Ελλάδα|29.06.2020 22:14

Βλαδίμηρος Κοκκινάκης: Ο άγνωστος μάγος των αιθέρων - Σπάνια αρχεία για τον ομογενή πιλότο

Θανάσης Αυγερινός

Το όνομα του Βλαδίμηρου Κοκκινάκη έχει γραφτεί με χρυσά γράμματα στην παγκόσμια αεροπορική ιστορία, όμως είναι σχεδόν άγνωστος στη σημερινή Ελλάδα. Ελάχιστοι έχουν ακούσει το όνομά του ακόμη και στη Χίο και τα Χανιά, τόπους καταγωγής της ελληνικής οικογένειας Κοκκινάκη, η οποία είχε μεταναστεύσει στη νότια Ρωσία τουλάχιστον από τον 19ο αιώνα.

Ο Βλαδίμηρος Κονσταντίνοβιτς Κοκκινάκης γεννήθηκε πριν 116 χρόνια σε πολύτεκνη οικογένεια σιδηροδρομικού στο Νοβοροσίσκ της Μαύρης Θάλασσας, στρατεύθηκε νωρίς και ευτύχησε να ξεχωρίσει χάρη στην εξαιρετική κράση του, ώστε να του προταθεί να γίνει αεροπόρος.

Σύντομα γνωρίστηκε με τον αεροναυπηγό Σεργκέι Ιλιούσιν και έγινε ο κεντρικός πιλότος-δοκιμαστής των αεροσκαφών της περίφημης μάρκας, που κατασκεύασε μερικά από τα πιο εντυπωσιακά πειραματικά, πολεμικά, μεταγωγικά, αλλά και επιβατικά αεροσκάφη στη Σοβιετική Ένωση.

Αποκαλυπτικές λεπτομέρειες της ζωής του φέρνει στο φως το ντοκιμαντέρ, που γυρίστηκε το 2008 με τη συνεργασία της οικογένειάς του και με ειδική πρόσβαση σε σπάνια αεροπορικά αρχεία των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και υποτιτλίστηκε από το kosmodromio.gr για πρώτη φορά στα ελληνικά. 

Το όνομα του θρυλικού Έλληνα πιλότου έχει δοθεί έπειτα από πανρωσική ψηφοφορία στο αεροδρόμιο της Ανάπας στη Νότια Ρωσία, μια περιοχή με έντονη ομογενειακή παρουσία και το σχετικό διάταγμα υπεγράφη από τον πρόεδρο Πούτιν το 2018.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες η διοίκηση του αεροδρομίου και οι ομογενειακές οργανώσεις της περιοχής πραγματοποίησαν, όπως καταγράφεται στο ρεπορτάζ του OPEN, τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Βλαδίμηρου Κοκκινάκη, που τοποθετήθηκε μπροστά στο αεροδρόμιο με το όνομά του και θα διαιωνίζει τη μνήμη του. To παγκόσμιας εμβέλειας «φαινόμενο Κοκκινάκη» παραδειγματίζει και θα μπορούσε να αποτελέσει αφορμή πολλών ακόμη εκδηλώσεων και συνεργειών μεταξύ των περιοχών Ελλάδας και Ρωσίας, που συνδέθηκαν για πάντα από την επιβλητική προσωπικότητά του.

πιλότοςΡωσίαΒλαδίμηρος Κοκκινάκης