Ελλάδα|24.06.2020 14:42

Αυθαίρετα: Τελευταία ευκαιρία για τη νομιμοποίησή τους - Παράταση προθεσμίας ζητεί το ΤΕΕ

Μαρία Λιλιοπούλου

Εκπνέει η προθεσμία για την τακτοποίηση κτισμάτων με βαριές αυθαιρεσίες, καθώς η σχετική προθεσμία λήγει σε λίγες ημέρες, στις 30 Ιουνίου, ενώ έως τώρα δεν έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος απόφαση για παράτασή της. Την ίδια στιγμή, αίτημα παράτασης έως το τέλος του έτους στις προθεσμίες τόσο για τα αυθαίρετα όσο και τα αδήλωτα τετραγωνικά απέστειλε εκ νέου ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), Γιώργος Στασινός, στις ηγεσίες των υπουργείων Περιβάλλοντος και Εσωτερικών. Το ζήτημα των αδήλωτων τετραγωνικών φαίνεται να οδεύει προς λύση με τροπολογία, η οποία αναμένεται να κατατεθεί εντός των ημερών, ενώ απομένουν οι οριστικές αποφάσεις και από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Για το ζήτημα, ο κ. Στασινός με επιστολές του προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος, Κωστή Χατζηδάκη και Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, επανέφερε το αίτημα του ΤΕΕ για παράταση των προθεσμιών που λήγουν στα τέλη Ιουνίου μέχρι το τέλος του έτους για:

  • νέες δηλώσεις αυθαιρέτων του Ν.4495/2017, συμπεριλαμβανομένης της 5ης κατηγορίας
  • περαίωση δηλώσεων και υποβολή σχεδίων - δικαιολογητικών των νόμων 4014/2011, 4178/2013 και 4495/2017
  • υποβολής δηλώσεων αδήλωτων τετραγωνικών προς τους ΟΤΑ, που εμπλέκονται άμεσα με τις δηλώσεις αυθαιρέτων

Υπενθυμίζεται ότι τόσο ο πρόεδρος του ΤΕΕ, από τον Μάρτιο, όσο και η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ συνολικά, από τον Απρίλιο, έχουν ζητήσει την παράταση των προθεσμιών αυτών, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Το Επιμελητήριο επισημαίνει ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα, εξαιτίας της πανδημίας και των μέτρων που ελήφθησαν, η διεκπεραίωση των υποθέσεων αυθαιρέτων τόσο από μηχανικούς όσο και από τις αρμόδιες υπηρεσίες είχε πρακτικά ανασταλεί, καθώς οι δηλώσεις στο πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ προϋποθέτουν επιτόπου εργασίες αλλά και πρόσβαση στα αρχεία των δημοσίων υπηρεσιών.

Ύστερα από τις επιστολές του ΤΕΕ, το υπουργείο Εσωτερικών χθες το βράδυ ανακοίνωσε την κατάθεση τροπολογίας για το θέμα.

«Το ΤΕΕ ευελπιστεί επίσης σε γρήγορη ανταπόκριση του υπουργείου Περιβάλλοντος και αποδοχή του αιτήματος του τεχνικού κόσμου, ώστε να υπάρχει περιθώριο ολίγων μηνών για την υποβολή των αναγκαίων σχεδίων και μελετών για την περαίωση των δηλώσεων αυθαιρέτων που έχουν ήδη υποβληθεί αλλά και τη δήλωση νέων μέχρι την έναρξη ισχύος του θεσμού της Ηλεκτρονικής ταυτότητας Κτιρίου» επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ο τεχνικός κλάδος θεωρεί απαραίτητη τη χορήγηση παράτασης δεδομένου ότι αυτή θα είναι η τελευταία ευκαιρία και για την τακτοποίηση αυθαιρέτων της κατηγορίας 5, δηλαδή εντελώς αυθαίρετων κτισμάτων χωρίς καθόλου οικοδομική άδεια ή ακινήτων με σοβαρές αυθαιρεσίες που αφορούν σε υπέρβαση τουλάχιστον κατά 40% στην κάλυψη και στη δόμηση ή  καθ ‘ύψος πάνω από 20%.

Να σημειωθεί άλλωστε ότι η λήξη της προθεσμίας δήλωσης αυθαιρέτων με τον ισχύοντα νόμο είναι άμεσα συνδεδεμένη και με την επίσημη έναρξη εφαρμογής του θεσμού της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου (ΗΤΚ), καθώς βάσει των όσων ισχύουν έως τώρα μετά την 1η Ιουλίου κάθε τακτοποίηση αυθαιρεσίας θα γίνεται μέσω της ΗΤΚ αλλά δε θα αφορά τα «βαριά» αυθαίρετα.

Η σχετική πλατφόρμα αν και είναι έτοιμη, χρειάζεται να ενσωματώσει και τις τελευταίες αλλαγές, κάτι το οποίο δεν κατέστη δυνατό να ολοκληρωθεί αφού την περίοδο της πανδημίας το ΤΕΕ κατ΄εντολή και του υπουργείου ασχολήθηκε κατά προτεραιότητα με άλλα ζητήματα, όπως οι e-άδειες, κλπ.

Η λήξη της προθεσμίας για τη δήλωση αυθαιρετων θα σημάνει και την ενεργοποίηση της ΗΤΚ, καθώς ακόμα και αυτοί που θα έχουν τη δυνατότητα να τακτοποιήσουν αυθαίρετα και στη συνέχεια πληρώνοντας κλιμακωτά προσαυξημένα πρόστιμα από 20% έως 40% ανάλογα με το χρόνο καθυστέρησης, οφείλουν να προχωρήσουν υποχρεωτικά και στην ηλεκτρονική καταγραφή του ακινήτου τους, αφού επί της ουσίας η ηλεκτρονική ταυτότητα θα αποτελεί προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας τακτοποίησης.

Υπενθυμίζεται ότι το ύψος της προσαύξησης των προστίμων που έχει οριστεί για δηλώσεις αυθαιρέτων μετά την 30ή Ιουνίου, είναι:

  • 20% εάν η αυθαίρετη κατασκευή υπαχθεί στις διατάξεις έως τις 30 Ιουνίου 2021.
  • 25% εάν υπαχθεί έως από την 1η Ιουλίου 2021 έως 30 Ιουνίου 2022.
  • 30% εάν υπαχθεί από 1η Ιουλίου 2022 έως 30 Ιουνίου 2023.
  • 35% εάν υπαχθεί από 1η Ιουλίου 2023 έως 30 Ιουνίου 2024.

νομιμοποίησηαυθαίρεταΤεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος