Ελλάδα|06.07.2020 16:42

SOUROTI γιατί μας αρέσει και μας κάνει καλό

Newsroom

Ποιος δεν έχει νιώσει τη δροσιά του ένα ζεστό μεσημέρι του καλοκαιριού; Ποιος δεν έχει αναζητήσει τη συντροφιά του, διαβάζοντας το αγαπημένο του βιβλίο στη βεράντα του σπιτιού του; Ποιος δεν το έχει εντάξει ως αντιοξειδωτικό στην καθημερινότητά του, στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής; Κι όμως, το ανθρακούχο νερό είναι πολλά περισσότερα από αυτά που γνωρίζουμε. Το ελληνικό προϊόν «Souroti», όμως, έρχεται απευθείας από το εργαστήριο της φύσης. 

Η ιστορία του 

Για πάνω από έναν αιώνα, το φυσικό ανθρακούχο νερό, που αναβλύζει λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη, με τις ιδιότητες του ξεδιψάει και ανακουφίζει χιλιάδες ανθρώπους κάθε μέρα. Το «ανακάλυψαν» το 1916 οι Γάλλοι στρατιώτες που στρατοπέδευσαν στην περιοχή κατά τον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Ίσως τότε, ο αξιωματικός που έδωσε την εντολή να δημιουργηθεί το πρώτο συσκευαστήριο, να μην φανταζόταν ότι πάνω από 100 χρόνια μετά στην ίδια θέση θα ανθούσε μια επιχείρηση που εξελίσσεται διαρκώς.Έχει κάνει διάσημη την περιοχή, παράγει πλούτο, προσφέρει απασχόληση και αποτελεί οικονομικό πνεύμονα ζωής για τους κατοίκους. Αν κοιτάει από κάπου ψηλά σίγουρα θα είναι ικανοποιημένος που άνοιξε έναν δρόμο ζωής για το φιλόξενος μέρος, που ο ίδιος γνώρισε στα δύσκολα χρόνια ενός πολέμου.

SOUROTI


Στην πραγματικότητα, η περιοχή ήταν διάσημη για το νερό της από την αρχαιότητα. Ήταν γνωστό σε ολόκληρη την Μακεδονία ότι στις βόρειες παρυφές του όρους Κάλαυρος - στα σύνορα των νομών Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής - υπήρχε μία πηγή απ’ όπου ανάβλυζε άφθονο νερό από τη γη, σχηματίζοντας μια μικρή λίμνη που υπερχείλιζε και μέσα από μία γραφική ρεματιά κι ένα μαγευτικό τoπίo κατέληγε στον μικρό ποταμό Ανθεμoύντα, που το όνομά του σημαίνει λουλουδοστόλιστος. Στους τοπικούς θρύλους, αναφέρεται ότι τον 4ο αιώνα π.Χ. οι ευγενείς προτιμούσαν το δροσιστικό νερό της πηγής για τα συμπόσιά τους. Μάλιστα, μύθοι διηγούνται ότι ένας από τους πιο φανατικούς λάτρεις του νερού ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος, ο οποίος επισκεπτόταν τακτικά τη Σουρωτή για να πάρει το πολύτιμο νερό.

Ένας μοναδικός φυσικός πόρος

Ο φυσικός πόρος ΣΟΥΡΩΤΗ είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε μέταλλα, ιχνοστοιχεία και άλατα, που αποτελούν τα σημεία υπεροχής και τα συγκριτικά πλεονεκτήματά του. Η souroti προσφέρει στον οργανισμό πολύτιμα στοιχεία με ωφέλιμες δράσεις, συμπληρώνοντας τη διατροφή.Τα κυριότερα χημικά στοιχεία και οι χημικές ενώσεις που είναι σε ιδιαίτερα υψηλή συγκέντρωσηκαι έχουν ωφέλιμη επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό, είναι:

