Ελλάδα|29.06.2020 17:59

Άρειος Πάγος και Ανώτατο Δικαστήριο παρεμβαίνουν για τις επιθέσεις σε εισαγγελείς

Σοφία Φασουλάκη

Την παρέμβαση Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου αλλά και του Ανωτάτου δικαστηρίου προκάλεσαν οι δηλώσεις σε βάρος εισαγγελικών λειτουργών τις τελευταίες ημέρες, με κύρια αναφορά στους εισαγγελείς κατά της διαφθοράς. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πλιώτας και ο πρόεδρος του δικαστηρίου Ιωσήφ Τσαλαγανίδης με κοινή ανακοίνωσή τους επισημαίνουν ότι οι δημόσιες επικρίσεις κατά δικαστών επί εκκρεμών υποθέσεων είναι καλοδεχούμενες και μπορεί να αποβούν εποικοδομητικές, αλλά και να προβληματίσουν.

Όμως, συνεχίζουν, «εφόσον υπό τον μανδύα της κριτικής ενέχουν στοιχεία αποδοκιμασίας ή εγκωμιασμού, ακόμη προσπάθειας επηρεασμού και προσωπικής στοχοποίησης δικαστικών λειτουργών, αντιστρατεύονται τη δικαιοκρατούμενη πολιτεία».

Στην ίδια ανακοίνωση, οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, δείχνοντας στις δηλώσεις περί προφυλάκισης της εισαγγελέως Τουλουπάκηεπισημαίνουν ακόμη ότι «τέτοιες συμπεριφορές δεν μπορούν να επηρεάσουν τη συντεταγμένη Δικαιοσύνη και πρέπει οι δικαστικοί λειτουργοί να τις αντιπαρέρχονται με νηφαλιότητα και αυτοπεποίθηση, με οδηγό πάντα τη συνείδηση στην εκτέλεση των καθηκόντων τους ως καθημερινό  βίωμα, δίνοντας έτσι περιεχόμενο στην δικαστική τους ανεξαρτησία».

Τονίζουν ωστόσο ότι υπάρχουν όργανα για να ελέγξουν τυχόν ευθύνες των εισαγγελέων, λέγοντας ότι «τυχόν αστοχίες ή και καταλογιστές ακόμη υπαίτιες συμπεριφορές των ίδιων, δικαστικών λειτουργών, υπόκεινται σε θεσμικό δικαστικό έλεγχο στα πλαίσια των προβλεπομένων δικονομικών διαδικασιών»

NovartisΕλένη ΤουλουπάκηΆρειος ΠάγοςΒασίλης Πλιώτας