Ελλάδα|21.06.2020 21:21

Αντιδράσεις για το αυστηρό νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις και τις πορείες

Newsroom

Με νέους κανόνες θα πραγματοποιούνται οι πορείες και οι διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας, όπως αποκαλύπτει το Έθνος της Κυριακής. Σε μια περίοδο που το κυκλοφοριακό ζήτημα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας λόγω των αναμορφώσεων και των παρεμβάσεων για τη δημιουργία του «Μεγάλου Περιπάτου» στην «καρδιά» της Αθήνας, έρχεται στη Βουλή το σχέδιο νόμου που επιχειρεί να βάλει «φρένο» στο αναιτιολόγητο κλείσιμο δρόμων. Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες, με στόχο να «προλάβει» σκηνές κυκλοφοριακού χάους εν μέσω θέρους και τουριστικής περιόδου και αναμένεται να προκαλέσει πολιτικούς διαξιφισμούς.

Το «Εθνος της Κυριακής» αποκαλύπτει την τελική μορφή του, η οποία προβλέπει περιορισμούς των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων «εάν πιθανολογείται ότι η διεξαγωγή τους θα διαταράξει δυσανάλογα την κοινωνικοοικονομική ζωή της συγκεκριμένης περιοχής» και την υποχρεωτική γνωστοποίηση της συγκέντρωσης από τον οργανωτή στην Αστυνομία μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας.Το σχέδιο νόμου προβλέπει, ωστόσο, δύο εξαιρέσεις: «Δεν απαιτείται γνωστοποίηση για τις δημόσιες συναθροίσεις που πραγματοποιούνται για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς και της επετείου της 17ης Νοεμβρίου».

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επιδιώκεται η διασφάλιση της άσκησης του δικαιώματος του συνέρχεσθαι, εντός ενός θεσμικού πλαισίου που συνάδει προς την αρχή της αναλογικότητας και είναι εναρμονισμένο με τις επιταγές του άρθρου 11 του Συντάγματος και του άρθρου 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), ώστε αφενός μεν να προστατεύεται η δημόσια ασφάλεια και να μη διαταράσσεται υπέρμετρα η κοινωνικοοικονομική ζωή ορισμένης περιοχής, αφετέρου δε να διασφαλίζεται ισόρροπα η ακώλυτη άσκηση του συγκεκριμένου δικαιώματος των πολιτών. Ταυτόχρονα, επιχειρείται η σαφής οριοθέτηση των αρμοδιοτήτων της αστυνομικής αρχής.

Το θέμα είναι πως προτού το σχέδιο νόμου φτάσει στη Βουλή πυροδοτεί αντιδράσεις, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open. Οι συνδικαλιστές θεωρούν ότι είναι μια κίνηση που έρχεται να δυσκολέψει ή ακόμα και να απαγορεύσει τις διαμαρτυρίες.

Δείτε το θέμα όπως μεταδόθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open

πορείεςΔιαδηλώσειςσχέδιο νόμου