  • Όξινα Ανθρακικά: Οι κυριότερες οφέλιμες δράσεις των είναι η ρύθμιση της οξύτητας στο στομάχι και η ομαλή λειτουργία της πέψης.
  • Ασβέστιο – Μαγνήσιο: Εχουν ωφέλιμες δράσεις στο ουροποιητικό σύστημα και στις νεφρολιθιάσεις, στο καρδιαγγειακό σύστημα και στην παραγωγή ενέργειας.
  • Διοξείδιο του πυριτίου (Πυριτικά): Η εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε διοξείδιο του πυριτίου (92 mg/L) αποτελεί πολύ σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα και σημείο υπεροχής του φυσικού πόρου. Είναι από τις υψηλότερες περιεκτικότητες σε εμφιαλωμένο νερό παγκοσμίως. Δίνει λάμψη, ελαστικότητα, ανθεκτικότητα  και υγεία στο δέρμα, στα μαλλιά και στα νύχια. Θεωρείται πολύ σημαντικό αντιοξειδωτικό στοιχείο και στοιχείο αντιγήρανσης, νεότητας και ομορφιάς.
  • Λίθιο: Η εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε λίθιο (~ 300 μg/L) αποτελεί πολύ σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα και σημείο υπεροχής του φυσικού πόρου. Είναι από τις υψηλότερες περιεκτικότητες σε εμφιαλωμένο νερό παγκοσμίως. Επιστημονικές έρευνες έδειξαν ότι το λιθιο συμβάλει στη θετική διάθεση και στην ψυχική ισορροπία.
SOUROTI

Ένα λίτρο souroti καλύπτει περίπου το 25% των ημερήσιων αναγκών σε ασβέστιο και περίπου το 15% των ημερήσιων αναγκών σε μαγνήσιο ενός ενήλικα. Πρακτικά, μια γουλιά souroti είναι μια μικρή και θαυματουργή δόση από ένα εξαιρετικά δρoσιστικό μεταλλικό νερό, που ξεδιψάει, αναζωογονεί, ξυπνάει, ενυδατώνει, και διευκολύνει τη λειτoυργίατoυπεπτικoύσυστήματoς. Φυσικά, δεν περιέχει καθόλου θερμίδες και πρόσθετα συντηρητικά

Αναγνώριση ως Ιαματικός Φυσικός Πόρος

Από τη δεκαετία του 1930, ο φυσικός πόρος της ιστορικής πηγής «ΣΟΥΡΩΤΗ» είχε ανακηρυχθεί ως Ιαματικός. Το 1991 ο φυσικός πόρος «ΣΟΥΡΩΤΗ» από την ιστορική πηγή, αναγνωρίστηκε ως Φυσικό Μεταλλικό Νερό ασβεστούχο, μαγνησιούχο, οξυανθρακικό, υπόξινο, λόγω της υψλής περιεκτικότητας σε ασβέστιο, μαγνήσιο,  όξινα ανθρακικά και διοξείδιο του άνθρακα στην πηγή υδροληψίας. Περιλαμβάνεται στον κατάλογο Φυσικών Μεταλλικών Νερών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η υψηλή ποιότητα του προϊόντος βραβεύεται το 1992 στη Μαδρίτη από τον Οργανισμό Arch of Europe, όπου αποκτά τον «Χρυσό Αστέρα», βραβείο που απονέμεται στα ποιοτικότερα προϊόντα του κόσμου. Το 2014, στα πλαίσια της νομοθεσίας, αναγνωρίστηκε ως Ιαματικό νερό για ποσιθεραπεία, με ιατρική τεκμηρίωση των ιδιοτήτων και των ευεργετικών δράσεων στον ανθρώπινο οργανισμό, από την Ομάδα Ιατρικής Μελέτης των Ιαματικών Νερών.

T

Σύμφωνα με την υγειονομική έκθεση, ο φυσικός πόρος «ΣΟΥΡΩΤΗ» προσφέρεται για υδροθεραπεία με τη μέθοδο της ποσιθεραπείας σε παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος και σε νεφρολιθιάσεις. Επομένως, αυτό που όλοι ήξεραν τεκμηριώθηκε και επιστημονικά.

T

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν πως η souroti είναι ένα μοναδικής ποιότητας και γεύσης ανθρακούχο φυσικό μεταλλικό νερό, με την ίδια ακριβώς σύσταση στις αναλύσεις στοιχείων από το 1916 έως σήμερα. Μια μοναδική περίπτωση όπου, ο πλούτος της ελληνικής γης προσθέτει τις δικές του σταγόνες στη φυσική συνταγή. 

Καλή απόλαυση!

Sourotiανθρακούχο νερό