Ελλάδα|24.06.2020 17:17

Ευρωπαϊκά εύσημα στην Ελλάδα για τη μεταναστευτική πολιτική

Newsroom

Εύσημα στον Έλληνα υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου και στην ελληνική κυβέρνηση αποδίδει η Γενική Διευθύντρια Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG HOME), Monique Pariat. Σε επιστολή της προς τον Νότη Μηταράκη διατυπώνει την ικανοποίησή της για την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε μια σειρά από ζητήματα που αφορούν την κατάσταση στα camp, την ασφάλεια των αιτούντων άσυλο, την προστασία από τον κορονοϊό και το πρόγραμμα στέγασης.

Παράλληλα, ενημερώνει ότι η Διεύθυνσή της εργάζεται πάνω στην αξιολόγηση των προτάσεων χρηματοδότησης για τις κατασκευαστικές εργασίες στις δομές Σιντικής και Μαλακάσας, καθώς και στα ΚΥΤ Σάμου, Κω και Λέρου.

Συγκεκριμένα, η κυρία Pariat χαρακτηρίζει ως «εξαιρετικό νέο» την πρόσφατη υπογραφή των συμβάσεων διερμηνείας, καθώς και μεταφοράς αιτούντων ασύλου από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα, συμπληρώνοντας ότι αυτές οι συμβάσεις που εκκρεμούσαν για πολύ καιρό, θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στη βελτίωση του εθνικού συστήματος υποδοχής. Ταυτόχρονα, στέκεται στην έκδοση των Υπουργικών Αποφάσεων και την πορεία της διαβούλευσης για τα προγράμματα στέγασης και παροχής οικονομικής βοήθειας του «ESTIA II». Τονίζει ότι οι προσπάθειες που έχουν γίνει αποτελούν βήμα για τη συνέχιση του προγράμματος, αλλά και οδηγούν στη μείωση του συνολικού κόστους του.

Αναφέρεται στην προληπτική δράση και αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού σε δομές φιλοξενίας και ειδικά στα υπερπλήρη σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης. «Η μάχη ενάντια στην πανδημία είναι μια αργή και δύσκολη διαδικασία, η οποία απαιτεί συγκεκριμένες προσπάθειες σε πολλά επίπεδα, γι΄ αυτό η Κομισιόν έχει κάνει όλα όσα μπορούσε για την υποστήριξη των κρατών μελών σε αυτή την πρόκληση», σημειώνει.

Αναφορικά με την ασφάλεια στα camps, ειδικά έπειτα από τα περιστατικά βίας των τελευταίων εβδομάδων, η διευθύντρια της DG HOME εκφράζει την ικανοποίησή της για την ενίσχυση της παρουσίας αστυνομικών δυνάμεων στο εσωτερικό των δομών φιλοξενίας και σε κοντινή απόσταση από αυτά. Όπως αναφέρει, αυτό εξασφαλίζει και την βελτιωμένη ανταπόκριση των Αρχών σε περιπτώσεις εκκένωσης και έκτακτης ανάγκης στις δομές. Σε αυτήν την κατεύθυνση αναμένει και την Υπουργική Απόφαση για τον ορισμό του Γενικού Κανονισμού Λειτουργίας των δομών φιλοξενίας.

Η κ.Pariat επισημαίνει την βελτίωση των συνθηκών φιλοξενίας για πολλούς αιτούντες ασύλου, λόγω της εξόδου αναγνωρισμένων προσφύγων από το σύστημα υποδοχής της χώρας μας και δεσμεύεται ότι θα συνεργαστεί με την ομόλογο της στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για την υποστήριξη της κοινωνικής ένταξης των προσφύγων που έχουν αποχωρήσει. Επίσης, σημειώνει την σημαντική αύξηση, τους τελευταίους μήνες, στην έκδοση αποφάσεων ασύλου.

Ευρωπαϊκή Επιτροπήμεταναστευτικόυπουργείο Μετανάστευσης και ΑσύλουΝότης Μηταράκης