Ελλάδα|16.06.2020 19:44

Πλατεία Βικτωρίας: Διαπραγματεύσεις προσφύγων - μεταναστών και Αστυνομίας

Newsroom

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονταν το βράδυ της Δευτέρας στην πλατεία Βικτωρίας όπου από το Σάββατο έχουν μεταβεί πρόσφυγες και μετανάστες προερχόμενοι από τη Μόρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε εξέλιξη βρίσκονταν διαπραγματεύσεις του επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων μαζί τους ώστε να εγκαταλείψουν την πλατεία και να τους μεταφέρουν σε κάποια δομή. Νωρίτερα, 34 μετανάστες και πρόσφυγες είχαν οδηγηθεί από τις αστυνομικές δυνάμεις σε δομές υποδοχής. Ανάμεσά τους βρίσκονται και γυναικόπαιδα.

Η επιστροφή των προσφύγων και μεταναστών στην πλατεία Βικτωρίας, αρκετοί από τους οποίους υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν εκεί μετά τη λήξη του προγράμματος φιλοξενίας του ΔΟΜ στα τέλη του περασμένου Μαΐου αποτέλεσε βασικό αντικείμενο συζήτησης κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου στον δήμο Αθηναίων, τη Δευτέρα το απόγευμα. Ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης χαρακτήρισε την παρουσία προσφύγων στην πλατεία Βικτωρίας ως «αντιπροσωπευτικό (σ.σ. δείγμα) μιας μεγάλης πρόκλησης που αντιμετωπίζει και θα αντιμετωπίζει η Αθήνα».

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι ο δήμος βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και τους διεθνείς οργανισμούς για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ζητήματος.

Η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Υποστήριξης και Κοινωνικής Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων, Μελπομένη Δασκαλάκη ανέφερε ότι από την πρώτη μέρα της άφιξης εκεί των προσφύγων ο δήμος ενεργοποίησε τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, την Ύπατη Αρμοστεία κ.α ενώ προσέφερε και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Τη στέγασή τους σε κλειστά ξενοδοχεία και σε διαμερίσματα, μέσω και σχετικών προγραμμάτων, ζήτησαν οι παρατάξεις «Ανοιχτή Πόλη», «Λαϊκή Συσπείρωση», «Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας» και «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα» ενώ ο επικεφαλής της παράταξης «Αθήνα Είσαι Εσύ», Παύλος Γερουλάνος ζήτησε να ενημερωθεί το Δημοτικό Συμβούλιο για τη συνάντηση που είχαν ο δήμαρχος και ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης.

Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας ζητεί την αξιοποίηση κλειστών ξενοδοχείων για να στεγαστούν ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

μετανάστεςπρόσφυγεςπλατεία Βικτωρίας