Ελλάδα|23.06.2020 17:20

ΣτΕ: Κατάργηση της δίκης για την αναστολή λειτουργίας των εκκλησιών

Σοφία Σπίγγου

Στην κατάργηση των δικών που αφορούσαν σε πρόσφυγες σχετικά με την προσωρινή απαγόρευση τέλεσης λειτουργιών των εκκλησιών λόγω πανδημίας, προχώρησε τo Συμβούλιο της Επικρατείας. Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο δεν εξέτασε τους ισχυρισμούς της Ορθοδόξου Εκκλησιαστικής Υπακοής και 44 πολιτών οι οποίου ζητούσαν να ακυρωθεί η από 16/3/2020 απόφαση των υπουργών Παιδείας και Υγείας με την οποία επιβλήθηκε το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης της τελετής κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών στους θρησκευτικούς χώρους λατρείας από 16 έως 30 Μαρτίου 2020 λόγω της πανδημίας, με το επιχείρημα ότι έληξε η ισχύς της προσβαλλόμενης κοινής υπουργικής απόφασης και η νεότερη - μεταγενέστερη υπουργική απόφαση επί του ιδίου θέματος.

Σύμφωνα με τους Συμβούλους Επικρατείας η νεότερη κοινή υπουργική απόφαση δεν απαγορεύει την λειτουργία των θρησκευτικών χώρων, αλλά την επιτρέπει υπό όρους, οι οποίοι κυρίως  έχουν να κάνουν με τον αριθμό των προσώπων που μπορεί να εισέρχονται στους χώρους λατρείας, κ.λπ. Κατά συνέπεια, η νεότερη υπουργική απόφαση δεν μπορεί να θεωρηθεί συμπροσβαλλόμενη με εκείνη που έληξε, προκειμένου να μπορούν να συνεχιστούν οι δίκες.

Ωστόσο, μία σύμβουλος Επικρατείας υποστήριξε, ότι με την νέα ΚΥΑ τα απαγορευτικά μέτρα εξακολουθούν να είναι δυσμενή για τους προσφεύγοντες στο ΣτΕ και πρέπει να θεωρηθεί ότι η νέα υπουργική απόφαση εκδόθηκε σε αντικατάσταση της προηγούμενης, με συνέπεια να μπορεί να συνεχιστεί η δίκη για τους προσφεύγοντες στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.

Κορονοϊόςεκκλησίεςθεία λειτουργίαΣυμβούλιο της Επικρατείας