Ελλάδα|26.10.2018 16:28

Περισσότεροι από 100 μετασεισμοί στη Ζάκυνθο

Newsroom

Οι σεισμολόγοι όσο περνούν οι ώρες συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι ο σεισμός που πραγματοποιήθηκε στη 1:54 τα ξημερώματα της Παρασκευής ήταν ο κύριος.

Το εντυπωσιακό που καταγράφεται στη μετασεισμική ακολουθία, η οποία κρίνεται φυσιολογική από τους επιστήμονες, είναι ότι έχουν καταγραφεί πάνω από 100 σεισμικές δονήσεις, αρκετές εκ των οποίων είναι πάνω από 4 Ρίχτερ. Ο μικρότερος, μάλιστα, μετασεισμός που σημειώθηκε πριν από λίγο, είναι 4,5 Ρίχτερ. 

Πληθώρα μικρότερων σεισμών

«Έχουμε πληθώρα μικρότερων σεισμών που ακολούθησαν τα 6,8 Ρίχτερ. Δεκάδες μετασεισμοί, τουλάχιστον 100 μέχρι τώρα, ξεπέρασαν τα 4 Ρίχτερ, ενώ αρκετοί ακόμη ήταν μικρότερης έντασης» δήλωσε νωρίτερα ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι ο σεισμός των 6,8 Ρίχτερ ήταν ο κύριος.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι τις επόμενες ώρες και ημέρες θα πρέπει να περιμένουμε έναν μεγάλο μετασεισμό. Σύμφωνα με τον Διευθυντή του Γεωδυναμικού, Άκη Τσελέντη, ο οποίος μίλησε στο OPEN TV, τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να περιμένουν οι κάτοικοι ισχυρούς μετασεισμούς ακόμη και πάνω από 5 Ρίχτερ ή έναν ισχυρό μετασεισμό έως 5,8 Ρίχτερ.

Νωρίτερα, είχαν ξεκινήσει έλεγχοι σε όλες τις βασικές δομές του νησιού από κλιμάκια μηχανικών του δήμου, της Περιφέρειας και του ΤΕΕ, προκειμένου να διαπιστωθεί σε ποια κτίρια του νησιού εντοπίζονται προβλήματα. Ομάδες μηχανικών θα πραγματοποιήσουν αυτοψίες σε σπίτια και καταστήματα για τα οποία υπάρχουν ζητήματα με ρωγμές.

Πάντως, ο σεισμός που έγινε αισθητός σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας αλλά και σε χώρες του εξωτερικού, άφησε πίσω του ζημιές στο οδικό δίκτυο λόγω κατολισθήσεων, πολλές τζαμαρίες από καταστήματα έσπασαν, ενώ υπήρξε καθίζηση στον τραπεζοειδή στο λιμάνι, κάτι που δεν συμβαίνει για πρώτη φορά.

Ζημιές που μέχρι αυτή την ώρα δεν έχουν εκτιμηθεί, υπάρχουν στο καστρομοναστήρι του Αγίου Διονυσίου, στο Σταμφάνι Στροφάδων, το οποίο απέχει 27 ναυτικά μίλια νότια της Ζακύνθου.

Άντεξε το νησί

Εάν ο συγκεκριμένος σεισμός είχε συμβεί σε μία άλλη περιοχή, τότε πιθανότατα να είχαμε σοβαρές καταστροφές, αναφέρουν οι επιστήμονες.

Τα σπίτια στη Ζάκυνθο, όμως, μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1953 χτίστηκαν με βάση αυστηρούς αντισεισμικούς κανονισμούς, με αποτέλεσμα να αντέχουν ισχυρότατες σεισμικές δονήσεις χωρίς να υπάρχουν σοβαρές ζημιές.

«Η εικόνα στο νησί είναι καλή, τα όποια προβλήματα προκύπτουν τα αντιμετωπίζουμε» ανέφερε μιλώντας νωρίτερα και o αντιπεριφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Λευτέρης Νιοτόπουλος.

«Πιστεύω», πρόσθεσε, «ότι εντός των επόμενων 2-3 ημερών το νησί θα επανέλθει στην κανονικότητα».

Αγωνία για το «Ναυάγιο»

Νωρίτερα, άντρες του Λιμενικού πραγματοποίησαν αυτοψία στην παραλία «Ναυάγιο» προκειμένου να δουν την κατάσταση της διάσημης παραλίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπάρχουν νέες κατολισθήσεις στην παραλία.

σεισμός Ζάκυνθος