Ελλάδα|19.12.2018 07:44

Βόμβα στον ΣΚΑΪ: Ο «σεφ» και άλλοι επτά στο μικροσκόπιο των Αρχών

Αλέξανδρος Καλαφάτης

Οκτώ ύποπτοι έχουν μπει στο μικροσκόπιο της Αντιτρομοκρατικής, το προφίλ των οποίων ταιριάζει με αυτό που έχουν σχηματίσει οι αρμόδιοι αναλυτές της ΕΛ.ΑΣ. για τους δράστες που πραγματοποίησαν την τρομοκρατική επίθεση στις εγκαταστάσεις του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ και της εφημερίδας «Η Καθημερινή» στο Νέο Φάληρο.

Πρόκειται για πρόσωπα που χαρακτηρίζονται από τους αστυνομικούς «έμπειρα» και με μακρά πορεία στο λεγόμενο αντάρτικο πόλης. Ενας από αυτούς είναι ο κατασκευαστής -ή αλλιώς ο «μάγειρας»- της βόμβας, που εξερράγη τα ξημερώματα της Δευτέρας στον μιντιακό όμιλο.

Η Αντιτρομοκρατική εκτιμά ότι υπάρχει μόνο ένα άτομο στην εγχώρια τρομοκρατία που διαθέτει την τεχνογνωσία για την κατασκευή τέτοιων εκρηκτικών μηχανισμών.

Θεωρείται, μάλιστα, εξαιρετικά πιθανόν να είναι ο ίδιος άνθρωπος που έφτιαξε τη βόμβα μεγάλης ισχύος, η οποία είχε τοποθετηθεί στις 22 Δεκεμβρίου 2017 στο Εφετείο Αθηνών.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι προέρχεται από τη γενιά των «σαραντάρηδων», που με την πάροδο του χρόνου εξέλιξε τις ικανότητές του. Περίπου ίδιας ηλικίας είναι και τα υπόλοιπα άτομα, τα οποία έχουν μπει στο μικροσκόπιο της Αντιτρομοκρατικής.

«Η δομή της οργάνωσης που χτύπησε τον ΣΚΑΪ αποτελείται από ‘’σαραντάρηδες’’. Ατομα που κατάφεραν να μη συλληφθούν και ταυτόχρονα να διατηρήσουν στεγανά, τόσο μεταξύ των μελών τους όσο και με τις άλλες ομάδες του αντάρτικου πόλης, από τις οποίες μπορεί να άντλησαν κάποια μέλη» εξηγεί αστυνομική πηγή.

Οσο καθυστερεί η ανάληψη ευθύνης τόσο εντείνεται η ανησυχία των Αρχών για τυχόν νέο τρομοκρατικό χτύπημα

Στο μεταξύ, ανησυχία προκαλεί στην Αντιτρομοκρατική ότι το αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε στη βομβιστική επίθεση στο Νέο Φάληρο βρισκόταν στα χέρια των τρομοκρατών για έναν ολόκληρο μήνα.

Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι είχε κλαπεί στις 18 Νοεμβρίου από την περιοχή της Νέας Ιωνίας, όπου το είχε παρκάρει ο ιδιοκτήτης του. Οι αστυνομικοί συμπεραίνουν από το παραπάνω δεδομένο ότι οι τρομοκράτες διαθέτουν γιάφκα, στην οποία έκρυψαν για καιρό το ασημί αυτοκίνητο μάρκας Opel, με το οποίο μετέφεραν τη βόμβα, και στη συνέχεια το έκαψαν στα Πετράλωνα. Οι πινακίδες κυκλοφορίας ήταν πλαστές και αντιστοιχούσαν σε αυτοκίνητο ίδιου τύπου και ίδιου χρώματος.

Η Αντιτρομοκρατική παρέλαβε από τη διοίκηση του ΣΚΑΪ το υλικό από το σύνολο των καμερών ασφαλείας που λειτουργούσαν την ώρα της επίθεσης στις εγκαταστάσεις του ομίλου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει καταγραφεί από ψηλά το όχημα των δραστών κατά τη διαφυγή του, κάτι που, ωστόσο, δεν βοηθάει ούτε στο ελάχιστο την Αστυνομία.

Την ίδια ώρα, ούτε τα αποτελέσματα από τα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. βοηθούν τις έρευνες, καθώς δεν εντοπίστηκαν ούτε αποτυπώματα ούτε DNA στα υπολείμματα της βόμβας και στο καμένο αυτοκίνητο.

Αυτό που περιμένουν με αγωνία οι αρμόδιοι αξιωματικοί είναι η ανάληψη ευθύνης για την έκρηξη, διότι όσο δεν έρχεται τόσο εντείνεται η ανησυχία για τυχόν νέο τρομοκρατικό χτύπημα.

βόμβα ΣΚΑΪΟΛΑτρομοκρατίατρομοκρατική επίθεση