπαιδεύσεις και ασκήσεις ετοιμότητας. Παράλληλα, έχουν ενεργοποιηθεί οι περιφέρειες, ενώ οι δομές έχουν στελεχωθεί. Ήδη έχουν γίνει προσλήψεις επικουρικού προσωπικού, έχουν εγκριθεί 1.100 νέες προσλήψεις.

Σε Σύρο και Ρόδο προστίθενται αναλυτές για εξετάσεις Covid-19 και έχει δημιουργηθεί ένας ακτινωτός σχεδιασμός για τη μείωση της μεταφοράς δειγμάτων, αλλά ώστε να γίνεται και άμεσα ο έλεγχος για την εξέταση ύποπτων κρουσμάτων. Το ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο θωράκισης των τουριστικών προορισμών βασίζεται στη στήριξη των δομών υγείας που υπάρχουν ήδη, στις αεροδιακομιδές, στα πολλαπλά τεστ που θα γίνονται στις ύποπτες περιπτώσεις, τη διασφάλιση της επάρκειας μέσων ατομικής προστασίας για το σύνολο του υγειονομικού προσωπικού στη νησιωτική Ελλάδα αλλά και την εντατικοποίηση των υγειονομικών ελέγχων και την εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας που θα αναλάβουν την υγειονομική επιτήρηση κάθε ξενοδοχειακής μονάδας.

Σχεδιάζεται η εγκατάσταση µικρών αναλυτών στα παρακάτω νησιά: Μύκονο, Ζάκυνθος, Κέρκυρα, Κύθηρα, Λήµνο, Σκιάθο, Κεφαλλονιά, Κάρπαθο, Μήλο, Ικαρία, Σαντορίνη, Κως. Νησιά µε µικρό αριθµό αναµενόµενων τουριστών θα εξυπηρετούνται από τα πλησιέστερα νησιά µε την κατάλληλη υποδοµή.

Σύμφωνα με το Σχέδιο Υπηρεσιών Υγείας για τη νησιωτική χώρα, στις δομές υγείας έχουν δεσμευτεί 440 κλίνες για ασθενείς με λοίμωξη COVID-19, αλλά και 19 κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Ωστόσο, σε περίπτωση ανάγκης, οι ασθενείς θα διακομισθούν σε κέντρα αναφοράς. 

Οπως τόνισε ο κ. Κικίλιας, ενισχύθηκαν στα νησιά οι γιατροί, έγιναν εκπαιδεύσεις και ασκήσεις ετοιμότητας. Παράλληλα, έχουν ενεργοποιηθεί οι περιφέρειες, ενώ οι δομές έχουν στελεχωθεί. Ήδη έχουν γίνει προσλήψεις επικουρικού προσωπικού, έχουν εγκριθεί 1.100 νέες προσλήψεις. «Ελπίζουμε όλα αυτά να είναι αχρείαστα, αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα», τόνισε ο υπουργός Υγείας. Ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Υγείας έχει εξασφαλίσει 11 ειδικές κάψουλες Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, προκειμένου να διακομιστούν σοβαρά περιστατικά από νοσοκομεία ή Κέντρα Υγείας νησιών στην Ηπειρωτική Ελλάδα.

Πλωτές μονάδες Υγείας

Για τις κινητές ομάδες Υγείας, ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι είναι ένα πρόγραμμα μέσω ΕΣΠΑ, με στόχο την ενίσχυση της επιδημιολογικής επιτήρησης και την ενίσχυση της διάγνωσης υπόπτων ή πιθανών κρουσμάτων. Παράλληλα, 9 μονάδες επεκτείνονται στη νησιωτική χώρα και αναμένεται η συγκρότηση άλλων 106.

Εναέριες διακομιδές

Οι εναέριες διακομιδές θα γίνονται είτε με αεροσκάφη και ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας, είτε με ειδικά αεροσκάφη. Παράλληλα, θα γίνονται και πλωτές διακομιδές, είτε με πλωτά μέσα του Λιμενικού είτε με μέσα ιδιωτών που υποδεικνύονται από το Συντονιστικό Κέντρο του Λιμενικού.

Κορονοϊόςυπουργείο Υγείαςνησιά